Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pak kufferten, og rejs på kunstmuseum

Hvis du vil rejse efter kulturelle oplevelser, er der masser at vælge imellem dette forår.

John Baldessari
John Baldessari

Dadaismen fylder 100 år i Zürich

Ud af grusomhederne under Første Verdenskrig blev en ny kunstbevægelse født. Den blev kaldt Dada, eller dadaismen, et ord, som ingenting betyder, netop fordi alt virkede meningsløst. I år fejres hundredeåret for Dadaismens fødsel i Zürich, for det var netop i den Schweiziske by, at bevægelsen begyndte. I 1916 begyndte det med Emmy Hennings og Hugo Balls ‘Cabaret Voltaire’, og siden fortsatte det med hjælp fra mange andre kunstnere som Hans Arp, Sophie Taeuber, Marcel Duchamp og Man Ray. Dadaismen har siden udviklet sig og inspireret mange nutidige kunstnere. Det fejres i den smukke by Zürich, og hele året vil der være forskellige udstillinger, oplæsninger og forestillinger for at fejre de mange kunstnere og udtryk, som fandt inspiration i genren. Fra januar til slutningen af december vises i øvrigt udstillinger dedikeret til dadaismen i flere Schweiziske byer, hvor der er museer og samlinger, men de fleste attraktioner finder man i Zürich, som er centrum for fejringerne. Særligt aftenerne med Cabaret Voltaire skulle være interessante.

Info: Fra januar til december 2016. I Zürich og flere Schweiziske byer. Læs mere om udstillingen her: dada100zuerich2016.ch/en/100-years/

Flydende kunst fra en stor mester

De plejede at være et par. Kunstnerparret Christo og Jeanne-Claude arbejdede på størstedelen af deres bombastiske kunstværker sammen, indtil hustruens død i 2009. Mange kender måske værket ‘Wrapped Reichstag’, hvor de pakkede hele den tyske Reichstag ind, så det lignede en overdimensioneret gave. Men Jeanne-Claudes bortgang betyder ikke, at Christo er færdig med at skabe kolossale kunstværker. Til sommer åbner han igen en ualmindelig udstilling i Lake Iseo i Italien. Den første efter sin hustrus død. Alligevel er det ikke uden Jeanne-Claude, at værket, som har fået det sigende navn ‘The Floating Piers’, er blevet til. Allerede i 1970 fik parret nemlig de første idéer til kreationen, som nu bliver en realitet. Omgivelserne er ekstremt betydningsfulde, fordi søen selv er en del af kunstværket. Omkring 70.000 kvadratmeter af skinnende gult stof vil skabe en tre kilometer lang sti henover vandet, som besøgende kan betræde, og som desuden vil kunne ses ovenfra, hvis man bestiger et af de bjerge, der omringer den italienske sø og øen San Paolo. Det hele finder sted ved den lille by Sulzano, der ligger nordøst for Milano. Den ualmindelige oplevelse vil kun vare i 16 dage, før hele værket bliver fjernet og materialerne sendt til genbrug.

Info: Værket kan opleves fra 18. juni til 3. juli. ved Lake Iseo, Italien. Læs mere her: hefloatingpiers.com/the-floating-piers

Selfie-billeder bliver udstillet på museet

Der var stor forvirring, da den unge, argentinsk-fødte kunstner Amalia Ulman, pludselig begyndte at ændre opførsel. Hun farvede sit hår, ændrede tøjstil og begyndte at lægge udfordrende billeder op på sin Instagram-profil. I virkeligheden var det en del af et kunstnerisk eksperiment, som hun døbte ‘Excellences & Perfections’, og som nu er en del af fotoudstillingen ‘Performing for the Camera’, som vises på Tate Modern i London. Her kan man opleve 50 forskellige kunstnere og deres lige så forskellige værker. Blandt dem er navne som Francesca Woodman, Masahisa Fukase og Cindy Sherman. Her vises omkring 500 værker, som portrætterer de mange forskellige måder, fotografiet har været brugt på i kunsten. Fra kommercielle plakater og Instagram-billeder til gammeldags portrætter og vilde eksperimenter.

