Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Gastronomi

Madglad i Malaga

Rejser man til Malaga, klapper man, når flyet lander. Men der er også meget at klappe af. Særligt når det handler om gastronomien, der er en fusion af maurisk indflydelse og middelhavstradition.

Uanset om det er på den lokale tapasbar eller byens ene Michelin-restaurant, er det glæden ved at spise sammen, der er den egentlige værdi i Malaga. Foto: Mille Collin Flaherty
Uanset om det er på den lokale tapasbar eller byens ene Michelin-restaurant, er det glæden ved at spise sammen, der er den egentlige værdi i Malaga. Foto: Mille Collin Flaherty

Malaga rimer på masseturisme og sololie med kokosduft. Det fornemmer man allerede i flyet, hvor mange af gæsterne har sandaler, stråhatte og håndtasker med Viva España-logo med under armen. Vandet under flyet blinker turkist, palmerne knejser i varmen, og bjergene rejser sig blødt i baggrunden. Velkommen til Costa del Sol.

Vi er dog her hverken for at bade eller bestige bjerge, men for det, som denne del af Spanien også kan: sydspanske gastronomiske specialiteter.

Vanilleis med tørrede moscatel-druer, der serveres med sød dessertvin, payoyo-ost, der har sin særlige smag, fordi payoya-gederne går frit på skråningerne i området omkring byen Ronda, byen, der i øvrigt er kendt for sin vinproduktion – i stigende grad økologisk.

Den gastronomiske kultur fejres hvert år under Malaga Gastronomy Festival med foredrag, tilbud på restauranterne og street-food fra boderne ved havnen, der er festivalens omdrejningspunkt.

Hver af boderne repræsenterer en restaurant eller en vinproducent, der for under 4 euro serverer prøver på deres gastronomiske kunnen. På scenen bliver der fremtryllet fantastiske retter, holdt foredrag om ingredienser og sågar udskåret en tun så stor, at det kræver fire mænd at partere den.

Bagefter deles smagsprøver af den friskfangede fisk ud til publikum.

Det andalusiske køkken

De sidste årtier har man imidlertid i stigende udstrækning fundet de gamle opskrifter, der er gået i arv i generationer, frem, og serverer nu maden med stolthed, fordi det er en del af den fælles identitet og kultur.
De sidste årtier har man imidlertid i stigende udstrækning fundet de gamle opskrifter, der er gået i arv i generationer, frem, og serverer nu maden med stolthed, fordi det er en del af den fælles identitet og kultur.

Frisk fisk og muslinger er en stor del af det andalusiske køkken. Makrel-sushi, »insalata malaguena«, der består af appelsin, løg og torsk, »bacalao« (klipfisk, tørret med salt), bittesmå coquina-muslinger i aioli, og masser af ansjoser og sardiner.

Malaga er ifølge lokalbefolkningen knudepunktet for madproducenter i Spanien, Og man er stolt af at kunne fortælle, at omkringliggende lande, der traditionelt set forbindes med gastronomi af høj kvalitet, aftager en stor del af regionens råvarer.

95 procent af gedemælken eksporteres for eksempel til Frankrig, der laver den om til gedeost. Halvdelen af verdens olivenolie produceres i Andalusien, og en stor del skippes til Italien, der hælder den på flasker og sælger den som deres egen.

Området omkring Malaga er det andetmest bjergrige område i landet, og sammen med det varme Middelhavsklima skaber det gode forhold for produktion af eksotiske råvarer som mango og avocado, den søde moscatel-drue og sukkerrør.

Man bryster sig desuden af at være det sidste sted i Europa, der producerer honning af rørsukker – og den eneste spanske region, der producerer rødvin, hvidvin, rosé og dessertvin. Og sherry.

Gastronomisk centrum

Malaga er de senere år blevet lidt af et mad-mekka, og det til trods for, at hele regionen i mange år har været en undertippet destination hvad angår gastronomi.

Måske mest fordi Malaga, med den store lufthavn og massive turisme, har været anset som transit-by for folk med kurs mod de nærliggende kystbyer. Desuden var man tidligere lidt flov over det lokale køkken, som man opfattede som rural og gammeldags husmandskost.

I 1960erne begyndte restauranterne at servere stereotypiske retter for at imødekomme turisterne, mens de originale opskrifter blev lagt nederst i bunken, da de blev associeret med fattigdom og fortid.

De sidste årtier har man imidlertid i stigende udstrækning fundet de gamle opskrifter, der er gået i arv i generationer, frem, og serverer nu maden med stolthed, fordi det er en del af den fælles identitet og kultur.

Turen var sponsoreret af Den Spanske Stats Turistbureau.

10 gastronomiske oplevelser i Malaga:

Et udvalg af Malagas delikatesser.
Et udvalg af Malagas delikatesser.

