Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Oversøiske rejser hitter i sommerferien

Flere danske familier med store børn holder i år sommerferie uden for Europa, viser tal fra rejsebureau. Afstem forventningerne på forhånd, råder familiepsykolog.

Mange teenagebørn gider godt bruge ferien med deres  forældre, så længe den inkluderer oversøiske oplevelser, siger familiepsykolog. Arkivfoto: Falk Lauritsen Rejser
Mange teenagebørn gider godt bruge ferien med deres forældre, så længe den inkluderer oversøiske oplevelser, siger familiepsykolog. Arkivfoto: Falk Lauritsen Rejser

Ferier til populære, oversøiske destinationer som Thailand er typisk forbeholdt den danske vintersæson. Men flere danskere rejser denne sommer mange tusinde kilometer for at holde ferie, og mange tager deres store børn med på turen, viser tal fra Jysk Rejsebureau.

Sammenlignet med samme måned sidste år har bureauet 22 pct. flere kunder, der tager på en oversøisk sommerrejse i juli.

Ifølge direktør i Jysk Rejsebureau, Niels Amstrup, er det de helt unge backpackere og de 45-54-årige, der står for den store stigning i sommersæsonen.

»Kunderne er især de 45-54-årige med hus, bil og store, hjemmeboende børn, og vi ser på et generelt plan, at de familier i højere grad rejser oversøisk med børnene,« siger han og fortsætter.

»Jo mere vi rejser og oplever af verden, jo længere søger vi ud, men stigningen hænger også sammen med en finansiel stabilisering hos de konjunkturfølsomme familier,« fortsætter Niels Amstrup og forklarer, at familierne især vælger ‘oplevelsesferien’, hvor man for eksempel kører rundt nogle uger i USA eller er på kulturel rundrejse i Thailand.

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/hongkong-asiens-ultimative-storby

Psykolog Margrethe Brun Hansen, der især arbejder med børn og forældre, genkender feriebilledet med oplevelsesture i fjerne verdensdele fra sine egne klienter. Hun tolker familiernes lyst at holde flere ugers ferie sammen som et udtryk for, hvordan familiens konstellation har ændret sig.

»I dag er vi i langt højere grad gode venner med vores børn, og de er blevet selvstændige individer i familien. Forældre inddrager børnene mere og tager dem med på råd, og det gør man så også, når ferien skal planlægges,« forklarer hun og fremhæver feriedestinationen som en væsentlig faktor for, om teenagebørnene har lyst til at tilbringe en stor del af deres sommerferie sammen med mor og far.

»Teenagerne gider ikke at tage i sommerhus og spille ludo, for børn i dag har allerede rejst udenlands fra de er helt små. Men de gider godt ud i verden og dele oplevelser med deres forældre,« fortsætter Margrethe Brun Hansen, der oplever, at familierne kommer hjem fra ferie og har opdaget nye sider af hinanden.

»Men der opstår selvfølgelig også konflikter,« fortsætter hun og opfordrer familier med store børn, der skal rejse sammen, til at afstemme forventninger med hinanden hjemmefra.

»Snak igennem, hvad det er for en type ferie, man vil have, og hvilke ønsker man har. Og aftal nogle forskellige arbejdsopgaver, hvad enten det er at være ansvarlig for kortet eller at forberede et oplæg om Grand Canyon. Hvis alle er engagerede og tager et ansvar, er det også lettere at undgå konflikter,« råder psykologen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.