Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kejserinde Dagmar blev heller ikke begravet med sin mand - først senere…

Peter-Paul-fæstningen er en af Skt. Petersborgs største seværdigheder, og den indeholder et interessant dansk islæt i form af kejserinde Dagmar, der nu ligger begravet her.

Den bedste udsigt til Peter-Paul-fæstningen har man fra den såkaldte kajgade på den modsatte side af Neva-floden. Foto: Jesper Møller
Den bedste udsigt til Peter-Paul-fæstningen har man fra den såkaldte kajgade på den modsatte side af Neva-floden. Foto: Jesper Møller

Booom. Kanonen fyres af med et brag, og vi er mange, der får os en lille forskrækkelse af det høje knald. Der er dog ingen grund til ængstelse, for vi har blot hørt den daglige affyring kl. 12 af en af de store kanoner på Narysjkin-bastionen.

Bastionen udgør en del af Peter-Paul-fæstningen, der ligger lige på det sted, hvor den russiske storby Skt. Petersborg i sin tid blev grundlagt. Det skete i 1703, da Den Store Nordiske Krig var på sit højeste. Den russiske hersker Peter den Store frygtede et angreb fra den svenske flåde, og derfor lod han et forsvarsværk opføre på en lille ø i Neva-floden.

Fæstningen blev opkaldt efter apostlene Peter og Paulus – heraf navnet Peter-Paul-fæstningen. Den er således ikke opkaldt efter bygherren Peter den Store, som man kunne forledes til at tro.

Grundlæggelsen af fæstningen regnes i dag også for grundlæggelsen af selve byen, så det er ikke forkert at kalde Peter-Paul-fæstningen for byens ældste seværdighed. Trods alderen er der intet slidt eller faldefærdigt over fæstningen. Tværtimod fremstår alle bygninger og anlæg på den lille ø særdeles velholdte, og de grønne arealer er tilsvarende velplejede. Peter-Paul-fæstningen er da også en af byens mest populære attraktioner, og turistbusserne ankommer i en lind strøm til øen.

Publikumsmagnet

Trods sin oprindelse som et militært fæstningsværk er det et andet bygningsværk på øen, der tiltrækker flest besøgende. Det handler om fæstningens katedral, hvis 122 meter høje tårn helt frem til 1960erne var byens højeste bygning. Det høje, forgyldte og sylespidse tårn med en engel og et kors på toppen kan ses fra store dele af byen, og det er stadig et af Skt. Petersborgs fremmeste vartegn.

Det høje, spidse kirketårn var ved sin færdiggørelse i 1732 ganske usædvanligt i Rusland, hvor kirker normalt havde kupler i toppen. Men Peter den Store var inspireret af den vesteuropæiske byggestil, og derfor hyrede han flere italienske og franske arkitekter til opbygningen af Skt. Petersborg. I dette tilfælde var det italieneren Domenico Trezzini, der tegnede katedralen, der af kendere betegnes som et barokmesterværk.

Guld, marmor, søjler og enorme lysekroner udgør det overdådige inventar i Peter-Paul-katedralen. Foto: Jesper Møller
Guld, marmor, søjler og enorme lysekroner udgør det overdådige inventar i Peter-Paul-katedralen. Foto: Jesper Møller

Kirketårnets guldglimtende ydre overgås dog med flere længder, når man træder indenfor i katedralen. Her er interiøret en sand overflod af guldbelagte figurer, høje marmorsøjler, glitrende lysekroner og store vægmalerier. Omgivelserne er overdådige, og det har sin naturlige forklaring. Bortset fra Peter 2. og Ivan 6. ligger samtlige russiske zarer samt en del af deres familier begravet her – inklusiv Peter den Store.

De jordiske rester af zarfamilierne ligger et stykke under gulvet, og tomme sarkofager markerer, hvor de enkelte medlemmer er begravet. Blandt sarkofagerne er der også et dansk islæt. Det drejer sig om prinsesse Dagmar, datter af kong Christian 9. og dronning Louise, der blev gift med den senere zar Alexander 3. I Rusland blev hun til zarina Maria-Fjodorovna, mens hun i Danmark blev tituleret kejserinde Dagmar.

Kejserinden overlevede den russiske revolution og vendte hjem til Danmark, hvor hun efter sin død i 1928 blev begravet i Roskilde Domkirke. I 2006 blev hendes jordiske rester transporteret til Skt. Petersborg, hvor hun blev stedt til hvile i Peter-Paul-katedralen ved siden af sin mand.

Katedralen med zarfamiliernes mest prominente medlemmers gravsteder summer af liv og beundring fra turister. Nogle fotograferer ivrigt, mens andre blot nyder de ekstravagante omgivelser. Uanset hvad, forstår man udmærket, hvorfor katedralen var den væsentligste årsag til, at Peter-Paul-fæstningen blev optaget på Verdensarvslisten.

Fra panserkrydseren Aurora blev det skud affyret, der blev starten til den russiske revolution.
Fra panserkrydseren Aurora blev det skud affyret, der blev starten til den russiske revolution.

Hvalrosklubbens opholdssted

Mange besøgende oplever kun katedralen, hvilket er synd og skam, da øen rummer flere andre spændende lokaliteter. Et godt eksempel er Trubetskoj-bastionens dystre fangehuller, der i århundreder husede fjender af staten – både under zarerne og senere under bolsjevikkerne. For eksempel sad Peter den Stores egen søn Aleksej her i seks måneder, inden faderen lod ham torturere til døde. Andre prominente tidligere fanger er forfatteren Fjodor Dostojevskij og Lenins storebror Alexandr Uljanov.

Knap så dystre er Narysjkin-bastionens store kanoner, Kommandantens Hus samt møntfabrikken, hvor der stadig produceres mønter, medaljer og ordener. Den mest folkelige del af Peter-Paul-fæstningen er sandstranden neden for fæstningerne. På solrige sommerdage fyldes den hurtigt op af lokale, og der bades herfra året rundt. Om vinteren holder ’hvalrosklubben’ til her, hvor medlemmerne slår hul i isen for at kunne få sig en opfriskende dukkert. Denne eftermiddag har enkelte badere bevæget sig ud i Neva-floden, og efter deres ansigtsudtryk at dømme er vandet stadig til den kolde side.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.