Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gastronomi på Maldiverne

Stjernekokken Rasmus Kofoed fra Michelin-restauranten Geranium besøgte tidligere i år Gili Lankanfushi på Malé-atollen for at give de lokale kokke inspiration til madkunsten.

Restaurant Gili Lankanfushi på Malé-atollen.
Restaurant Gili Lankanfushi på Malé-atollen.

Alt på Maldiverne foregår med havet som baggrund. Også på luksusresortet Gili Lankanfushi, hvor nærheden til strand og hav er udnyttet til det maksimale. Alle villaer ligger således ude på vandet, nogle endda helt uden forbindelse til selve øen. Gæsterne her skal hentes og bringes tilbage med båd.

Villaerne er på 210-250 kvadratmeter og giver sammen med isolationen mulighed for en fuldstændig privat ferie. Prisniveauet er i den høje ende, og publikummet til resorts i denne kategori prioriterer ofte også stedets kulinariske niveau højt.

Det er således langt fra tilfældigt, at Bocused’Or vinderen fra 2010, Rasmus Kofoed tidligere i år valgte at besøge netop Gili Lankanfushi for at inspirere de lokale kokke. Og for selv at tilberede et par måltider til de kræsne gæster.

»Ideen med mit besøg på Gili var at bringe mine tanker om nordisk gastronomi hertil og forsøge at inkorporere de lokale ingredienser i disse tanker,« siger Rasmus Kofoed.

»Det er meget specielt at skulle forhåndsplanlægge med henblik på at arbejde på en tropeø med palmer og sol, omgivet af blåt vand. Jeg ønskede at forberede så lidt så muligt hjemmefra og ventede med de vigtige beslutninger til jeg kom herned og fik føling med området, og kunne se hvilke muligheder der var. Det viste sig at være en god beslutning, for så snart jeg kom ud i varmen og det bløde sand, flød inspirationen. Jeg kunne straks begynde at samle brugbare ingredienser direkte op fra sandet,« fortsætter han.

Ingredienser udelukkende fra Gili

Selv om Rasmus Kofoed, der normalt huserer på Michelinrestauranten Geranium i København, var på udebane på Maldvierne, lykkedes det ham at tilberede færdige menuer med tæt på 90 pct. ingredienser udelukkende fra Gili og fra havet umiddelbart omkring den lille ø.

Inspiration til retterne kom ved at se, hvordan de lokale kokke arbejdede med eksempelvis fisk:

»Jeg så en overraskende tilberedning af en af de smukkeste fiskefonde, jeg endnu har set. I starten lignede det bare en beskidt og lidt uappetitlig fiskesuppe fyldt med skind og blod, men efter at have kogt langsomt ved svag varme i tre timer, blev den helt ren, nærmest som en consommé. Med stor krop i aroma og smag, næsten som om der var tilført vin, men der var i virkeligheden blot tale om syrlighed fra tunfiskens blod. Det var en af de bedste fiskefonde, jeg har smagt,« siger Rasmus Kofoed.

»Jeg blev mindet om, hvorfor mine udenlandske gæsteoptrædener er vigtige. Det er ikke kun for at se et hotelværelse og kokkerere, men for at blive så lang tid, at jeg når at få nogle idéer, som jeg kan tage med hjem og anvende på Geranium.«

Det var ikke kun den danske kok, der lærte noget nyt. Også de lokale kokke blev klogere.

»Jeg fandt og anvendte eksempelvis en urt her på øen, som de lokale aldrig selv havde benyttet. Det var en art strandportulak, der vokser på øens ene side, og er en meget smuk og saftfyldt plante,« siger Rasmus Kofoed.

Urten var én ting, sand og vand en anden.

»Til en af retterne brugte jeg fisk fra øens rev, og efter jeg havde fileteret fisken, lagde jeg den 10 minutter i afkølet havvand, direkte fra det indiske ocean. På den måde fik jeg en naturlig saltet smag ført tilbage i fisken,« siger Rasmus Kofoed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.