Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Øget CO2 skaber mere turbulens

En stigning i CO2-koncentrationen i luften kan medføre mere tordenvejr og turbulens.
En stigning i CO2-koncentrationen i luften kan medføre mere tordenvejr og turbulens.

Den engelske klimaforsker, Paul Williams, har lavet en undersøgelse, der viser, at når der sker en fordobling CO2-koncentrationen i luften, vil det medføre yderligere turbulens, når vi flyver. En fordobling, der menes at ske i midten af dette århundrede, skriver Huffington Post.

Årsagen til den øgede turbulens skal findes i, at en fordobling af CO2en forårsager en ændring i vindhastigheden – og retningen – der kan medføre tordenvejr. En vejrændring, der kan blive så slem, at risikoen for voldsom turbulens vil stige med 149 pct.

Risikoen for, at den generelle – lette – turbulens, der for nogen bare er et mindre irritationsmoment, mens det for andre er med til at øge frygten for at flyve, vil stige med 59 pct.

Generer komforten

»For nogle passagerer, er let turbulens kun noget, der generer ens komfort på flytyren en smule, mens det for dem med flyskræk kan være meget foruroligende,« fortæller Paul Williams om hans resultater.

Paul Williams er kommet frem til sine resultater ved at afprøve hans klimamodel i en flysimulator og ud fra det, har han desuden fundet ud af, at klimaforandringerne også vil føre til længere flytider, mere slid på flyene samt et øget forbrug af brændstof, fordi piloterne skal undgå turbulensen. Noget der i forvejen er en bekostelig affære for flyselskaberne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.