Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Få kroppen i balance i Sri Lanka

Ayurveda er srilankanernes foretrukne behandlingsform til at kurere sygdomme og dækker over alternativ medicin lavet af urter og olier, massage og kropsterapi. Rejseliv afprøvede ayurveda i Sri Lanka.

En del af ayurveda behandlingen er fodmassage. Foto: Iris
En del af ayurveda behandlingen er fodmassage. Foto: Iris

»Ayubowan«.
Let fremoverbøjet med håndfladerne mod hinanden foran brystet byder den srilankanske læge mig velkommen til min første ayurveda-behandling. Ayubowan er den traditionelle velkomst- og farvelhilsen og betyder »jeg ønsker dig et langt liv.«

Ayurveda kommer fra sanskridt og betyder videnskab om livet. Det er en måde at holde kroppen i balance. Det bruges til at lindre smerte og sygdomme og fungerer som et alternativ til den vestlige verdens medicin. Den ældste form går mere end 3.000 år tilbage i tiden og er en meget udbredt behandlingsform i Sri Lanka.

Aathreya Ayurvedic Hotel and Spa er en ydmyg samling af hytter med flettet palmeloft og tynde trævægge midt i landsbyen Habarana.

Se også: Tiden står stille i Sri Lanka

En duft af kanel og lotusblomst følger mig, mens jeg, efter at have stillet mine sko udenfor, bliver ført gennem hovedhytten til et konsultationsværelse. Inden behandlingen kan begynde, skal lægen kende min sygdomshistorie i store træk.

»Du er mest pitta og lidt kapha«, fastslår hun, efter at vi har talt sammen i små ti minutter.

»Bedømt ud fra din kropsbygning, den måde, du taler på, og din livsstil, vil jeg sige, at du er pitta«.

Ayurveda opererer med tre personlighedstyper: Vata, Pitta og Kapha. Man er ikke udelukkende én type, men er oftest domineret af to. Tror man på ayurveda, tror man på, at typerne kan hjælpe til en bedre selvforståelse og selvindsigt. Man forstår derfor, hvorfor og hvornår kroppen er i ubalance.

Min type, Pitta, er ifølge den srilankanske læge en person med varm kropstemperatur, lys fremtoning og et intenst og gennemtrængende blik.

Desuden har typen en skarp og sur personlighed og en stærk karakter, der viser sig i krop og sind.

Lægen forklarer forskellen på en pitta i balance og i ubalance. Når jeg er i ubalance, kan jeg opleve hedeture og problemer med maven, forklarer hun.

Jeg nikker genkendende – til de fleste af tingene i hvert fald.

Efter samtalen følger selve behandlingen. Da jeg ikke umiddelbart fejler noget bestemt, får jeg en traditionel massage, som skal få kroppen til at slappe af, blive sundere og komme i balance. Samtidig giver den næring til huden. Jeg skal desuden have en hovedbundsmassage med khesha krusni tailayna-olie, der styrker hårets vækst, gør det glansfuldt og modvirker gråt hår, selv om det ikke burde være nødvendigt endnu.

Massagen foregår i en anden hytte end konsultationen, og lægen fører mig ad en lille sti mellem træer og blomster til en anden behandler, der skal massere mig. Hytten er meget enkelt indrettet med en briks og trækiste, der får mine tanker til at forlade det afslappende univers et kort øjeblik for i stedet at visualisere morbide handlinger. Behandleren læser min usikkerhed og forklarer, at kisten er et dampbad.

Se også: Få massage af slanger

Jeg lægger mig på massagebriksen, og behandlingen går i gang. Olien flyder i tykke baner ned på begge side af min pande, mens behandlerens fingre føles engleagtige i mit ansigt, da hun masserer olien ind i huden. Og især i panden, hvor den skal ramme bestemte steder for at jeg kan opnå en mental hviletilstand.

Massagen fortsætter hele kroppen rundt og afsluttes med en intens fodmassage, hvor behandleren trykker hårdt med en finger rundt langs fodsålen.

Saligheden er enorm, og det har aldrig føles så godt at gå til lægen.

Efter massagen skal jeg i boksen. Trækisten. I kisten ligger jernurtblade, der skal rense huden sammen med varm damp og løsne op for spændinger.

Da jeg sidder i den varme boks, er det kun mit hoved, der stikker ud i, hvad der nu føles som kold luft, trods de tropiske 32 grader. Urtedampbadet varer omkring tyve minutter, og da jeg kommer ud, føles mine ben som gelé. Heldigvis skal jeg kun gå få skridt, inden jeg iført morgenkåbe bliver placeret i en stor fletstol med en kop urtete.

Om man tror på ayurveda eller ej, så er det rart.

Srilankanerne bruger det udover velvære til at kurere alle slags sygdomme. Hovedpine behandles med urtebalsam, som smøres på tindingerne, psoriasis behandles med en grøn, urtebaseret creme og urtepiller, mens øresmerter og tandpine helbredes med kanelolie.

Har man brækket benet eller lignende virker ayurveda dog ikke. Så bruger srilankanerne, ligesom alle andre Vestens medicin og behandlinger.

Let fremoverbøjet med håndfladerne mod hinanden foran brystet siger jeg farvel efter min første ayurveda-behandling. »Ayubowan«.

Rejsen var betalt af Sri Lankas Turistministerium.

Se også: Syv suveræne oplevelser i Sri Lanka

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.