Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Smag på det gode liv på skiferie i Samoëns

Hvis atmosfæren også har betydning, når du er på skiferie, kan du med fordel følge med til middelalderbyen Samoëns i Haute Savoie. Her er ’Le Bien-Vivre,’ det gode liv, i højsædet. Som eneste skidestination i Frankrig er den klassificeret som et historisk monument og samtidig en del af mega-området Le Grand Massif med 265 km pister.

Milk, ved foden af pisten i Les Carroz, er kombineret hotel og restaurant i den chikke, afslappede afdeling. Perfekt til frokost i solen. Fotos: Michael Brüel og Jesper Sabroe
Milk, ved foden af pisten i Les Carroz, er kombineret hotel og restaurant i den chikke, afslappede afdeling. Perfekt til frokost i solen. Fotos: Michael Brüel og Jesper Sabroe

Det er ikke hver dag, jeg går til vinsmagning iført skitøj og flad skihjelmsfrisure. Men denne torsdag glemmer jeg alt om forfængelighed og lader mig hurtigt forføre af entusiasmen fra sommelieren Martin Girat og hans lokale, økologiske vine.

»Smag lige den her hvidvin. Druen er en Gringet, den dyrkes i den lille landsby Ayse, hvor Domaine Belluard producerer noget af den bedste vin i hele Haute Savoie.«

Jeg står ved bardisken i vinforretningen ’Le nez en air’ i den franske alpeby Samoëns. Et par gange om ugen inviterer Martin Girat til gratis vinsmagning, fordi han, ligesom mange andre af byens 2.400 fastboende indbyggere, hylder det gode liv og gerne vil dele egnens specialiteter med de skiturister, der er på besøg en uge eller to. Derfor ved jeg nu, at den sprøde ’Les Alpes’, håndhøstet og lagret på betonfade, smager rent af forår og beviser, at vinbønderne i Haute Savoie absolut kan producere vine af høj kvalitet – i hvert fald 30 pct. af dem. De resterende 70 pct. står ifølge Martin Girat for billig, kemikalieholdig konsumvin.

Lokal mad og vin

Oplevelsen er typisk for Samoëns, som da også helliger ’Le Bien Vivre’ – det gode liv – en hel lille festival, som holdes hvert år fra januar til marts og byder på alt fra smagninger af vin og lokale oste til middage og workshops.

Modsat nyere, specialbyggede skibyer i Val Thorens-klassen har Samoëns eksisteret i hundreder af år og er den eneste skidestination i Frankrig, der er klassificeret som et historisk monument. Mange af husene kan dateres tilbage til midten af 1600-tallet og er opført af egnens berømte stenhuggere. Samoëns opfylder da også alle forestillinger om en autentisk bjergby, som den ligger der i 720 meters højde ved Giffre-floden. Det centrale torv, med springvand og brønd, er omkranset af caféer og butikker. Herfra strækker den bilfrie hovedgade sig mod vest med sit udbud af gode bagere med brød og fristende kager, delikatesseforretninger med ost og charcuteri fra egnen, sportsforretninger og ganske almindelige isenkræmmere, frisører, og hvad en levende by ellers har brug for.

Kirken på torvet er spækket med eksempler på fint stenhuggerarbejde. Den nuværende bygning er fra midten af 1500-tallet, bygget på ruinerne af den oprindelige fra 1300-tallet.
Kirken på torvet er spækket med eksempler på fint stenhuggerarbejde. Den nuværende bygning er fra midten af 1500-tallet, bygget på ruinerne af den oprindelige fra 1300-tallet.

Mens det historiske centrum i kraft af sin særlige klassifikation er beskyttet i så høj grad, at ikke en sten må flyttes uden særlig tilladelse, er der friere rammer udenom. Og Samoëns har vokseværk med nye chalet’er i træ og ditto lejlighedsbebyggelser. Alligevel værner bystyret om autenciteten og giver f.eks. ikke tilladelse til at bygge store hotelkomplekser.

Udfordringer for ethvert niveau

Samöens ligger 80 km fra lufthavnen i Geneve og en times kørsel nord for Mont Blanc. Kombinationen af fugtighed fra Genevesøen og kulde fra Europas højeste bjerg medfører, at området næsten altid har sne. Ganske vist kan byens relativt lave beliggenhed betyde, at selve dalen ikke altid er hvid først og sidst på sæsonen. Men det har mindre at sige. En kabinelift i byens udkant løfter dig på otte minutter direkte op i den hvide verden alias Le Grand Massif, Frankrigs fjerdestørste skiområde, der også omfatter betonsatellitten Flaine, châlet-byerne Les Carroz og Morillon samt landsbyen Sixt. Omsat til skiløb betyder det udfordringer for ethvert niveau. Fra begynderområder med svagt hældende, grønne pister til kilometerlange, brede, røde og blå boulevarder plus stejle pukkelpister og masser af fine off-piste muligheder, hvis man er til det.

Fra Les Grandes Platieres i 2.480 meters højde er der fri udsigt til Europas højeste bjerg Mont Blanc mod syd.
Fra Les Grandes Platieres i 2.480 meters højde er der fri udsigt til Europas højeste bjerg Mont Blanc mod syd.

En god skidag begynder typisk med, at vi tager Grand Massif Express fra Samoëns op til Tete de Saix i 2.100 meters højde. Det er her, begynder- og børneområdet folder sig ud, her skiskolerne har mødested.

Vi sætter kurs mod øst til skovpisterne i Morillon og Les Carroz. Fordi de er sydvendte, er de bedst om formiddagen – i hvert fald når solen skinner som nu og gør dem smørbløde efter frokost.

Lokale lækkerier i skipausen

Målet er ikke bare at stå på ski. I dag har vi aftalt at spise frokost på det luksuriøse châlet-hotel Le Servages ved foden af den røde Timalets-piste i Les Carroz.

Der er dækket op på terrassen, og det er let at lade sig lokke af dagens specialiteter. Først en typisk bjergsalat med røget skinke, kartofler og den lokale Tomme de Savoie-ost til 20 euro. Dernæst clou’et: En dessertbuffet til 12 euro med hjemmebagt chokoladekage, tarte tatin med karamelliserede æbler, citrontærte med marengs, blåbærtærte, jordbær og små chokoladesouffléer. Uhm!

Bagefter sætter vi kursen nordpå, og efter en halv times tid med lifter op og pister ned glider vi ind i bunden af den mægtige skål i 1.600 meters højde, Flaine er placeret i. Og så er det ellers op – op over trægrænsen og helt op på toppen med kabinen til Les Grandes Platieres i 2.480 meters højde. Herfra er der direkte udsigt mod Mont Blanc, som stikker sine 4.810 meter ind i himmelen.

Ikke alene er udsigten fænomenal. Sneen heroppe er let og knastør, og de lange, røde pister slanger sig ned ad bjergsiderne sammen med ’Espace Free Ride’- området, som ikke er pistet og derfor pakket med høje pukler. Jeg vælger den præparerede version, andre i selskabet kaster sig ud i puklerne.

Vi mødes jo alligevel i bunden, når vi har løbet at par ture eller tre. Nu for at vende skispidserne tilbage mod Samoëns og mere af det gode liv.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.