Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kør med i nogle af verdens værste rutsjebaner

Mens vi venter på 1.380 meter gys med både vægtløshed og 4,3 G i den svenske forlystelsespark Liseberg, er her fire hårrejsende rutsjebaneture.

26. april åbner den svenske forlystelsespark Liseberg med denne nye rutsjebane: Helix.
26. april åbner den svenske forlystelsespark Liseberg med denne nye rutsjebane: Helix.

I år bliver rutsjebanen i Tivoli 100 år, det fejres med at genopføre de oprindelige bjergtinder i anlægget, mens rutsjebanen vil køre op og ned ad de samme bakker, som altid.

På Bakken kører vognene i den åbne trærutsjebane også op og ned, som de har gjort det siden 1932. Bakken ville egentlig gerne have en ny, større og mere moderne rutsjebane med loop og andre hårrejsende udfordringer. Men det mødte protester fra naboerne, da man for nogle år siden fremlagde planen, og Naturklagenævnet sagde endelig nej.

Loope kan du imidlertid i Juvelen i Djurs Sommerland, i Orkanen i Fårup Sommerland og i Vildsvinet i Bon Bon Land.

Men i Liseberg i Göteborg i Sverige vil det snart gå endnu vildere for sig. Her åbner i denne sæson Skandinaviens største, hurtigste og længste rutsjebane, som ifølge direktøren, Andreas Andersen, har flere oplevelser end nogen anden i hele verden.

Her skal du syv gange op og ned - når du er højst, er du helt oppe i 54 meters højde. Du når vægtløshed tre gange, da der på tre bakker er frit fald, og to gange er accelerationen så heftig, at du udsættes for 4,3 g-kraft, som er det tryk du udsættes for undervejs. Og endelig når du op på 100 km/t under den 1,38 kilometer lange tur. Lisaberg åbner 26. april - indtil da kan du gyse i de her fire forrygende rutsjebaner rundt om i verden.

Wild Eagle i forlystelsesparken Dollywood i Tennesee, var den første Wing Coaster i USA. Hængende i sæder to og to på hver side af banen suser du op i 21 etagers højde og en følelse af at være højt over Smoky Mountains - inden det går brat nedad igen.

Abyss reklamerer med både rollover og inline loop og et mere end lodret drop, og med 4,5 slår den Lisebergs g-kraft. Til gengæld er turen i rutsjebanen i Adventure World i Perth i Australien kun halv så lang, 630 meter.

Banshee er ny i år i Kings Island forlystelsespark i Ohio, USA. Banen er en »B&M inverted coaster«, en rutsjebane, hvor sæder/vogne hænger under banen, og med 1,27 km er banen den længste i verden af den type.

Hair Raiser hedder rutsjebanen i Ocean Park forlystelsespark i Hong Kong. Banen er også en B&M bane, og den 11. bygget af den type i verden. Her rejser håret sig i bogstaveligste forstand under loop højt over Det Sydkinesiske Hav.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.