1. Bodega El Pimpi

Lokal institution, der årligt tiltrækker flere gæster end det nærliggende Picasso-museum. Man skal dog på ingen måde være bange for at dele tapas med turister, for stemningen er lige så lokal som den vin, der skænkes.

Man siger, at El Pimpi er et godt eksempel på den måde, man lever livet i Malaga: Livligt, socialt og altid med god mad og vin.

Prøv den russiske salat med kartofler, æg, tun, mayonnaise, oliven og gulerødder eller det lokale svar på gazpacho, porra Antequera, der består af daggammelt brød, hvidløg, olivenolie og tomat. Suppen fås desuden i variationer, hvor tomaterne er skiftet ud med appelsiner eller mandler.

Elpimpi.com

2. Uvedouble

Betyder egentlig blot W på spansk, og med kun fem borde skal man komme i god tid, hvis man vil sidde ned. Det vil man ikke altid, for Uvedouble er et livligt sted, hvor de lokale kommer for byens bedste tapas, der indtages lige så vel stående eller ved den lange bar, hvor man nemt kan bestille flere.

Uvedobletaberna.com

3. Oleo

Restauranten i Centro De Arte Contemporáneo (CAC) er lidt af et tilløbsstykke, uanset om det er i forbindelse med et besøg på museet eller ej.

Den moderne indrettede restaurant i en bygning, der ligner en hvid kube, serverer fusionsmad af asiatisk og andalusisk oprindelse - som makrelsushi og hvidløgsmarineret svinekød. Tapas er restaurantens specialitet.

Oleorestaurante.es

4. La Cosmopolita

Centralt beliggende og hyggeligt indrettet restaurant eller »gastrobar« med udendørsservering og opfindsomme tapas på menuen. Prøv fx grillet marv med rejetatar og artiskokker med stenbiderrogn og svinekæbe. Kokken Daniel Carnero, der er lidt af en Malaga-stjerne i branchen, står bag.

Facebook.com/restaurantelacosmopolita.

5. Mercado Atarazanas

Malagas madhaller ligger i en smuk bygning fra 1879, der oprindeligt fungerede som skibsværft (Atarazanas er arabisk for skibsværft). Mercado Atarazanas er delt op i tre haller med hhv. kød, fisk og grønt og er i bogstaveligste forstand aksen hvorom madkulturen i Malaga drejer.

Her er saltede mandler, skinker, kærlighedsfrugter og lokale specialiteter som migas, brødkrummer stegt i olivenolie og fedt tilsat chorizo eller blodpølse. Eller crema de salami, en kødfuld pasta, man bruger som smørelse til brødet.

Fra Michelin-restaurant til det lokale marked. Malaga byder på flere gastronomiske muligheder.
Fra Michelin-restaurant til det lokale marked. Malaga byder på flere gastronomiske muligheder.

6. La Recova

Velbesøgt tapasbar med antikviteter og lokalt kunsthåndværk i de tilstødende lokaler. Perfekt til et hurtigt stop og et glas sød vin og et bræt med zurrapa (paté-agtig pasta), piquitos (små runde brød-stænger), caracolles (snegle-ret med chorizo, hvidløg og krydderurter), salchichon (røget pølse), oliven, salte mandler og søde figner.

Larecova.es

7. JCG

Elegant restaurant navngivet efter kokken José Carlos Garcia, der som den eneste i Malaga kan bryste sig af en Michelin-stjerne. Restauranten ligger i byens nyanlagte havneområde Muelle Uno, og store glaspartier og en fabeagtig terrasse sikrer udsigten over det maritime miljø.

JCG tilbyder en komplet tastingmenu med 15 retter og en reduceret udgave med 7 retter. Herudover et mindre udvalg af retter, som kan bestilles a la carte.

Restaurantejcg.com

8. Ultramarino

Er den fælles betegnelse for en række familieejede delikatessebutikker, der typisk er gået i arv i generationer – som butikken Juan de Dios Barba. Kig efter mærkningen »Sabor á Malaga«, der viser, at man udelukkende forhandler madvarer baseret på lokale råvarer.

Her fås også lokalbrygget øl, cerveza artezana Murex, kaffe, ansjoser, klipfisk, serano-skinke, marmelade, vin og et hav af delikatesser.

Cervezasmurex.es

9. Casa Mira

Den ældste isbutik i Malaga – her har man serveret is siden 1890 – der sælger is, som er berømt i hele Spanien, samt den særlige »turrón«-kage med nougat, der naturligvis også fås som is-variant. Prøv også en »blanco y negro«, en kop sort kaffe med en kugle kølende is i.

10. Bodega La Capuchina Vieja

En lille times kørsel fra Malaga ligger Villa Capuchina, et gammelt kloster med romerske rødder, der i små fyrre år har været i familien Seguras eje. Her produceres vin – rød, hvid og sød vin – efter oldgamle forskrifter og med miljøet for øje. Guidede vinture og frokost i haven er på programmet.

Bodegalacapuchina.es

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.