Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fra Givskud Zoo til vildhest i Mongoliet

I 40 år var de vilde mongolske heste uddød som art. Nu er de tilbage i Gobi-ørkenen takket være de zoologiske haver.

Bayan fra Givskud Zoo sprang ud af transportkassen og ind i sin nye tilværelse som rigtig vildhest i Gobiørkenen i Mongoliet.
Bayan fra Givskud Zoo sprang ud af transportkassen og ind i sin nye tilværelse som rigtig vildhest i Gobiørkenen i Mongoliet.

Det var en lang rejse. 33 timer i både fly og lastbil før lågen endelig blev åbnet for den smalle boks.

Med et spring var hun ude, danske Bayan med aner tilbage til Mongoliet. Przewalski-hesten født i Givskud Zoo var tilbage i Gobi-ørkenen, hvor hendes forfædre havde levet frit, og nu var hun selv på vej mod et liv som rigtig mongolsk vildhest.

I slutningen af 60’erne forsvandt den sidste tilbageværende vildhest fra det sidste levested i Mongoliet, og arten var uddød i naturen. Men efter en effektiv avl af hestene i zoologiske haver er antallet af Przewalski-heste nu så stort, at de kan genudsættes i naturen. 

Initiativtageren er Prag Zoo. Her har man gennem de sidste 55 år ført stambog over alle Przewalski-heste i fangenskab, og i en årrække er heste fra forskellige europæiske zoologiske haver genudsat i deres oprindelige leveområder i Gobi-ørkenen i Mongoliet.

Læs også: Guide til danske zoologiske haver

Bayan blev født i Givskud Zoo i 2010. Allerede for to år siden blev hun kandidat til at komme tilbage til naturen og flyttede til Prag. Men først her i sommer blev hun udvalgt sammen med to andre hopper.

De tre heste går nu i en indhegning, hvor de skal blive vinteren over og vænne sig til de nye forhold. Lokale rangere vil holde øje med dem og fodre dem, hvis det bliver nødvendigt. Hvis hestene trives til foråret, vil de blive lukket ud og blive rigtig vildtlevende mongolske heste.

»Med genudsætningerne og fødsler i naturen er der efterhånden over 300 Przewalski-heste i Mongoliet, og arten bliver nu klassificeret som »truet«, og er altså ikke længere uddød i naturen. Det har det internationale avlssamarbejde - og også en hest fra Givskud Zoo - været med til at sikre,« siger biolog Kim Skalborg Simonsen fra Givskud Zoo.

Læs også: Til hest i vilde Texas

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.