Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Togbegejstring i vinterferien

Det er tilladt at kravle-på-og-pille-ved på Danmarks Jernbanemuseum, der med alt fra damplokomotiver til antikke kongevogne er en oplagt vinterferie-aktivitet for alle – fra den eventyrlystne 6-årige til den teknikbegejstrede tognørd.

Danmarks Jernbanemuseum i Odense.
Danmarks Jernbanemuseum i Odense.

Er langsomt ved at blive utålmodig. Drengene er ikke til at slæbe væk fra det lille rangerlokomotiv, der er med i »Olsen Banden på Sporet«.

De har kravlet rundt på det i en halv time, og både den lille på tre og den store på seks har været igennem de fleste af karaktererne fra den folkekære komedie, om den evigt uheldige bande fra Valby.

»Kom nu Benny – hurtigere,« siger den lille, mens den store svarer, »Ja, ja for faan.«

Et par timer inden vil ungerne i biografen, men far foreslår Danmarks Jernbanemuseum. Han insisterer faktisk.

Kender du typen?
Den lidt for teknikbegejstrede mandsperson, der kan finde på at udsætte familien for en halv dag omgivet af gamle damplokomotiver og voksdukker klædt ud som konduktører? Hvis du gør, og han foreslår et besøg på Danmarks Jernbanemuseum i Odense, så bid dig i tungen, inden du afleverer en sarkastisk afvisning.

For det er langt mere end tavse gamle lokomotiver i stål og støbejern.

Det er interaktiv historiefortælling, en tur tilbage til barndommens færgeoverfarter på Storebælt, et kig ind i kongehusets jernbanesaloner, en smag på slowtravel årgang 1910 og en tur på en af Odenses største indendørs legepladser med et overdækket areal på ca. 6.000 m2.

Og det sidste er vigtigt, når familien tager på museum. At børnene opfatter rammerne som en legeplads. Intet er kedeligere for børn i børnehavealderen end et museum med glasmontrer og en masse nix-pille-påmindelser.

Men de mange gamle lokomotiver og vogne kan tåle til at blive kravlet på og pillet ved.

Og det er ikke kun det undseelige lille traktorlignende rangerlokomotiv, der har fanget røddernes interesse. De har stort set været oppe og kravle på alle museets lokomotiver, togvogne, rutebiler og færgemodeller, mens de ivrigt har spurgt om dette og hint.

F.eks. den gigantiske sneplov i træ, der er næsten lige så lang som damplokomotivet der står bag den. Den nægter den ældste at tro på, ikke er en form for raket.

Er det virkelig kongen?
Også kongehusets gamle vogne, med deres plysmøbler og aura af luksus fanger opmærksomheden.

»Er det virkelig kongen?« spørger den ældste til en voksfigur af Christian d. 9, der sidder i sin salonvogn fra 1871.

Der er masser af andre børn på museet denne dag. Især tog-rebussen lader til at være uhyre populær, og en gruppe større børn løber museet rundt i større og mindre grupper for at finde spor til at løse rebussen.

I vinterferien planlægger Jernbanemuseet at gentage succesen med rebussen. Læg dertil et togværksted, hvor børnene kan lave deres egne små tog, og et ekstra stort legeareal med tog som tema, og der er masser at tage sig til for en vinterferierende børnefamilie.

Læs også:

Jo mere fantastisk en oplevelse eller et sted, jo større er lysten til at tage tilbage, og jo større er risikoen for at blive skuffet.

I 1990 var min klasse på lejrskole på Fyn, og vi besøgte Danmarks Jernbanemuseum. Dengang tog det kegler. Derfor den indledende insisteren og overtrumfning af biografbesøget.

Skuffelsen udeblev, og ungerne nævnte ikke biffen med et ord i de tre timer, familien var på museet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.