Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi fik kun 40 procent sommer i år

Mange har været utilfredse med det danske sommervejr i år - og det er der ifølge DMI ikke noget at sige til.

Den danske sommer HAR ikke været god. Foto: Flickr
Den danske sommer HAR ikke været god. Foto: Flickr

Vi kan alle blive enige om, at den danske sommer ikke har været god ved os i år. Men det er altid svært at vurdere, hvor dårlig – eller god – sommeren rent faktisk har været. For der var da vist lige nogle dage i juni måned, hvor det var varmt. Eller hvad? Det har DMI afklaret for os. Og det viser sig, at vi i Danmark kun har fået 40 pct. af den sommer, vi er blevet lovet – når vi ser på juni, juli og august måned. Normalt defineres en sommerdag af, at temperaturen har været over 25 grader, men de dage har der ikke været mange af, så klimatolog Mikael Scharling har opfundet et nyt begreb, forklarer han:

»Til lejligheden har jeg indført – opfundet, om man vil – et nyt begreb: ’følte sommertimer’.

En følt sommertime er der, hvor man fornemmer feriestemningen og får lyst til rigtige sommerting som f.eks. en tur på stranden,« siger han. I sine udregninger, hvor han har taget udgangspunkt i Vordingborg Kommune, har han målt efter dage, hvor temperaturen har været i gennemsnit 20 grader eller derover, solen har skinnet mindst 30 min. pr. time, vindhastigheden har været lavere end jævn vind og der ikke har været noget nedbør. Og det er blevet til i alt 77 følte sommertimer. Ikke praleværdigt, mener Mikael Scharling:

»Sammenligner vi med de senere år, er det åbenlyst, at sommeren ’17 har hængt i bremsen. Gennemsnittet for 2011 til 2016 er 192 følte sommertimer. Med andre ord kan vi konkludere, at vi kun fik 40 pct. af den normale sommeroplevelse i år.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.