Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pas på tyven i påsken

Danskerne frygter for indbrud, mens de er på ferie – og med god grund. Antallet af indbrud stiger nemlig i påsken.

Få det til at se ud som om, der er nogen hjemme, og tænk på, hvad tyven kan se gennem dine vinduer, hvis du vil undgå indbrud. Foto: Shena Tschofen
Få det til at se ud som om, der er nogen hjemme, og tænk på, hvad tyven kan se gennem dine vinduer, hvis du vil undgå indbrud. Foto: Shena Tschofen

Mens mange danskere tilbringer påsken med at slentre rundt i Berlins gader, eller solbade på De Kanariske Øer, bruger indbrudstyvene helligdagene på villavejene.

I påsken sker der nemlig traditionelt set mange indbrud, viser en opgørelse fra forsikringsselskabet Alka. De oplever ni procent flere indbrud blandt deres kunder i påsken end på ‘almindelige’ dage. Og samme tendens gør sig gældende hos andre forsikringsselskaber.

»Generelt ser vi, at frekvensen af indbrud stiger ved alle sammenhængende helligdage og i ferieperioder. Tyvene ved, at mange ikke er hjemme i ferierne, og at sandsynligheden for tomme boliger derfor stiger,« forklarer Birgitte Ringbæk, der er presseansvarlig hos If Skadeforsikring.

Danskerne pakker derfor ikke kun badetøjet og kameraet til rejsen. Frygten for, at hoveddøren er brudt op, når vi vender tilbage fra ferien, følger med ud i verden, viser en undersøgelse fra If Skadeforsikring gennemført af YouGov sidste sommer. Her svarede 61 procent af danskerne, at de frygter for indbrud i hjemmet, mens de er på ferie.

»Og indbrudsstatistikkerne viser jo, at det er en reel begrundet frygt,« siger Birgitte Ringbæk.

Konsulent hos Forsikringsoplysningen, der samarbejder med Stopindbrud.dk, Anja Lintrup Sørensen, fremhæver, at man først og fremmest skal sikre huset eller lejligheden udefra, hvis man vil minimere risikoen for indbrud.

»Tjek, om det er svagheder ved boligens sikkerhed. Døre og vinduer skal være ordenligt sikrede mod indtrængen,« forklarer hun og peger på, at det også er en god idé at bruge låse, der gør det svært for tyven at komme ud igen og dermed slippe afsted med både fladskærm og PH-lampe.

»Man skal også undgå, at huset ser forladt ud, for så ved tyven, at der er frit spil,« fortsætter Anja Lintrup Sørensen og råder bl.a. til, at man ikke tager bilen til lufthavnen, men lader den stå i indkørslen.

Det er især genstande med affektionsværdi, elektronik og digitale billeder, som danskerne frygter, at tyvene stikker af med. Alligevel sikrer langt de færreste, at arvestykkerne ikke ligger frit fremme i smykkeskuffen, viser Skadeforsikringen If’s undersøgelse, der, ligesom Forsikringsoplysningen, råder til, at dyre og værdifulde ting bliver pakket godt væk eller opbevaret hos naboen eller andre personer, man har tillid til. Og i det hele taget er der god hjælp at hente hos naboen, der også kan tømme post og fylde skrald i skraldespanden for at holde ubudne gæster på afstand.

»Naboer er den bedste hjælp. De kender hverdagen på villavejen og kan se, hvis noget stikker ud, så vi anbefaler klart, at man giver besked til naboerne og laver aftaler med hinanden både for kortere og længere ferier,« siger Birgitte Ringbæk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.