Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sanser på menuen

Som en af Frankrigs få kvindelige Michelin-kokke har Anne-Sophie Pic givet sin hjemby, Valence, en ekstra seværdighed. Men hun nøjes ikke med at servere trestjerners retter – hun sørger også for, at hendes medborgere får noget ordentlig at spise til hverdag.

Frokostmenuen i bistroen til 200 kr. er enkel, men velsmagende.
Frokostmenuen i bistroen til 200 kr. er enkel, men velsmagende.

Så snart man kommer indenfor i lobbyen på Maison Pic, bliver man mindet om den arv, som må have hvilet tungt på den spinkle Anne-Sophie Pics skuldre, da hun som 23-årig modstræbende vendte hjem til de kødgryder, som havde givet hendes far og bedstefar Michelin-drys siden 1934. De røde ’bibler’ fra alle årene ligger side om side som pynt i et specialbygget bord med glasplade og er vidne om, at det er et helt særligt sted.

Det skulle man ellers ikke tro, når man ser på huset udefra, der er placeret på en lidet attraktive adresse væk fra centrum af den franske provinsby Valence, som mange kender som ’Porten til Syden’ og er en naturlig rasteplads på motorvej A7 for turister i bil. De fleste bruger den da også kun til at strække ben og tanke op i og så ellers haste videre. Men madame Pic og hendes madimperium har sat den på landkortet som et stop værd.

Første gang vi lægger mærke til hendes navn, er inde i byen over for seværdigheden Parc Théodore Jouvet, hvor hun har åbnet en gourmet-hverdagskantine, Daily Pic. Her kan man for under 100 kr. købe dagens ret, som i ingredienser, smag og udseende er lige så gennemtænkt, som havde det været en af hendes signaturretter ude i den trestjernede restaurant.

»For mig kan man koge luksus ned til ét ord: oplevelse,« giver hun som svar på spørgsmålet om, hvad der definerer den fine, moderne gastronomi. På den måde fremhæver hun, at alt, hvad, hun involverer sig i, skal give den sultne en særlig fornemmelse.

»Jeg tror, at der må være forskel på, hvordan mænd og kvinder laver mad. Der må være en anden sensibilitet, og for min del handler det om at vise produktet og bygge en harmoni af aroma, smag og dufte op omkring det,« siger Anne-Sophie Pic.

Hun gjorde radikalt op med det tungere køkken, som hendes far og bedstefar stod for, da hun overtog restauranten i 1997. Hun var ellers fast besluttet på ikke at ville være kok eller restauratør og tog derfor en businessuddannelse. Men da hendes far pludselig døde, følte hun sig alligevel kaldet til at føre restauranten videre.

Anne-Sophie Pic har altid elsket mad, men aldrig taget en formel kokkeuddannelse. Alligevel kastede hun sig ud i det, men kunne ikke opretholde den standard, som gennem årtier havde givet familien tre stjerner, og derfor mistede hun den ene. Det tog hende 10 år at genvinde den, og det var lidt af en personlig sejr.

»Jeg vil altid være fransk inde i hjertet, men uanset hvor jeg laver mad, vil det være en fortolkning af de lokale råvarer. Jeg holder øje med, hvad der sker i andre lande, men jeg følger ikke trends. De nye bølger giver mig dog lejlighed til at tænke over, hvordan jeg kulinarisk går til værks, siger hun.

Det er blevet tid til at smage, men ikke inde i den Philippe Starck-indrettede gourmetsalon. Vi spiser en let frokostmenu i Bistrot 7 ved siden af, og der er både noget for øjne, smagsløg og rejsebudget. Bagefter går vi en tur ned ad gaden for at se nogle af hendes andre initiativer.

Fordi hun selv er autodidakt, har hun lavet Scook, som er en moderne, uprætentiøs kokkeskole med lektioner af kortere og længere varighed – alt efter ambitioner – og på gadehjørnet overfor ligger l’Épicerie med vin, brød, hjemmelavede marmelader, te og krydderier. Egentlig for at give nabolaget en kulinarisk håndsrækning, men vi holder os ikke tilbage fra at købe spiselige souvenirs med hjem.

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/saerligt-gaudi-hus-aabner-som-museum

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.