Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny opfindelse: Nu kan flyselskab forudsige turbulens

Snart bliver det nemmere at forudsige turbulens. Foto: Austrian Airlines
Snart bliver det nemmere at forudsige turbulens. Foto: Austrian Airlines

Ikke alene er turbulens ubehageligt for passagererne, men det kan desuden være farligt for kabinepersonalet, hvis de ikke bliver advaret tids nok. De kan nemlig risikere skader ved de voldsomme rystelser. Det, der ofte starter som små rystelser, kan udvikle sig voldsomt, hvor flyet kan tabe nogle meters højde i luften. Og det er ikke godt, hvis man ikke er spændt fast.

Men nu håber Lufthansa at kunne forudsige turbulens tidligere, end man hidtil har kunnet på flyruter. De har udviklet et system, der automatisk sætter prikker i forskellige farver ind på ruten. Hver farve indikerer vejrforholdene. Er prikkerne hvide, er der rolige forhold – er de grønne er der mindre bevægelser. Gule og orange prikker indikerer, at der er turbulens.

Prikkerne skabes ud fra en såkaldt EDR-målemetode, der forudsiger, hvor energien fordeler sig i atmosfæren uanset flyets størrelse, vægt og hastighed. I fremtiden skal piloterne via en server på jorden kunne sende og modtage koordinater, så de kan styre uden om turbulensen – eller advare i god tid.

Lufthansa har netop foretaget de første testflyvninger med det nye EDR-system og er i øjeblikket i gang med at analysere resultaterne for at vurdere kvaliteten af modellens målinger.

Til at starte med skal de – forhåbentlig – implementeres i Lufthansa-fly, og hos flyselskabet er man overbevist om, at det vil gøre flyvningerne mere sikre og behagelige for både passagerer og besætningsmedlemmer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.