Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vil have styr på aggressive passagerer

Flere end 15.000 sager med flypassagerer, der forulemper andre, får luftfartsorganisationen IATA til at kræve bedre muligheder for at gribe ind.

Flere end 15.000 sager med flypassagerer, der forulemper andre, får luftfartsorganisationen IATA til at kræve bedre muligheder for at gribe ind.
Flere end 15.000 sager med flypassagerer, der forulemper andre, får luftfartsorganisationen IATA til at kræve bedre muligheder for at gribe ind.

Mandag 6. januar i år kunne amerikanske Huffington Post berette historien om en 61-årig forretningsrejsende, der blev idømt otte måneders fængsel for at have råbt racistiske ukvemsord efter og slået et kun 19 måneder gammelt barn under en flyvetur fra Minneapolis til Atlanta i USA.

Manden tilstod, men forsvarede sig med, at han havde været under stort psykisk pres, da han var på vej til Atlanta for at tage afsked med sin søn, der var blevet erklæret hjernedød efter et selvmordsforsøg. Da det lille barn på nabosædet var begyndt at græde højlydt under flyets nedstigning mod lufthavnen, havde manden mistet besindelsen og slået det.

Se også: Skræmmende glasbur i alperne

Dommeren lod sig dog ikke formilde, blandt andet fordi flere vidner – herunder en FBI-agent, der havde siddet blot nogle sæder borte – kunne fortælle, at den 61-årige havde været påvirket af alkohol.

Denne sag er blot en af stadig flere om aggressive flypassagerer, der enten verbalt eller fysisk overfalder medpassagerer eller flypersonale. Siden International Air Transport Association (IATA) i 2007 begyndte at registrere sagerne, har flyselskaberne rapporteret 15.000 sådanne tilfælde.

IATA vil nu have strammet reglerne for, hvordan flyselskaberne kan gribe ind over for denne gruppe passagerer, skriver rejsebranchesitet takeoff.dk, der citerer CNN for, at problemet skal drøftes til marts på en konference i Montreal i Canada.

»Udviklingen med stadig flere uregerlige passagerer er noget, luftfartsbranchen må slå hårdere ned på,« siger en talsmand fra IATA, der ønsker strammere retningslinjer.

Sagen med barnet, der blev slået, hører heldigvis til i den groveste ende, men flyselskaberne melder om daglige hændelser, hvor passagerer ser porno på deres medbragte computer til gene for deres medpassagerer, smider drinks efter kabinepersonalet eller overfuser dem. De mest belastende passagerer må overmandes af flyets personale, ofte med hjælp fra medpassagerer.

En psykolog med speciale i flyvninger siger til CNN, at en medvirkende årsag til det stigende antal uregerlige passagerer er, at flypassagerer bliver presset ind på stadig mindre områder på flyene, skriver takeoff.

Se også: Kend din køresyge

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.