Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kaos inden det blå sygesikringskort

Forsikringsselskab må indkalde ekstra telefon-personale. Det blå kort bliver en brat opvågning for ferie-danskerne, spår selskaberne.

Efter 1. august erstatter det blå EU-sygesikringskort det gule med den danske rejsesygesikring. Men det blå dækker ikke ens i alle EU-lande.s
Efter 1. august erstatter det blå EU-sygesikringskort det gule med den danske rejsesygesikring. Men det blå dækker ikke ens i alle EU-lande.s

Om en måned er det slut. Da forsvinder den offentlige danske rejsesygeforsikring, og danskere på ferie i Europa må med det blå EU-sygesikringsbevis "nøjes" behandling efter de regler, der gælder for borgerne i det pågældende land.

Men danskerne er langt fra klar over konsekvenserne af dette. Gjensidige Forsikring har undersøgt vores kendskab til det blå kort og den dækning, som det giver. Og det lader meget tilbage at ønske.

Kun omkring hver tredje ved, at det blå kort ikke dækker behandling hos private læger og på privathospitaler, og at udgifter til receptpligtig medicin heller ikke dækkes.

Og selv om hjemtransport til Danmark, hvis uheldet er ude under ferien, ikke har været dækket af det danske gule kort i de senere år, tror 29 pct. alligevel i dag, at de får betalt hjemtransport på det blå kort. Under halvdelen, 43 pct., af de adspurgte i undersøgelsen ved, at den udgift skal de enten selv betale eller forsikre sig mod. 

Læs også: Husk det blå sygesikringskort

»Det bliver et enormt wake up call for de 640.000 danskere, der gennem de sidste par år har rejst ud kun med det gule sygesikringskort som forsikring,« siger salgschef i rejseforsikringsselskabet Europæiske, Dan Kjølhede Laursen.

Men noget tyder på, at danskerne er begyndt at vågne op. I hvert fald har Europæiske måttet indkalde ekstra personale til telefonlinjerne for at klare presset fra forvirrede danskere, der skal ud at rejse.

Det blå kort dækker forskelligt fra land til land. Nogle steder, f.eks. som i Belgien og Frankrig, skal man betale en stor del af udgifterne til behandling i egenbetaling med mindre, man har tegnet en rejseforsikring.

Læs også: Det dækker din rejseforsikring

»Det er muligt at søge refusion, når man kommer tilbage til Danmark. Det er dog ikke sikkert, at hele beløbet kan refunderes, og Patientombuddet, som skal behandle ansøgningerne, varsler allerede nu en lang behandlingstid,« siger assistancechef Karin Tranberg, Gouda Rejseforsikring, i en pressemeddelelse.

Gouda meddeler, at man vil sikre sine rejseforsikringskunder og dække deres udgifter, hvis de uden at have indflydelse på det er endt på et privathospital. Men det er vigtigt, at kunderne altid kontakter Goudas alarmcentral, som kan guide til det rigtige hospital.

I Europæiske har man lavet en forsikring, der stort set dækker det, som det gule sygesikringskort gør indtil 1. august. Den kaldes Gul Dækning og giver adgang til Europæiskes alarmcentral og hjælp fra sundhedspersonalet dér samt adgang til behandling på privathospital på feriestedet, og den dækker udgifterne til lægeordineret medicin.

Forsikringen har en selvrisiko på 500 kr, og den dækker ikke hjemtransport og heller ikke på skiferier. Den kan tegnes som årsforsikring fra 99 kr., eller for det antal dage ferien varer.

»Vi forventer ikke, at den billige gule dækning bliver en kassesucces. Men vi anser den som et nødvendigt tiltag på baggrund af de mange henvendelser, som vi har fået fra vores kunder i det seneste års tid,« siger Dan Kjølhede Laursen i en pressemeddelelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.