Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sådan kom de ind i 2014 verden rundt

Røde underbukser, prikket tøj eller en tur med en tom kuffert. Verden over følger folk alverdens mærkelige skikke, men med det samme formål: De vil sikre sig et Happy New Year!

Panama: Her brænder man muñeco - kendte personer eller figurer lavet som halmdukker i naturlig størrelse - nytårsaften. Dukkerne repræsenterer det gamle år - både på godt og på ondt - og når de brændes uddrives eventuelle onde ånder, og alt gøres klar til det nye års start.
Panama: Her brænder man muñeco - kendte personer eller figurer lavet som halmdukker i naturlig størrelse - nytårsaften. Dukkerne repræsenterer det gamle år - både på godt og på ondt - og når de brændes uddrives eventuelle onde ånder, og alt gøres klar til det nye års start.

Årets sidste dag og midnatsslaget nærmer sig. Champagneglassene står klar - og så er det op på stolene.

Nogle steder bruger man at have en mønt eller en pengeseddel i hånden, for lige at sikre sig en god økonomi i det kommende år.

Første klokkeslag og alle hopper ind i det nye år. Sådan vil rigtig mange danskere om et par dage komme ind i 2014.

Ja og? vil du måske spørge. Men hvad for os er naturligt, er en besynderlig skik for andre.

Så besynderlig, at Danmark er kommet i det amerikanske rejsesite "Travel and Leisures" samling af lande med besynderlige nytårstraditioner.

Se herunder, hvad andre lande gør:

Colombia
I håb om at det nye år vil give masser af rejseaktivitet, går de lokale rundt om deres hus eller boligblok med en tom kuffert.

Estland
I gamle dage med trange tider, var det skik, at man Nytårsdag skulle spise syv gange for at sikre, at der ville være rigelig mad resten af året. Og klarede man alle syv måltider, sagde overtroen også, at man ville få syv mænds styrke det følgende år. I dag er der stadig meget mad omkring nytår, men lige så meget alkohol, især i den festglade hovedstand, Tallinn.

Filippinerne
Runde former, som mønter, symboliserer velstand for det kommende år. At have tøj på med prikker bringer lykke, og mange familier har store fade med runde frugter på nytårsbordet. Andre familier spiser 12 frugter ved midnat, som i Spanien. Det er som regel druer, det er lettest.

Finland
Det er en gammel tradition at spå om det kommende år ved at hælde smeltet tin ned i koldt vand. Den form tinnet får, når det størkner, forudsiger året. Et hjerte eller en ring varsler bryllup, et skib kommende rejser og en gris betyder god økonomi/masser af mad.

Hviderusland
Under nytårsfestlighederne, Kaliany, er der tradition for forskellige lege for ugifte kvinder. Kvinderne sætter sig i ring og foran hver placeres nogle kærner. En hane sættes ind i midten, og den, hvis korn hanen først spiser, vil blive den første, der gifter sig. Eller en gift kvinde kan gemme forskellige genstande rundt om i huset. De ugifte kvinder går på jagt, og alt efter, hvad de finder, viser det, hvad er vil ske i det nye år. Finder hun brød, vil hun blive gift med en rig mand, eller finder hun en ring, vil hun blive gift med en smuk mand.

Japan
Vi kalder dem de kinesiske stjernetegn, men de har dem også i Japan. Her er det skik, at man med masker klæder sig ud som det kommende årstegn. Derefter går man til templet, hvor klokken slår de hellige 108 slag. 2014 er i øvrigt hestens år.

Panama
Her brænder man muñeco - kendte personer eller figurer lavet som halmdukker i naturlig størrelse - nytårsaften. Dukkerne repræsenterer det gamle år - både på godt og på ondt - og når de brændes uddrives eventuelle onde ånder, og alt gøres klar til det nye års start.

Skotland
Under Hogmanay festlighederne er "first-footing" en vigtig del. Den første person, som i det nye år træder ind over dørtærsklen, skal have en gave med for held og lykke. Whisky er det mest almindelige. Bål er også udbredt især i de mindre byer, hvor folk også går i parade med fakler, som svinges over hovederne, formentlig et symbol på solen eller for at rense det kommende år.

Spanien
Når midnat nærmer sig ligger pinde hver med 12 vindruer klar, og ved første klokkeslag spises første drue, ved andet slag anden drue og så videre. Hver drue symboliserer held og lykke for hver måned i det kommende år.

Sydafrika
I Johannesburg downtown går man ind i det nye år med et brag. De lokale har for vane at smide gamle apparater ud af vinduet.

Sydamerika
Både i Ecuador, Bolivia, Brasilien og Venezuela bringer det held at bære undertøj i forskellige farver Nytårsaften. Fra São Paulo til La Paz dukker der i dagene før årsskiftet undertøj i mange farver op i markedsboderne. De mest populære farver er gul og rød. Gul bringer penge, og rød bringer kærlighed i det nye år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.