Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rid med på bølgen

Langs Jyllands pukkelryg breder surferkolonierne i de små fiskersamfund sig. Her kan du på et bræt i bølgerne prøve kræfter med havet og opleve Nationalpark Thys særegne natur.

Der er flere surfskoler i Cold Hawaii, og man kan købe pakkeferie i form af surfcamps. Efter få minutters instruktion på land bliver kursisterne søsat.
Der er flere surfskoler i Cold Hawaii, og man kan købe pakkeferie i form af surfcamps. Efter få minutters instruktion på land bliver kursisterne søsat.

Omkranset af øde klitter, skove og søer ligger fiskerlandsbyerne Klitmøller og Nr. Vorupør frontalt udsat mod det vilde Vesterhav. Her har en subkultur af surfere sammen med de lokale fornyet områdets identitet og gjort det tiltrækkende for feriegæster, der vil prøve at surfe og samtidig tage på opdagelse i Nationalpark Thy. Cold Hawaii har de lokale selv har døbt destinationen.Her på egnen er blæsevejr godt vejr, forstår vi på den unge ekspedient i surfbutikken ved havnen i Klitmøller. Som flere unge i byen har han solbrun hud og filtret hår, som er stridt af saltvand og bleget af solen. Senere på dagen ser vi hvorfor, da vi iført sorte våddragter møder ham igen. Denne gang iført våddragt som instruktør på en af byens surfskoler. Tjek! Og det er blæst op, så bølgerne ruller ind mod stranden. Tjek!

Erik, som han hedder, beordrer os efter et par sikkerhedsinstrukser i maveliggende stilling på vores lange surfbrætter, der dog stadig befinder sig i sandet på stranden. Men bare 10 minutters tørtræning senere tørner vi sammen med resten af holdet ud i bølgerne. Vel at mærke med Erik ved vores side. Som en flok sort-hvide kæmpepingviner i havoverfladen skvulper vi rundt mellem hinanden og prøver at fange et ridt med bølgerne ind mod land. Saltvand og skumsprøjt slår os i ansigtet, når vi med armene padler brætterne i stilling til den næste bølge.

Spejdende mod horisonten venter vi i spænding. Med cirka fem minutters mellemrum rejser havet sig, og en serie af bølger forløser stilstanden. Flokken padler ind mod stranden i bølgens retning, som var en sulten spækhugger i brændingen efter pingvinerne. Når bølgen brækker, lykkes det de fleste af os enkelte gange at rejse os på brættet og næsten elegant surfe med bølgen ind til strandkanten. Scenen gentager sig, så længe surfkurset varer, med Erik som en smilende domptør blandt sine dresserede havfugle. Velkommen på surfferie i Cold Hawaii.

Surf Camps er både for børn og voksne. Som nybegyndere har hele familien lige gode forudsætninger for at få et ridt med bølgerne ind mod land.
Surf Camps er både for børn og voksne. Som nybegyndere har hele familien lige gode forudsætninger for at få et ridt med bølgerne ind mod land.

Bølgekraft

Området Cold Hawaii strækker sig langs kysten fra Hanstholm i nord til Agger i syd. På de omtrent 50 kilometer har 31 faste ’surfspots’ (gode steder til surfing, red.) gjort området verdenskendt i surfermiljøet. Cold Hawaii beskrives som Nordeuropas bedste sted at surfe og har siden 80erne tiltrukket surfere.

Men de seneste 10 år er også almindelige feriegæster begyndt at indfinde sig, i takt med at både økonomi, infrastruktur og bosætning udvikler sig positivt. Og netop nu blomstrer området så meget af turisme, at de lokale initiativtagere til Cold Hawaii lægger nye strategiplaner, så området får mest muligt ud af eventyret uden at drukne i sin egen succes. Skrækscenariet er at ende som endnu en overrendt vestkystdestination. Vi ankommer i bil til Klitmøller østfra. Turen dertil går gennem øde landskaber i Nationalpark Thy, og intet indikerer, at vi nærmer os en surferby. Eller nogen by overhovedet. Indtrykket i nationalparken er først og fremmest grågrønt bevoksede klitter iblandet lilla lyng på klitheden. Brat begynder byen, hvor omkring 900 indbyggere fordelt på 18 nationaliteter har valgt at bo. Klitmøller er den by i Cold Hawaii med størst koncentration af surfere og turister. Det mærker vi på tiden, det tager at dreje ind på hovedgaden, som er tæt befærdet af biler, fodgængere, cykler og alle tænkelige former for skateboards.

Her er bølgekraften stor. Nærmest som draget af en kæmpe magnet trækker trafikken ned mod havet, og vi følger trop. På vej til havnen ser vi surfskoler og udstyrsudlejning, der vækker associationer til skiferie. Udstyret under fødderne og beklædningen er bare anderledes, og skibakkerne er skiftet ud med bølger.

Cool klondike

Fiskerbådene i Klitmøller er trukket op på stranden og giver indtryk af en traditionel fiskerlandsby. De bliver sejlet af fritidsfiskere, som sørger for liv i skurene på den lille havn. Alligevel bliver stemningen i byen overtrumfet af den ungdommelige og tilbagelænede kultur, som surferne har bragt med sig. Surfskolerne, udlejningsbutikker og afledte alternative tilbud som yoga og meditation virker som fremmedelementer i en fiskerlandsby.

