Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kanemarathon igennem Sverige og Norge

I disse dage er omkring 85 hestetrukne kaner på vej gennem svenske og norske vinterlandskaber. Alle med kurs mod Røros og det traditionsrige Rørosmartnan, der har været afholdt fra næstsidste tirsdag i februar lige siden den kongelige bevilling blev givet i 1853.

Ud af snefoget i ødemarken dukker rækken af hestetrukne kaner – på vej fra Härjedalen til Røros .
Ud af snefoget i ødemarken dukker rækken af hestetrukne kaner – på vej fra Härjedalen til Røros .

»Kender I forbönder?«

Taxachaufføren ser på os med et spørgende blik og ryster på hovedet, da jeg spørger, om det har noget med fårebønder at gøre. Nej, nej. Det er folk, som kører med hest og kane…

Vi er på vej fra Härjedalen i Sverige til Rørås på den norske side af grænsen. Egentlig bare for at nå flyet til Oslo og videre til København. Men den gode taxachauffør er kommet i tanke om, at netop i dag passerer en karavane af forbönder forbi i nærheden.

De er på vej til det årlige vintermarked i Røros, præcis som 75 andre heste-trukne kaner fra fjerne egne af både Sverige og Norge. Alle med mål om at være fremme til markedets højdepunkt, åbningsceremonien tirsdag klokken 12, hvor kane efter kane kommer glidende ind på byens torv Malmplassen.

Lige siden den isolerede kobbermineby i bjergene 150 kilometer sydøst for Trondhjem i 1853 fik kongelig resolution til at holde marked fra næstsidste tirsdag i februar til den følgende fredag, er handlende strømmet til med hest og kane lastet med skind, korn, tørfisk, saltet og røget kød, smør, ost, tobak, lærred vadmel og brændevin.

Og lige siden har markedet været en skønsom blanding af handel og fest.

Det er det stadig. Omend handelen nu mere drejer sig om mønsterstrik, rensdyrskind, træskærerarbejder og andet kunsthåndværk blandet med lokalproducerede oste, pølser og rygende varm solbærtoddy.

I løbet af 1900-tallet uddøde traditionen med at ankomme til markedet i egen kane efterhånden. Men i 1981 satte en vis svensk herre ved navn Jöns Fahlén fra Klövsjö i Härjedalen sig for at gennemføre de omkring 190 kilometer til Røros ad gamle veje i skov og over fjeld med hest og kane.

Föreningen Forbonden Klövsjö blev dannet, og i dag er der lignende kørelaug bl.a. i Dalarna i Sverige og Trøndelag i Norge.

Det er netop Föreningen Forbonden Klövsjö, vi får chance for at møde i ødemarken af birkeskov, søer og højmose nær den norske grænse.

Vejret er hvidt-i-hvidt med fladt lys og sne i luften, da karavanen kommer til syne.

Som et eventyr fra forrige århundrede nærmer en lang række af heste sig i hastigt trav med sneen fygende om koderne. Hestene i lodden vinterpels, de antikke kaner med stovte mænd og kvinder i ankellange ulvepelse, uld og vadmel, pyntet med farvestrålende, vævede uldbånd. Forbonden er ankommet.

De rejsende har været af sted siden onsdag i sidste uge, hvor hestene travede ud fra Fjellgården i Klösvsjö. Med dagsmarcher på mellem 30 og 50 kilometer og en enkelt hviledag imellem tager turen seks dage og er årets højdepunkt for de 36 medlemmer af Föreningen Forbonden Klövsjö, der er med på turen.

Ikke bare transporten i kanen, men også alt det ind imellem. Fællesskabet, overnatningerne hos lokale undervejs og de gode måltider. Som f.eks. den frokost, der nu venter i en rød lade. Men først når hestene er spændt fra, har fået dækken på og håndfuld hø fra sækken bag i kanen.

Imens forbereder indbyggerne i Røros sig på årets udgave af Rørosmartnan. For det foregår ikke bare omkring den gamle malmsmeltehytte på Malmplassen, men også i baggårdene på de fine træhuse med navne som Finborudgården, Langknutgården og Ellensveta.

Her bliver der handlet, spillet på violin, læst højt, demonstreret kunsthåndværk og serveret kaffe kogt på bål.

Den unikke træhusbebyggelse er også årsagen til, at Røros er under UNESCO-beskyttelse. Ikke at dét har gjort byen til museum. Indbyggerne lever et moderne liv som de fleste andre, men bor og arbejder stadig i husene fra 1700- og 1800-tallet.

Og det er her, i de smalle gader mellem træhuse i falurød, varmt gul, olivengrøn og sort, op mod 80.000 turister i næste uge skruer tiden hundrede år tilbage i den klare frostluft.

Højdepunktet? Det bliver, når ekvipagerne glider gennem byen på tirsdag ved frokosttid.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.