Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

På opdagelse i Bowies Berlin

I år er det 40 år siden, at David Bowie flyttede i kunstnereksil i Berlin. Her lykkedes det rocklegenden at genopfinde sig selv og sin musik midt i den delte bys kaos. Kom med på en tur rundt i det Berlin, der for altid blev siddende i Bowie.

Hauptstrasse 155

Der ligger blomster foran hoveddøren i Hauptstrasse 155 i Berlin-bydelen Schöneberg. Fans fra nær og fjern har skabt en lille fauna foran den ellers ret anonyme gadedør, der dog på det seneste er blevet tilklistret med mindeord og billeder. Bag døren i den cremefarvede bygning boede den legendariske rockstjerne David Bowie, som efter en tid med hårde stoffer i Los Angels søgte efter ro og fordybelse. På første sal til venstre havde han sin enorme herskabslejlighed, der fra 1976 og små to år frem var bagtæppe til hans musikalske berlinerrevolution. Bowie boede her først med kammeraten og musikerkollegaen Iggy Pop, som dog senere fik sin egen lejlighed i baghuset. Også den trofaste assistent Corinne Schwab (blandt venner Coco) havde et værelse i lejligheden.

Den dengang 20-årige Rory MacLean, der i årene 1977-78 var instruktørassistent på filmen ’Just a Gigolo’, arbejdede i en håndfuld måneder tæt sammen med David Bowie, som havde hovedrollen i filmen.

MacLean husker i dag stadig meget præcist, hvordan der så ud oppe på første sal:

»Lejligheden var på seks-syv værelser og meget spartansk indrettet. Alle væggene var hvide, og på dem hang Bowies egne billeder. Han malede meget, og alle hans malerier var mørke og ekspressionistiske,« fortæller MacLean, der i dag er forfatter. Han slår dog også lige fast:

»Alligevel var det hele meget afslappet. Det var jo i 1970erne, så sofaerne var lave, bløde og kantede og man nærmest flød rundt i dem, mens man jokede og havde samtaler om kunst og musik. Bowie lyttede altid til ukendte kunstneres demoer, som han fik tilsendt. Han havde ingen stjernenykker, han var bare afslappet og elskede at feste.«

Neues Ufer

Kun få skridt fra lejligheden ligger den bar, der blev Bowies tilholdssted i Berlin-årene. Neues Ufer i Hauptstrasse 157. På den røde facade løber brede striber i regnbuens farver, hvilket markerer, at baren er en del af LGBT-miljøet. Området Schöneberg var og er stadig Berlins centrum for trans- og homoseksuelle. Et miljø, Bowie glædeligt dykkede ned i. Gennem sin tid i Berlin dyrkede han således også mange regnbuefarvede barer, der symboliserede det tolerante og løsslupne i nætternes gamle Vestberlin. Grunden til at Neues Ufer (der dengang hed Anders Ufer) blev Bowies stambar, var til gengæld ikke så flamboyant. Rockikonet elskede nemlig såmænd mest stedet, fordi man her havde en italiensk kaffemaskine, fortæller Philipp Stratmann, der er inkarneret Bowie-fan og tourguide på Berlins såkaldte ’Bowie Walk’. Et arbejde, der lige så meget er en passion for den trofaste Bowie-fan.

»Da jeg tidligere i år hørte nyheden om, at David Bowie var død, græd jeg. Jeg tog hen til lejligheden på Hauptstrasse. Der var virkelig mange mennesker, og det endte ud i en slags fest. Jeg var ikke lige i festhumør, så jeg tog i stedet med nogle andre Bowie-venner hen på Neues Ufer,« fortæller Stratmann. På stambaren er der da også rig mulighed for at mindes legenden. Over alt på væggene hænger der nemlig billeder af Bowie, og hvert år fejres hans fødselsdag, d. 8. januar, med karaoke og øl.

Hansa Studios

Fra adresserne i Hauptstrasse (en gade, som fans lige nu arbejder på at få omdøbt til David-Bowie-Strasse) løber gadenumrene over i Potsdamer Strasse. Her cyklede Bowie dagligt til musikstudiet på sin Raleigh-cykel. Studiet er i dag lige så ikonisk som Bowie selv. Hansa Studios i Köthener Strasse 38 gik dengang under tilnavnet ’Hansa by the Wall’. Igennem årtier har studiet dannet rammen om legendariske musikindspilninger, og i dag anses det for at være et af det mest eminente steder at optage musik, fordi akustikken i den storslåede Meistersaal med lysekroner og mørk træstuk emmer af svundne Berlin’ske tider, som rækker tilbage til 1970ernes Potsdamer Platz, hvor Den Kolde Krig henlagde den i dag tætpakkede og moderne bydel i et tomt og nøgent ingenmandsland.