Klitmøller fremstår sine steder noget klondike-agtigt. Men kombinationen af surfere, fritidsfiskere, iværksættere og sommerhusgæster skaber en charmerende stemningen i byen.
Klitmøller fremstår sine steder noget klondike-agtigt. Men kombinationen af surfere, fritidsfiskere, iværksættere og sommerhusgæster skaber en charmerende stemningen i byen.

Hovedgaden er en uorganiseret blanding af plisserede parcelhuse, surferjoints og spisesteder. På gaden kører alt fra store firhjulstrækkere og Berlingoer til storbysmarte skateboards og Christianiacykler. Klondike-indtrykket toppes af tre hipsterlignende food trucks med indgangsbanneret Klitmøller Streetfood. Jo-jo. Cold Hawaii har endda fået sit eget blå flag med hvide bølger, og navnet optræder alle steder. På menukort, specialøl, annoncer, butiksskilte. Og stemningen er derefter: cool, afslappet og charmerende på sin helt egen facon.

Ro på

Selv om vi måtte hænge lidt bag hajtænderne, før trafikken tillod os at svinge ind i byen, er der på ingen måde hektisk i Klitmøller. Snarere lidt søvnigt. På den fede måde, vel at mærke. Indbyggerne har omskrevet den polynesiske velkomsthilsen ’aloha’ fra Hawaii til det vestjysk klingende ’æloha’. En hilsen, som passer godt til stemningen i byen, hvor man højst skynder sig langsomt på trods af et højt aktivitetsniveau blandt byens mange iværksættere.

På havnen drikker fritidsfiskerne formiddagskaffe i et skur og tager gerne en sludder med forbipasserende. Med tiden er de blevet glade for surferne, som ellers i begyndelsen var ’skoldrede’ i hovedet, fortæller de med et skævt smil. Nu har man ikke bare lært at omgås hinanden, men er også begyndt at samarbejde. Som et godt eksempel nævner fiskerne, at de ved de årlige World Cup-arrangementer i surfing på frivillig basis tager tjansen som P-vagter og sørger for, at trafikken glider.

Egentlig er Klitmøller og Nr. Vorupør for små steder til så store arrangementer som World Cup, men ved fælles hjælp får befolkningen det til at fungere. Faktisk så godt, at bystyret i Rio til september besøger Cold Hawaii på en studietur. Den brasilianske storby med de kæmpe, verdensberømte strande har brug for inspiration og rådgivning til, hvordan den kan udvikle en bæredygtig surfturisme.

Blåt i grønt

Cold Hawaiis flag er naturligt nok blåt efter havet, som surferne boltrer sig i. Men en ferie i området kan være lige så grøn, som den er blå. Nationalpark Thy lægger sig med sine 244 kvadratkilometer i en slags grøn bufferzone omkring Cold Hawaii. Fundamentet for de eventyrlige landskaber i nationalparken er primært klitter. I sin rene, hvide form dukker de op allevegne, men også bevokset med hede og plantage danner de bakke og dal i dæmpede, grønne farver.

Trods det golde sand er indtrykket frodigt, da vi på mountainbike fra Klitmøller begiver os ind i nationalparken i retning af Vandet Sø, som er en af landets reneste søer. Den er omgivet af plantager, hvor afmærkede vandreruter, shelters, grillpladser, en naturlegeplads og to mountainbikespor gør området tilgængeligt for besøgende. Hurtigt skifter landskabet fra rå og barsk kyst. Milde enge og frodig skov tager over, og på mountainbikesporet bliver vi ad smalle og snoede stier ført rundt i afvekslende vegetation, mørk skov og lyse udsigtspunkter. Det er lige før, en punktering er kærkommen, så der bliver en undskyldning for at stoppe op og nyde sceneriet.

Der er mere end 200 søer i Nationalpark Thy. Vandet Sø er en af de største og samtidig en af landets reneste. Den er i cykelafstand fra Klitmøller og et godt udgangspunkt for at tage på opdagelse i nationalparken.
Der er mere end 200 søer i Nationalpark Thy. Vandet Sø er en af de største og samtidig en af landets reneste. Den er i cykelafstand fra Klitmøller og et godt udgangspunkt for at tage på opdagelse i nationalparken.

Vandet Sø er bare en blandt mere end 200 søer i Nationalpark Thy. Den afvekslende natur gør habitatet attraktivt for mange forskellige dyrearter, heriblandt kronvildt, odder og trane. De lokale kan også berette om kongeørn, dog uden at ville give en helt præcis angivelse af hvor. Det er åbenbart en oplysning, man holder tæt til kroppen, lidt som når en svampejæger beskytter sine kantarelsteder.

Men Cold Hawaii som mål for selv ikke-surfende turister forbliver nok ikke hemmeligt ret meget længere. Det er trendy at tage på surferferie, og selv om man ikke er til bølger, er den afslappede stemning og storslåede natur i Nationalpark Thy grund nok til at overveje Cold Hawaii som sit næste danske feriemål.

Rejseliv var inviteret af Visit Nordjylland

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.