Et vineventyr i New Zealand

Et teoretisk eventyr blev afprøvet i praksis, og i dag bliver nogle af verdens bedste Pinot Noir-vine produceret i Wairarapa-dalen på New Zealands Nordø.

Vinmarkerne står trimmet og velplejet i Wairarapa-dalen, hvor 1,4 pct. af New Zealands vinproduktion produceres.
Vinmarkerne står trimmet og velplejet i Wairarapa-dalen, hvor 1,4 pct. af New Zealands vinproduktion produceres.

Endelig. Bilens automatgear finder langt om længe femte gear. 40 kilometer snoet bjergvej har den seneste time sat søgang i viseren på bilens omdrejningstæller, og snævre sving har sænket farten i det bugtede landskab. Landskabet har med ét skiftet karakter, og den ujævne bjergkørsel er nu byttet ud med flade og lige strækninger. Bjergvejen er områdets hovedåre, som forbinder Martinboroughs græsmarker med den newzealandske hovedstad, Wellington.

Nær sydspidsen af New Zealands Nordø gemmer Martinborough sig i Wairarapa-dalen, som mod vest er beskyttet af bjerge, og mod nord og øst er omgivet af bløde bakker. Under markerne er et bredt flodleje af sten og grus ,som dræner jorden og giver gode forhold for markens afgrøder. Martinborough var indtil for nyligt en søvnig landbrugsflække, som ikke tiltrak sig megen opmærksomhed fra omverdenen, men resultaterne fra en forskningsrapport ændrede dette og var starten på et eventyr, som vækkede byen fra dvalen.

Det teoretiske eventyr

Vejen skærer igennem grønne græsmarker med hvide uldtotter, som bevæger sig i slow- motion, mens deres gummer arbejder på højtryk i græsset. Fårene og de frodige græsmarker var oprindeligt årsagen til, at landmændene slog sig ned i Martinborough-regionen. Det velsmagende kød og den bløde uld skabte fundamentet for et stabilt landbrug, men i dag er fårenes fornemmeste opgave at agere bæredygtige græsslåmaskiner.

Martinborough er blomstret op, og i dag finder du flere gode cafeer, barer og restauranter i byen.
Martinborough er blomstret op, og i dag finder du flere gode cafeer, barer og restauranter i byen.

Ulig andre eventyr starter historien med tre forskere med stor interesse i vejr- og jordbundsdata og en ulydig teenager. Videnskabsmændenes forskningsresultater så dagens lys i 1978, og perspektiverne for Martinborough blev fra den dag ændret. Analyserne af jordbunden og klimamålingerne viste klare ligheder med det anerkendte Bourgogne-område i Frankrig. Med andre ord, noget nært perfekte forhold for produktion af Pinot Noir-vine – teoretisk set.

New Zealand - den uvorne teenager

Resultaterne gav genlyd i den traditionsbundne og konservative vinbranche, men blev anset som en sjov og teoretisk opdagelse mere end reel og brugbar viden. Det havde man dog glemt at fortælle branchens unge og umodne teenager – New Zealand. Vinproduktionen er stadig ung i New Zealand, og selvom vinen behandles efter ’de voksnes’ instrukser, så fristes de newzealandske vinbønder løbende af at udfordre normerne. Det var muligvis teenagerens naive og oprørske tilgang, som grundlagde nutidens vinproduktion i Martinborough.

Lokale landmænd med kærlighed til vin tog chancen og stak de første vinstiklinger i jorden få år efter forskningsrapportens udgivelse. Det samme gjorde forskerne bag resultaterne, som havde købt jord op i området. Dermed var første spadestik til vineventyret taget, og Martinborough kunne i ro og mag slå rødder som vinregion, da forventningerne fra omverdenen var små.

I dag er området beriget med mere end 20 små vingårde, som byder indenfor på smagsprøver fra deres vinmarker. Og du behøver ikke at spytte ud, for vingårdene ligger i gå-afstand fra hinanden.

Samme vin – to sprog

Vinbonden Mark holder nøje øje med min reaktion på mundfulden, som netop har ramt min gane og tunge. Vinen smager frugtigt og er ukompliceret – nem at drikke. Den forventningsfulde stilhed får mine tanker til at arbejde på højtryk – jeg må finde på noget mere sofistikeret end ’dejlig vin – nem at drikke’, tænker jeg. Inden jeg når at springe ud på dybt vand, redder Mark mig heldigvis.

»Det er det, jeg vil kalde en bælle-vin,« siger den ældre herre og sætter sig tilfreds i kontorstolen, hvorfra der er udsigt til vinmarkerne. Sagde han virkelig det, tænker jeg, mens jeg gennemgår mit engelske ordforråd for at finde andre mulige betydninger.

