Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Guide

Fem pitstops i alpebyen Mürren

Den lille bilfrie bjergby Mürren i Schweiz har gode spisesteder og hyggelige afterski-huler. Her er fem pitstops, der er værd at stå på ski efter.

Schiltgrat Hüsli er en rigtig alpehytte - og selv om den er lille, er der god plads på terrassen udenfor.
Schiltgrat Hüsli er en rigtig alpehytte - og selv om den er lille, er der god plads på terrassen udenfor.

Morgen på Schilthorn

En tidlig morgen på Schilthorn-tinden i 2.970 meters højde er en gave: Når solen netop er krøbet op over bjergkammen i horisonten, er der en knitrende friskhed over scenariet heroppe, som resten af dagen ikke kan konkurrere med. Selve restauranten står stille, mens ydercirklen, hvor bordene står, drejer rundt for at præsentere gæsterne for det samlede Alpepanorama hen over kaffen.

Hvad: Panoramarestaurant på toppen af terrænet

I næsten tre kilometers højde er Schiltorn et oplagt sted at nyde morgenmaden, når solen titter frem bag bjergtinderne.
I næsten tre kilometers højde er Schiltorn et oplagt sted at nyde morgenmaden, når solen titter frem bag bjergtinderne.

Formiddagskaffe

Denne lille skønhed kan kun nås med ski på fødderne: I Mürren sætter man sig til rette i Schiltgrat-liften til 2.145 meters højde og holder til venstre, når man hopper af. Sæt kursen et lille stykke ned over pisten til den søde træhytte Schiltgrat Hüsli, hvor Fru Veronica, kendt som ’Flocke’ blandt venner, går flittigt omkring i sin dirndl og strikjakke og varter sine gæster op. Indenfor er der blot fire-fem borde, så hytten er hurtigt fyldt op, når vejret er koldt. Men udenfor på terrassen sidder man midt i en uovervindelig skønhed mellem bjergtinderne, endda med udsigt til egnens tre gevaldige signaturbjerge, Eiger, Mönch og Jungfrau, i distancen.

Menuen er beskeden, men populær. For alt kød er schweizisk, og burgerne smager skønt under åben himmel. Flockes ’nussgipfel’ og det andet brød er fra bageren nede i Lauterbrunnen i dalen – det står der selv på en håndskrevet papirlap sat op på væggen med en tegnestift. Her støtter de lokale nemlig hinanden, og det giver et ekstra pift til stemningen.

Hvad: Lille hytte i terrænnet

Frokost på Allmendhubel

Den store, brune træhytte Restaurant Allmendhubel ligger velplaceret ved topstationen til den gamle togbane, der er Mürrens første lift, fra da skisporten var ny i starten af sidste århundrede. Det er hyggeligt at bakse sig selv og sine ski ind i de skrå togvogne, der afgår fra det lille torv i Mürren og gnaver sig op ad bjergsiden til restauranten med den store terrasse. Værten på Allmendhubel er en trivelig og glad herre ved navn Andret Pasci, der stolt tilbereder traditionelle, robuste schweizerretter.

Hvad: Bjergmad og en dejlig terrasse oven for bjergbanen

Det schweiziske køkken, som det tager sig ud på Allmendhubel, er bastant og skabt til udmarvende vandre- eller skiture i bjerglandskabet.
Det schweiziske køkken, som det tager sig ud på Allmendhubel, er bastant og skabt til udmarvende vandre- eller skiture i bjerglandskabet.

Eftermiddagskaffe

Fra toppen af Schiltgrat-liften vælger man de lækre, brede pister 23 eller 24, hvor der for det meste er god plads. Helt nede i bunden ligger Gimmeln-hytten parat til en ski-timeout. Ikke fordi man bliver synderligt inspireret af besøget, hvad interior design angår, for stedet er absolut pragmatisk og lidt lejrskoleagtigt indrettet. Nej, man kommer, fordi Fritz, som driver hytten, bager Mürrens absolut bedste æblekage. Det er ikke en strudel-model, hvor æblerne er pakket ind i butterdej, som man ellers ofte ser det i Alperne, men mere en slags tærte:

En varm kop kaffe og et stort stykke nybagt æblekage med flødeskum, serveret udenfor i solen, mens man åbner skistøvler for en stund: Det er ferieforkælelse i al sin enkelhed.

Hvad: Bjergrestaurant i cafeteriastil

Afterski på Hotel Eiger

Mürren er, til trods for snart 100 års historie som skisportsby, en lille by uden ståhej og store hoteller. Men lækkert er her skam alligevel, især på Hotel Eiger, der har hvide duge og krystalglas kombineret med Alpehygge. Herinde ligger byens gemytlige ’hemmelighed’, den rustikke Tächi Bar. Det er hér, man mødes. Både når man lige er kommet til byen og skal se, om der er nogen, man kender fra sidste år, og når lifterne lukker for dagen og det er tid til afterski. Ikke mindst i den årlige ’Inferno Race’-uge sidst i januar mødes ’alle’ i baren her for at udveksle sidste nyt om det store race med tidligere og kommende professionelle skiløbere og helt almindelige amatører sammen i kampen om ære og medaljer. Men hele skisæsonen igennem er der stemning mellem de grove stenvægge og det bindingsværksagtige træværk. Her serverer de varm chokolade foran den åbne pejs og champagne og fadøl til afterski. Og bliver man længe nok, kommer der sikkert nogen, man har mødt på pisten, i løbet af dagen.

Hvad: Hotelbar på Mürrens firestjernede hotel

Rejseliv var inviteret af det schweiziske turistbureau og Mürren Tourismus.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.