I 1977 sad Bowie i Hansa Studios og kiggede ud af vinduet, hvorfra der var udsigt til Østberlin på den anden side af Berlinmuren. Han manglede teksten til en melodi, og havde netop bedt alle om at gå for at få ro til at tænke. Kort efter så han sin producer Tony Visconti med sin elskerinde nede på gaden foran den høje mur. Omringet af soldater, der stod vagt, kyssede de ufortrødent, og det inspirerede Bowie til at skrive teksten til ’Heroes’, der to timer senere blev færdigindspillet i den unikke Meistersaal. I dag er ’Heroes’ et af Bowies største hits.

Brücke Museum

På Brücke Museum fandt Bowie inspiration til sin kunst og musik. Foto: Archiv Brücke-Museum Berlin
På Brücke Museum fandt Bowie inspiration til sin kunst og musik. Foto: Archiv Brücke-Museum Berlin

Når David Bowie ikke var i studiet, på bar, lyttede til demoer i privaten eller festede, tog han ofte på inspirationstur til sit yndlingsmuseum. Brücke Museum på adressen Bussardsteig 9, der ligger sydvest for det famøse Hansa Studios og tilbagetrukket fra det velkendte og centrale Berlin. Museet var i 1970erne – og er stadig i dag – et udstillingssted for ekspressionistiske kunstnere. Bowie kunne stirre på de udtryksfulde malerier i timevis. Han foretrak at komme på museet alene, men havde dog også af og til Iggy Pop eller Visconti med.

Brücke Museum er et lille sted, der udefra mest af alt minder om en fladtaget villa med 1960’er-arkitektonisk overmod, men netop disse rammer gjorde det muligt for Bowie at forsvinde ind i billederne, der både inspirerede ham i hans egen kunst (som jo hang på væggene i hans lejlighed), men også i hans musik.

Paris Bar

Et sted, hvor Bowie hentede en helt anden slags inspiration, var på restauranten Paris Bar, som ligger på Kantstrasse 152 i det mondæne Charlottenburg. Her husker forfatter Rory MacLean, at Bowie var specielt glad for maden, fordi den ikke var tysk:

»De fleste steder i Berlin, som jeg besøgte med Bowie, er lukkede nu. Et sted, der imidlertid stadig eksisterer er Paris Bar, og der kom han meget. Han elskede steak frites, og dem laver de stadig fremragende.«

Paris Bar har bibeholdt sin pænhed gennem alle årene, og er i dag et sted som særligt kendisser besøger. Her spiste Bowie og Iggy Pop ofte, når noget skulle fejres, akkompagneret af parisisk stemning med vægge dækket af kunst og kolossale, flerarmede lysekroner hængende fra loftet.

Udenfor SO36 lyser skiltet neonblåt. Lige under det er et snævert indgangsparti, hvorfra en lang kø ofte snor sig, uanset om kalenderen melder weekend eller hverdag. Spillestedet og klubben i Oranienstrasse 190 i bydelen Kreuzberg var tilbage i 1970erne et af de steder, som David Bowie og Iggy Pop ofte frekventerede. Det var et mekka for punkmusik. Traditioner, som klubben stadig holder fast i den dag i dag. Indenfor er stedet overraskende stort, belysningen farverig og stemningen vild og hæmningsløs.

»Stedet er en form for tidslomme. En af de klubber, der bare forsætter med at være populær i byen,« lyder det fra Thilo Schmied, der er indehaver af Berlin Music Tours og altid har fingeren på den berlinske musikscenes puls:

»I 1970ernes Berlin ville alle være kunstnere eller musikere, og derfor var der ikke den idoldyrkelse, vi kender i dag. Det betød, at Bowie kunne gå ubemærket rundt i Berlin. Han kunne være sig selv uden at blive forstyrret eller genkendt, og SO36 blev et af de steder, hvor han kunne slå sig helt løs. Bowie optrådte aldrig på stedet, selv om han var stamgæst, og ingen forventede, at han gjorde det. SO36 blev i den henseende billedet på dét, Bowie søgte, da han kom til Berlin. Et sted, hvor det var plads til at larme på sin egen måde.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.