»Den her vin sætter du på bordet, når solen skinner og du vil gøre pigerne glade. Eller når det er regnvejr og humøret skal op,« fortsætter Mark med et stort smil bag det julemandslignende skæg.

Mark har gennemskuet mig. Min viden om vin stopper lige på den anden side af at kunne kende forskel på rød- og hvidvin. Jeg kender ikke smagen af gammelt læder eller nedbrændt stald, men en ’bælle-vin’ som er nem at drikke, selv på en hverdagsaften – det kender jeg.

Den uhøjtidelige tilgang er kendetegnende for vingårdene i Martinborough. Dine smagsløg skal ikke være udviklet ud over det sædvanlige for at være velkommen her. Omvendt betyder det ikke, at folk med en smule vinforstand vil føle sig uvelkomne. Det overhører jeg, da en gruppe vinentusiaster ankommer til Marks ydmyge vingård og der under smagningen er lange snakke om koncentrationen af flint, smagen af stenfrugter og skrøbelige tannin-lag. Mark taler begge sprog.

Pinot Noir-vine i verdensklasse

Vinstokkene står som snorlige soldaterrækker ned gennem marken, og den blå himmel står i fin kontrast til planternes lysegrønne blade. Det grønne hav af vinmarker bølger let i vinden og nyder solens strålers varme.

Som åbningen på en hestesko ligger Wairarapa-dalen med sydvendt eksponering ud mod havet ved Palliser Bay og Cook-strædet. Kolde vinde fra Antarktis trækker ind i dalen fra syd og giver området kølige nætter med solrige og blæsende dage. De kølige temperaturer resulterer i lavere naturligt udbytte, hvilket betyder færre og mindre bær per vindrueklase. Et vindruebundt i Martinborough vejer i gennemsnit 75-80 g mod 120-140 g i Sydøens Central Otago-region. De mindre og løsere klaser betyder mere sol og vind til de enkelte bær, som får et stærkere og mørkere udtryk. De køligere forhold forlænger dyrknings- og modningssæsonen og giver vinen en dybere struktur, hvor erfarne vinkendere især vil genkende den komplekse tannin-struktur.

Bo mellem vinstokke, lavendel og oliventræer på et af områdets bed og breakfast.
Bo mellem vinstokke, lavendel og oliventræer på et af områdets bed og breakfast.

New Zealand producerer tre pct. af verdens vin, hvoraf Martinborough-regionen står for 1,4 pct. af den newzealandske vinproduktion. Størrelsesmæssigt er vinproduktionen fra Wairarapa-dalen en ubetydelig spiller på det internationale marked, men alligevel opnår vinene stor anerkendelse blandt verdens mest indflydelsesrige vinkendere.

I kapløb med 20.000 vine opnåede Escarpments 2013 Kupe Pinot Noir en fornem syvendeplads over verdens 100 bedste vine i 2015, bedømt af det respekterede amerikanske vinmagasin Wine Spectator. Den højeste placering for en newzealandsk vin nogensinde. Og anerkendelsen er ikke enkeltstående; vingården Ata Rangis 2013 Pinot Noir har også høstet fornemme placeringer på verdenselitens toplister.

Tid til at nyde sine kvinder

Mark kommer ud til mig i marken, da vinentusiasterne er sendt godt af sted. Mark og konen Susan etablerede Haythornthwaite Wines i 1992, og den første årgang kunne høstes i 1997. I dag produceres knap 10.000 flasker om året – en lille produktion selv i Martinborough-regi. Vinmarkerne er plantet på to tidligere fårefolde, og ifølge Mark er det de mest eftertragtede placeringer i hele Martinborough. Det har den 74-årige vinbonde netop fået bekræftet, da han så småt er ved at trappe ned og lade yngre kræfter komme til. Der var rift om vinmarkerne og mange bød ind, da Mark lod rygterne sive om sin mulige afgivelse af jorden. En årsag er den gode placering, en anden er Marks eksperimenterende forsøg med den krydrede Gewürztraminer drue som har vist sig yderst spændende og smagfuld.

Der bliver hovedsageligt produceret Pinot Noir-vine i regionen, men der eksperimenteres også med andre druesorter.
Der bliver hovedsageligt produceret Pinot Noir-vine i regionen, men der eksperimenteres også med andre druesorter.

»Jeg glæder mig til at kunne slå røven i sædet og nyde mine kvinder,« siger Mark med et stort smil. Mark har opkaldt alle sine vine efter betydningsfulde kvinder i sit liv – konen, søsteren, svigerinden og udvalgte venner.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.