Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USA vil lovgive om mobilsamtaler på fly

Den amerikanske kongres vil sikre alle passagerer en behagelig flyvetur ved at forbyde telefonsamtaler om bord. God ide, siger dansk stressekspert.

Mobiltale på fly.
Mobiltale på fly.

Du har sikkert selv tænkt, at det kunne være rart at slå transporttid i luften ihjel ved at ringe og småsludre med kæresten, der er ladt alene hjemme, forretningsforbindelsen eller moster Gerda.

Nu er teknologien snart så langt fremme, at opkald til og fra de højere skylag er en reel mulighed. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at passagerer skal have lov til at benytte sig af den.

I hvert fald ikke, hvis Kongressen i USA må bestemme. Den har netop præsenteret et lovforslag, der vil forbyde mobilsnak på fly, for Repræsentanternes Hus, skriver branchesitet standby.dk.

Andres snak ødelægger din tur

Argumentet for et forbud er, at telefonsamtaler om bord på fly vil være til stor gene for flyets andre passagerer.

»Udsigten til at sidde blandt snesevis af telefontalende mennesker i et lukket rum rejser alvorlige komfortovervejelser,« siger Nick Rahall, der er medlem af Kongressen, til Reuters.

Det er Majken Matzau, stressekspert og direktør hos Matzau Erhvervspsykologer, enig i.

»Ingen vil kunne sove, slappe af eller koncentrere sig om at læse en bog, hvis der sidder en og taler i telefon. I et fly kan du ikke rykke rundt, som du kan i et tog, så du er indlagt til at lytte til din sidemands samtale. Det vil blive en utroligt stressende oplevelse,« siger hun til Rejseliv.

Tal løs hos Norwegian

Ifølge Maiken Matzau viser undersøgelser, at forstyrrelser, som f.eks. andres telefonsamtaler, stresser vores nervesystem. Det betyder, at vores hukommelse og koncentration svækkes.

»Den engelske psykolog Glenn Wilson har påvist, at mennesket er tyve minutter om at genvinde den samme grad af koncentration, som før det blev forstyrret,« siger Majken Matzau.

Flyselskabet Norwegian tillader allerede, at deres passagerer foretager opkald via f.eks. Skype og Viber, når de er logget på selskabets trådløse netværk om bord på flyet.

Det har ikke givet anledning til problemer.

»Jeg har en klar opfattelse af, at vores passagerer respekterer, at de sidder i et fly og derfor tager hensyn til hinanden,« siger Daniel Kirchhoff, kommunikationsrådgiver hos Norwegian, men understreger, at føler nogen sig generet af andres samtale, kan kabinepersonalet gribe ind.

REJSELIV GIK PÅ GADEN OG STILLEDE SPØRGSMÅLET:

Mener du, at det skal være lovligt eller ulovligt at tale i telefon om bord på fly?

Tina, 48, Familiekonsulent.
Tina, 48, Familiekonsulent.

Tina, 48, Familiekonsulent

»Det synes jeg faktisk skulle være ulovligt på grund af den støj og larm, det vil give i kabinen, hvis alle passagerer pludselig fører telefonsamtaler. Der er støj nok i tog og busser.«

Ann, 59, Tandplejer.
Ann, 59, Tandplejer.

Ann, 59, Tandplejer

»Der er selvfølgelig støjniveauet, men mon ikke det skal være lovligt, hvis det ikke udgør en sikkerhedsrisiko. Det vil sikkert genere mig, men jeg synes stadig, det skal være lovligt. For mange er flyet jo et arbejdssted, så de kan have brug for at tale i telefon på en otte timers flyvetur.«

Frederik, 40, Kontorarbejder.
Frederik, 40, Kontorarbejder.

Frederik, 40, Kontorarbejder

»Det er et svært spørgsmål. Jeg synes, det skal være lovligt at anvende telefonerne til sms'er, nyheder og den slags. men det er svært at afgøre, om telefonsamtaler skal være lovlige. Det kommer an på, om den enkelte husker at respektere sine medpassagerer.«

Sven, 36, Softwareprogrammør.
Sven, 36, Softwareprogrammør.

Sven, 36, Softwareprogrammør

»Det skal absolut være lovligt, hvis ikke det forstyrrer dem, der sidder ved siden af. Det kan sikkert ikke undgå at genere sidemanden lidt, men det skal ikke ulovliggøres, så længe folk viser hensyn.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.