Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Slappe børn får skader på ski

Hver femte skiskade rammer børn og unge under 15 år, viser tal fra SOS International. Udstyr er ikke nok, hvis barnet er inaktivt op til skiferien, siger ski-ekspert.

Hvert år kommer mange børn og unge til skade på skiferien i udlandet. Brug skihjelm, rygskjold og tag på skiskole, lyder rådene fra Børneulykkesfonden og SOS International. Foto: Ruth Hartnup
Hvert år kommer mange børn og unge til skade på skiferien i udlandet. Brug skihjelm, rygskjold og tag på skiskole, lyder rådene fra Børneulykkesfonden og SOS International. Foto: Ruth Hartnup

Danske voksne og børn suser i disse dage af sted på ski – og nogle af dem kommer hjem med knæskader og hjernerystelser. Risikoen for at komme til skade på skiferien er langt højere end på andre ferier, og ofte er det børnene, der kommer til skade. Faktisk rammer hver femte skiskade et barn eller ung, viser en opgørelse fra SOS International, der assisterer nordiske rejsende overalt i verden på vegne af forsikringsselskaber.

Ud af 1.566 skadesager, som selskabets alarmcentral modtog i skisæsonen 2014/2015, drejede knap hver femte sig om børn og unge under 15 år.

Det billede genkender man i Børneulykkesfonden, hvor en forældreundersøgelse fra 2015 viste, at 24 pct. af de forældre, som tager på skiferie med deres børn, har oplevet, at deres barn er kommet til skade eller har fået skrammer ved at stå på ski.

»Børn falder selvfølgelig, og det er svært at undgå at komme ned at smage på sneen en gang imellem. Men derfor skal man stadig lære sine børn, hvordan man gebærder sig sikkert på ski og give dem sikkerhedsudstyr på,« siger Henriette Madsen, generalsekretær for Børneulykkesfonden.

Udstyret skal være i orden

Ski-ekspert Thomas Uhrskov, der har mere end 40 års erfaring med skiløb, understreger, at udstyret til de mindste skiløbere skal være i orden: »Man skal først og fremmest sikre sig, at børnene har et ordentligt rygskjold og en hjelm,« siger han.

»Men hvis jeg skal løfte pegefingeren en smule, så hænger armene slapt ned ad kroppen på for mange børn op til en skiferie. De bruger for meget tid på sofakørsel og iPad-løb og for lidt tid på fysisk aktivitet.«

Læs også: Vinterfest i Disneyland

Han vurderer, at skadestatistikken ikke handler om, at forældrene er for uforsigtige, når de er på skibakkerne med ungerne, men at børnene er blevet mere skrøbelige på grund af inaktivitet og derfor ikke har kontrol over kroppen.

»Hvis du ikke er vant til at bruge din krop, så kommer du jo lettere til skade, når du falder,« siger Thomas Uhrskov og fraråder også forældre at ’nurse’ deres børn for meget på ferien.

Gode råd

I Børneulykkesfonden har man udarbejdet en række råd til, hvordan forældre kan forebygge skiskader for deres børn. Og selv om rådene først og fremmest handler om sikker adfærd på ski, tilslutter Henriette Madsen sig ski-ekspertens løftede pegefinger:

»Børn skal udfordre sig selv og se, hvad kroppen kan bruges til. Hvis de bliver pakket for meget ind i vat, risikerer man, at de bliver usikre og nervøse og i sidste ende får flere skader. Så længe børnene har udstyr på og kender færdselsreglerne, kan de sagtens give den gas på pisterne.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.