Info: Vises indtil 12. juni. på Tate Modern i London. Læs mere her: tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/performing-camera

Nye kinesiske eksperimenter i Paris

Paris er oplagt at besøge, hvis man vil bruge sin ferie på at se på kunst. Og hvis man ikke vil betragte de store klassiske værker eller stå i ubegribeligt lange køer foran Louvre, er det nye museum ’Fondation Louis Vuitton’ et alternativ. Museet åbnede for offentligheden i 2014, og den spektakulære bygning er designet af den anerkendte, amerikanske arkitekt Frank Gehry, som også står bag Guggenheim-museet i Bilbao. Selv om bygningen er interessant i sig selv, er kunsten selvfølgelig hovedattraktionen. Udstillingen BENTU er dedikeret til moderne, kinesisk kunst og belyser kinesiske kunstnere i en turbulent brydningstid. I Frankrig er det ti år siden, der sidst har været et sådan fokus på kinesisk kunst, og det er en forfriskende oplevelse, fordi værkerne tydeligt har andre inspirationskilder og æstetiske udtryk end de europæiske. Blandt kunstnerne er Ai Weiwei, Huang Yong Ping og Zhang Huan. Alle kunstnerne er fra forskellige generationer og arbejder med temaer som økonomiske forandringer, skiftende identiteter, forholdet mellem øst og vest og Kinas kulturelle historie. Man forlader museet med et virvar af billeder, farver og modsigende indtryk i hovedet og med vidt forskellige idéer om, hvad kinesisk kunst er i dag.

Info: Udstillingen kan ses indtil 2. maj. i Paris. Læs mere her: fondationlouisvuitton.fr/en/expositions/exposition-bentu.html

Kunsttyverier i Italien

Vi står alle på skuldrene af andre mennesker. Det er i hvert fald idéen bag gruppeudstilling ‘L’image volée’, som er kurateret af kunstneren Thomas Demand. Navnet betyder ’det stjålne billede’, og netop dét er essensen i projektet, som undersøger, hvordan kunstnere altid står i forhold til det eksisterende, når de skaber deres nye værker. I Fondazione Pradas udstillingsrum vil mere end 90 værker af 64 forskellige kunstnere som John Baldessari, Oliver Laric og Sara Cwynar blive præsenteret. Værkerne er skabt fra 1820 til i dag, og sammen vil de udfordre grænserne mellem originalitet, plagiat og det kreative potentiale i relationen mellem ens egne idéer og lånte idéer fra andre. Kort sagt vil det handle om kunsttyveri, men ikke i den direkte forbryderiske form.

Info: Udstillingen varer fra 18. marts til 28. august 2016. Fondazione Prada, Milano, Italien. Læs mere her: fondazioneprada.org/projects/limage-volee/

En lille by fester for Hieronymos Bosch

Mange har fokus på Amsterdam, når rejsen går til Holland. Men der er masser at opleve i landets mindre kendte byer som Utrecht og Rotterdam. I år er også den relativt ukendte by ’s-Hertogenbosch, som også går under navnet Den Bosch, interessant at besøge. Den ligger cirka 80 kilometer syd for Amsterdam i regionen Nord-Brabrant, og det er denne by, som kunstmaleren Hieronymos Bosch (1450-1516) har taget sit navn fra. Egentlig blev han døbt Hieronymos van Aken, men han ændrede selv sit navn efter byen, han blev født i. Derfor er det også meget passende, at byen i år fejrer 500-året for hans død. Det sker med hundredevis af planlagte arrangementer – både centreret omkring kunst, aktiviteter, musik og andre forestillinger.

Info: Festivalen varer fra 13. februar til 8. maj. i ’s-Hertogenbosch, Holland. Læs mere her: bosch500.nl/en

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.