Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Endeligt farvel til det gule sygesikringskort på rejser

Det gule sygesikringskort forsvinder som statsbetalt rejseforsikring. Danskerne skal i stedet erhverve sig et blåt sygesikringskort, og det betyder mere egenbetaling. Forsikringsselskaberne kan endnu ikke oplyse, hvad tilsvarende private forsikringer vil komme til at koste.

Det gule sygesikringskort har hidtil givet alle danskere betalt sygebehandling i EU plus en håndfuld andre europæiske lande i tilfælde af akut sygdom under ferie. Det kommer det ikke til i fremtiden. Folketinget har nu med en ændring af Sundhedsloven afskaffet danskernes statsbetalte rejseforsikring.

I stedet for det gule sygesikringskort skal danskere erhverve sig det blå. Det blå sygesikringskort dækker og betaler for behandling af akut sygdom i EU-landene efter de regler, der gælder for borgerne i det pågældende land.

Mere egenbetaling
Denne afskaffelse af den statsbetalte rejseforsikring vil i de fleste tilfælde betyde mere egenbetaling til sygdomsramte danskere.

Den sidste del af den betalte hjemtransport falder nu bort, og man må selv betale, hvis man bliver syg og skal hjem før tid fra Grønland eller Færøerne. Bliver man syg og skal på hospital i Frankrig eller Finland, risikerer man at skulle betale dele af behandlingen selv, og i Belgien og Luxembourg skal man selv betale hele regningen og efterfølgende søge refusion. 

I følge patientforeningen Danske Patienter betyder ændring, at det blive dyrere for den enkelte at blive syg på en rejse.

»Alle skal betale mere selv i forhold til før, og det kommer til at gå ud over alle,« siger Annette Wandel, der er chef for kvalitet og politik hos Danske Patienter.

»Afskaffelsen har især betydning for mennesker med en kronisk sygdom, der har større risiko for at blive akut syg. Man skal i stedet ud og finde en forsikring på det private forsikringsmarked, og det er allerede svært at få forsikring, hvis man er kronisk syg,« siger Annette Wandel.

Forsikringsselskaberne kan endnu ikke fortælle, hvad de kommer til at tilbyde af nye produkter, som substitut for det gule sygesikringskort. Et af dem er Tryg.

»Det er for tidligt at sige noget konkret, men vi arbejder hen mod en løsning, hvor vores kunder vil være dækket på samme niveau, som de har været vant til,« siger Lisbeth Kristensen, produktchef hos forsikringsselskabet Tryg. 

Udover større egenbetaling medfører lovændringen også en afskaffelse af den internationale vagtcentral. Vagtcentralen har fungeret som et callcenter, hvor danskere rejsende i udlandet har kunne ringe med spørgsmål om sygdomsdækning.

Det bekymrer Danske Patienter. »Hvis man fjerner vagtcentralen, bliver patienterne tvunget til at sætte sig ind i det pågældende lands regler. Der er stor forskel på, hvad de forskellige lande dækker og betaler, og patienterne er underlagt deres dækningsregler. Det er en jungle at finde rundt i, og vi er bekymrede for at vagtcentralen og dermed muligheden for at få information forsvinder,« siger Annette Wandel.

Afskaffelsen af det gule sygesikringskort som rejseforsikring er en del af finansloven. Lovændringen træder efter al sandsynlighed i kraft 1. august i følge Ministeriet for Forebyggelse og Sundhed. Dog bliver der en overgangsperiode på fire uger, så danskere, der tager på ferie inden 1. august er sikret med den gamle ordning fire uger frem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.