Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Gourmetguide

Feinschmeckeri i historisk miljø

Fakkelgaarden fungerede tidligere som vandrehjem, men er i dag et firestjernet hotel og en gastronomisk højborg.

Fakkelgaarden ligger helt ned til Flensborg Fjord lige nord for grænsen til Tyskland.
Fakkelgaarden ligger helt ned til Flensborg Fjord lige nord for grænsen til Tyskland.

Med Flensborg Fjord på den ene side og en af Danmarks smukkeste vejstrækninger på den anden ligger Fakkelgaarden. Før fungerede stedet blandt andet som vandrerhjem, men i 1992 blev det omdannet til firestjernet hotel og gastronomisk højborg.

Fakkelgaardens gule bygninger blev opført i 30erne, og beliggenheden i grænselandet mærkes overalt. Tyskerne brugte stedet som rekreationshjem for sårede soldater under Anden Verdenskrig, angiveligt mens danske sabotører i perioder skjulte sig på loftet, og lige nedenfor løber Gendarmstien, hvor blåklædte gendarmer bevogtede landegrænsen fra 1920 til 1958.

En gennemgribende renovering har betydet, at Fakkelgaarden i dag råder over 26 værelser, der alle er indrettet i lys, skandinavisk stil. Langt størstedelen af værelserne har enten sydvendt balkon eller gårdhave, så der er flot udsigt over vandet og den tyske kyststrækning, der præges af høje skrænter, mondæne badehoteller og store villaer med parklignende haver.

Råvarer fra grænselandet

Køkkenchefen, som blandt andet er uddannet på en trestjernet Michelin-restaurant i Alsace, holder den gastronomiske fane højt. Inden selve middagen modtages gæster i pejsestuen til champagne og hjemmelavede snacks. Her – omgivet af uniformer, våben, breve og fotografier fra Gendarmkorpsets historie – kan man ikke undgå at komme i den rette stemning. Og der er naturligvis ild i pejsen!

Køkkenchefen, Esben Krogh, har været omkring i verden, men han startede selv som kokkelev på Fakkelgaarden i 1992.
Køkkenchefen, Esben Krogh, har været omkring i verden, men han startede selv som kokkelev på Fakkelgaarden i 1992.

Middagen indtages i det gamle tårn, der er omdannet til restaurant. Uden at køkkenet er dogmatisk omkring det, lægges vægt på, at råvarerne er fra grænseområdet, så lammekødet kommer fra Skærbæk, og charcuteri-produkterne er fra Als, mens Fakkelgaardens asparges og kildevand hentes i Tyskland.

I løbet af middagen kommer man hele paletten rundt. Vi smager kød, fisk og fjerkræ, farverne er nøje afstemt på de forskellige anretninger, grøntsagerne tilberedt al dente, og kokken har tilført de helt rigtige konsistenskontraster. Middagen er kort sagt en helstøbt nydelse.

Og morgenmaden, som Fakkelgaarden har vunder priser for, er et helt kapitel for sig. Den serveres i små, eksklusive portioner af bl.a. friskskåret frugt, nypresset juice, hjemmerøget laks, friskbagt brød og vagtelæg.

Pris:

Går man all-in, bor i suite en fredag-lørdag og vælger Fakkelgaardens seksretters luksusmenu, koster et ophold 2.399 kr. pr. person. Men et ophold kan gøres billigere, hvis man f.eks. kommer en hverdag og tager et ’Jubilæumsophold’, der inkluderer fire retter, champagne på værelset og kaffebord om eftermiddagen. Her er prisen 2.500 kroner pr. par.

Plus:

Fakkelgaarden har den der udefinerbare atmosfære, som man ikke kan købe eller bygge sig til på et moderne hotel. Stedets historie, placeringen helt ud til vandet og den afslappede stemning betyder, at der er dømt 100 pct.nydelse, fra det øjeblik man ankommer. Køkkenets høje niveau trækker ligeledes op, og Fakkelgaarden er for længst placeret på det gastronomiske landkort.

Skulle områdets seværdigheder og aktivitetsmuligheder friste, er der masser at gå i krig med. En række spændende museer ligger tæt på, og mens vandet indbyder til sejlads, lokker skovene med deres mountainbikespor og vandrestier.

Minus:

Fakkelgaarden tilbyder masser af wellness, men det ligger i en køreafstand af ti minutter fra hotellet. På søsterhotellet, Hotel des Nordens, der befinder sig på den anden side af grænsen, finder man både inden- og udendørs pool, sauna, spa, massage og skønhedspleje, men afstanden betyder, at et besøg skal planlægges. Man hopper ikke lige impulsivt i boblebadet før morgenmaden.

Fem ud af seks stjerner

Hvad: Hotel og Restaurant Fakkelgaarden
Hvor: Fjordvejen 44, 6340 Kruså

Rejseliv var inviteret af Fakkelgaarden.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.