Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fem store oplevelser i Bruxelles’ berusende barmiljø

Bruxelles er ikke kun hovedstad for EU – byen er også en af verdens vigtigste øl-hovedstæder. I dag præger ølbarerne – de traditionelle såvel som de hippe – byens barmiljø.

Moeder Lambic
Moeder Lambic

Ølbar fra en svunden tid

I snart hundrede år har bryske tjenere klædt i hvide skjorter og sorte veste serveret skummende fadøl til ølbaren A La Mort Subites skiftende generation af stamgæster. Baren breder sig over to store etager, og selvom her som regel er proppet, er her også stor udskiftning. Der er omkring 15 øl på fad.

Hvad: A La Mort Subite
Hvor: Rue Montagne aux Herbes Potagères 7

Festlig hipsterbar

Med sit fokus på venlige, kompetente tjenere og hundredevis af øl på kortet blev ølbaren Chez Moeder Lambic en øjeblikkelig succes, da den åbnede i Ixelles i 2006. Nu har de tre unge belgiere, der står bag baren, åbnet endnu en bar med samme filosofi, men et lidt andet koncept. Baren ligger i hjertet af Bruxelles tæt på Grand Places, er større, og i stedet for at fokusere på flaskeøl, er der over 40 øl på fad. Stemningen er ung, uformel og en smule kaotisk, sange som Sweet Home Alabma bliver blæst ud over lokalet, og der er altid plads til lidt flere i båsene eller langs baren, hvor man kan betragte tjenerne skænke fadøl. I modsætning til mange af Bruxelles’ andre ølbarer er de mange specialøl ikke henvist til flasker, mens de mere gængse pilsnere og ales bliver serveret på fad; her kan du drikke nørdede champagne-, frugt- og naturøl skænket direkte fra hanerne.

Hvad: Moder Lambic
Hvor: Place Fontainas 8

Finurlig klassiker

Der hænger et virvar af marionetdukker, skydevåben og messinginstrumenter fra loftet, men øllisten er lige så overvældende som indretningen; den byder på 139 øl, de fleste af dem på flasker. Øllene er sorteret i forskellige kategorier – brunes, ambrées, trappistes, blondes, gueuzes/lambic, fruitées artisinales, fruitées sucrées og genièvres – og øltjenerne guider gladelig gennem menuen, hvis man mister retningssansen i overfloden. Man kan også bestille solid husmandskost og en enkelt vin på glas.

Hvad: Le Poechenellekelder
Hvor: Rue du Chêne 5

Cantillon
Cantillon

Familiedrevet bryggeri

Cantillon er et bryggeri og et ølmuseum snarere end en traditionel ølbar, men ethvert besøg indbefatter en smagning, og øllene er kendt blandt ølfans i Bruxelles og verden over. Bryggeriet, som blev grundlagt i 1900, og som stadig drives af den samme familie af øl-nørder, specialiserer sig i de berygtede lambic-øl, som kun kan brygges i et begrænset geografisk område på grund af den specielle gæringsproces. Når du besøger bryggeriet, kan du vælge at udforske museumsdelen alene eller med en guide; uanset hvad, bliver du sat grundigt ind i processen med at skabe de verdenskendte øl. Et besøg sluttes af med smagning af tre-fem forskellige øl – mange vælger at købe flere flasker og blive siddende i den atmosfæriske bar.

Hvad: Cantillon
Hvor: Rue Gheude 56

A La Mort Subite
A La Mort Subite

Stambar i Chatelain

Baren Supra Bailley kan bare noget, andre barer ikke på samme måde kan bryste sig af: Det er den slags hyggelige, stemningsfyldte stambar, som karakteriserer Bruxelles’ mange små kvarterer. Som på de fleste belgiske barer er der et solidt udvalg af flaske- og fadøl – omkring 50 øl på flaske og 6-7 på fad – og ejeren udvælger sine personlige specialøl.

Supra Bailley ligger på det smukke Chatelain-kvarters hovedstrøg, der ellers er domineret af designbutikker, sushi-restauranter og hipster-kaffebarer.

Studerende, pensionister, EU-embedsmænd og kvarterets mange velhavende kreative fylder barens båse, barstole og træborde ud hver dag; om morgenen læser de avis, mens de drikker en hurtig espresso i baren, ved frokost- og middagstid bliver der serveret belgiske klassikere med pilsnere til, ved fyraften mødes venner til en enkelt specialøl eller to, og til langt ud på natten spiller de mange stamgæster backgammon ved bordene eller slår slig løs på ping-pong-maskinerne, mens de går på opdagelse i ølkortet.

Hvad: Supra Bailley
Hvor: Rue de Bailli 77

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.