Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Klæd dig på til ski efter budget

Rejselivs skiekspert guider dig her til sæsonens bedste skitøj, alt efter hvilken type skiløber du er, og hvor meget du vil ofre på sagen.

Skitøjs vigtigste opgave er at holde skiløberen varm og tør. Sveden skal transporteres ud indefra, samtidig med at vind og vand holdes ude. Derfor kræver skitøj både stor vandtæthed og åndbarhed.

Vandtæthed angives i millimeter – f.eks. 10.000 mm, altså 10 meter, som viser, at tøjet kan modstå et vandtryk, svarende til det i bunden af en 10 meter høj vandsøjle. De bedste skiprodukter kan modstå 20.000 mm, og jeg kan ikke anbefale under 10.000 mm i vandtæthed.

Åndbarhed angives som et tal for, hvor meget vand, der pr. tid og areal kan fordampe gennem tekstilet – altså hvor godt sveden transporteres ud. De bedste produkter har 20.000 g/m2, og det anbefales at holde sig til mindst 10.000 g/m2

For at vælge det rigtige sæt, skal man spørge sig selv, hvilke type skiløber man er. Kører man i højt tempo og fryser sjældent, eller er tempoet lavere, og behovet for en mere isolerende jakke til stede? Den bedste påklædning er efter 3-4 lags-princippet, hvor det yderste lag kun er vand-/vindtæt og åndbart, det inderste effektivt transporterer sved væk fra kroppen, og de to midterste er varme, lette og behagelige – det kan være en microfleece eller en tynd dunjakke. Nogle foretrækker at have en tykkere skijakke og spare et lag, men så mister man samtidig muligheden for at tage et lag af, når temperaturen stiger.

De fleste skitøjsproducenter bruger moderne materialer, som er slidstærke og dækker de fleste danske skiløberes behov indenfor priser på omkring 4.000 kr. Derfor kan man roligt vælge skitøj efter den stil, man ønsker at udtrykke på pisten.

Se også: 5 gadgets til skiferien

Jeg har udvalgt seks sæt på baggrund af kvalitet, pasform og design. Skitøjet er opdelt efter to budgetter og er mit bud på det bedste produkt til den bedste pris. Prisforskellen mellem de forskellige mærkers topmodeller ligger som regel i design og branding. Indenfor mærkernes egne modeller ligger prisforskellen i antal detaljer, som fordyrer produktet Det kan være dyre membraner, formsyede designs, lange lynlåse samt speciel materialer.

FREESTYLE

Luksus

Armada Stealth Gore Tex-jakke og Entry Gore tex-bukser

Armada blev stiftet af professionelle skiløbere for at lave verdens bedste ski. Det har de haft succes med og udvider nu med skitøj. Jakken har kombineret kvaliteten fra GORE-TEX 2L-menbranen med et fedt design og farver. Den tynde jakke er udstyret med Armadas eget »Superflo Lining System«, så der bliver en god kombination af lethed og varme. Bukserne er formsyet omkring knæet, så der er bevægelsesfrihed på trods af det lidt stramme snit.

Jakke: 3.000 kr. Bukser: 2.500 kr.

Budget

Burton TWC Cannon-jakke og -bukser

Burton er et rendyrket snowboardmærke, som har eksisteret siden slut 1970’erne. Firmaet har siden udvidet til både skateboards, sko og også tøj. Deres kollektion henvender sig både til snowboardere og skiløbere, som ønsker en lidt løsere pasform. Sættet her giver et street-look med en strammere pasform end normalt, men forsat masser plads til at bevæge sig. Burtons egen teknologi hedder »DryRide Durashell« og er stærkt materiale, som holder vand og vind ude. (10000 mm søjletryk og 10.000 g åndbarhed). Der er store lommer både i jakke og bukser til snacks, så du ikke behøver forlade sneen.

Jakke: 1.599 kr. Bukser: 1.599 kr.

ALL MOUNTAIN

Luksus

Salomon Foresight 3L-jakke og -bukser

Sættet koster totalt 5.200 kr. Og for det får du Gore-tex kvalitet med 100 pct. vind- og vandtæt samt åndbart skitøj, som har 20.000 både i vandtæthed og åndbarhed. Samtidig er det let og behageligt at have på. Der er mange ventilationsmuligheder, både under armene og ved inderlårene. Jakken og bukserne kan knappes sammen og hjælper sammen med snefanget til at holde sneen ude. Fedt design som ikke bliver forældet.

Jakke: 3.000 kr. Bukser: 2.200 kr.

Budget

Peak performance Men’s Maroon-jakke og -bukser

Peak performance er et klassisk mærke, der endda er danskejet. Designet er tidsløst, og man kan sagtens bruge jakken udenfor pisterne også. »HiPe« kaldes kvaliteten på stoffet ,som er blødt og strækbart to veje, hvilket giver høj komfort men også god holdbarhed. Der er intelligent Thermocool-foer, som har til formål at regulere kropstemperaturen, så skiløberen holder sig tempereret uanset aktivitetsniveau. Sættet er 100 pct. vindtæt og har 10.000 mm søjletryk vandtæthed.

Jakke: 2.500. Bukser: 2.000 kr.

TIL KVINDER

Luksus

Scott Women’s Quorra-jakke og Scott Women’s Unltd-bukser

Scott er mest kendt for fede cykler, men er meget mere end det. Scott producerer både ski og skitøj. Det har de gjort med succes, og deres design rammer både unge og gamle. Der er brugt GORE-TEX-stof med Thinsulate 150/120 gr-isolation, som garanteret giver varme, slidstyrke vand og vindtæthed. Det er en stor fordel i bukserne, da de giver varme i de kolde lifter, samtidig med man aldrig bliver våd. Detaljerne i jakken med lynlåsen, som sidder assymetrisk, er både smart og praktisk, da det med handsker er meget lettere at komme ned i en skrå lomme.

Jakke: 3.200 kr. Bukser: 2.700 kr.

Budget

Salomon Brilliant-jakke og -bukser

Udover et klassisk fint design er der fantastisk komfort i denne jakke pga. både formsyet design og stoffets elastiske evner. Den er 100 pct. vandtæt og også åndbar. Feminint formsyet bukser, som er meget lette og tynde på trods af virkelig god isolation med salomons eget varmesystem »light weight actiloft insulation«. Sættet er rigtig varmt, og man får utrolig meget for pengene.

Jakke: 2.600 kr. Bukser: 1.600 kr.

Sophie Fjellvang-Sølling er Rejselivs ski-ekspert

Vil du vide, hvordan du kommer over din frygt efter et styrt på ski? Hvilke af sæsonens nye ski, der er bedst? Og have svar på de spørgsmål, du ikke vil spørge din skilærer om?

Sophie Fjellvang-Sølling vil i løbet af skisæsonen guide til udstyr, give råd til teknik, og komme med sine bud på gode skidestinationer.

Se også: Skiferie på lavbudget

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.