Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

New Zealands smukkeste og farligste strande

Mellem skarpe klippeskrænter og utilregnelige havstrømme gemmer Aucklands vestkyst på en perlerække af betagende sorte sandstrande.

Vejen ned til Piha-strandene byder på en overvældende udsigt med frit udkig til det lokkende hav. Foto: Scott Venning.
Vejen ned til Piha-strandene byder på en overvældende udsigt med frit udkig til det lokkende hav. Foto: Scott Venning.

Modstå fristelsen til en forfriskende dukkert, hvis du vil undgå at være én af de knap 200 personer, som hvert år må hjælpes i land af kystens livreddere på New Zealands sorte, men smukke strande.

Vandløbets lette strøm kilder om anklerne og føles kølig for de nøgne tæer, som netop er blevet vækket og trukket ud af strømpesokkernes varme.

Åen er lavvandet og nem at passere, men for bred til, at man springer tørskoet over. På den anden side af vandløbet rejser sandbanken sig, og havets buldren lader os vide, at vi er tæt på. Saltvandets gus rammer huden og næseborene, da vi når toppen af bakken og kigger ud over stranden. Det er, som om øjet driller hjernen. Lidt ligesom hvis elefanten var lyserød. Det hænger bare ikke sammen. Men sandet er sort – sort som kul - og farven skyldes det høje jernindhold, som stammer fra de undersøiske vulkaner, der gemmer sig dybt under havoverfladen langt fra kysten.

Farlige skønheder

De sorte strande ligger en times kørsel vestpå fra Auckland og er en populær dagstur ud af byen. Strandene ved Nordøens vestkyst er barske, og det sorte sand forstærker det intimiderende udtryk. Kystens stærke understrømme og revlehuller strækker sig tæt ind under land og indfanger uvidende badegæster, som føres ud mod det åbne hav.

Strandenes usædvanlige skønhed bliver ikke mindre af deres imponerende omgivelser. Foto: Scott Venning
Strandenes usædvanlige skønhed bliver ikke mindre af deres imponerende omgivelser. Foto: Scott Venning

Det oplever livredderne på Aucklands sorte strande desværre mange gange hvert år, og målt på antal livredninger er vestkystens strande New Zealands farligste.

Strandens sorte sandkorn har absorberet middagssolens varme, og den hede overflade får horisonten til at sitre og stå sløret. Den sorte farve står i stærk kontrast til de elfenbensfarvede muslingeskaller og den blå himmel. De bare fødder lokkes af det silkebløde sand, men tillokkelsen er en balancegang mellem behag og ubehag. Sandet føles som sort asfalt på en varm sommerdag, og afstanden mellem fodsporene bliver kortere og skridtene hurtigere. Ved små stop må den nøgne fod bores ned i sandet til de køligere og fugtigere lag for at give den følsomme fodsål et tiltrængt hvil fra den glødende overflade.

Stejle og tilgroede klippevægge indrammer strandene og reflekterer virvaret af lyde fra havet og vinden. De utilregnelige strandes barske renommé afskrækker ikke gæster fra at besøge området, som drager både surferen og børnefamilien. Agtsomme forældre folder strandtæppet ud langs strandens vandløb, så børnene er i sikker afstand fra havets kraftfulde og grådige kløer. Drengene bygger dæmninger i vandløbet, og pigerne går på strandjagt efter de elegante og snoede skaller, som ligner en miniatureudgave af et vædderhorn.

På fornavn med livredderne

Gule og røde flag angiver, hvorimellem badegæsterne kan svømme under opsyn af livredderne, og orange gummibåde med påhængsmotorer står klar ved strandkanten.

Livredderne flytter løbende på afmærkningerne og anråber badegæster, da forholdene hele tiden ændrer sig. Droner flyver i luften for at give livredderne et overblik over badegæsterne i vandet og for at holde øje med understrømmene, som veksler i styrke. New Zealands 15.000 kilometer lange kystlinje patruljeres af mere end 4.000 livreddere, men newzealænderne er på fornavn med de udvalgte helte fra de sorte strande ved Piha.

Livredderne fra den afslappede surferby følges tæt i et populært tv-program om strandens redningsaktioner, som netop har taget hul på sin 12. sæson.

Jagten på den perfekte bølge

Badetøjet ligger i bilen. Det er ikke en forglemmelse, men lysten til at være uforvarende tv-gæst er lille.

Strandene ved Piha er populære blandt surfere, som jagter en tur på bølgens ryg. Foto: Anders Park Egedal
Strandene ved Piha er populære blandt surfere, som jagter en tur på bølgens ryg. Foto: Anders Park Egedal

Bekymringen for mødet med de kraftfulde revlehuller deles dog ikke med de lokale surfere, som netop bruger den udadgående strøm, når de padler på jagt efter den næste bølge.

Kampen for at fange den rigtige bølge er fascinerende, og selv fra land kribler det i maven, når surferne kastes af bølgeryggen og forsvinder under havoverfladen. Men i dag tager havet heldigvis intet bytte, og New Zealands travleste livreddere kan holde en velfortjent hviledag.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.