Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En blomsterø i Tyskland

På blomsterøen Mainau i Bodensee mødes man af alle regnbuens farver stort set hele året.

 Mainau er især kendt for sin smukke og duftende rosenhave.
Mainau er især kendt for sin smukke og duftende rosenhave.

Bier, sommerfugle og masser af insekter svirrer igennem luften, der er tæt af den sødelige og parfumelignende duft fra de mange blomster – ikke mindst fra rosenhaven, som i juni og juli står i fuldt flor.

Roserne, der gennem hundreder af år har været forbundet med magi og romantik, tæller her på blomsterøen Mainau i det sydlige Tyskland flere end 20.000 stk. repræsenterende 1.200 sorter.

Mainau kom i den nuværende slægts eje i 1881, og stort set lige siden har skiftende generationer udbygget parken med blomster og planter. Men det var den svenske grev Lennart Bernadotte, som efter Anden Verdenskrig for alvor fik omdannet hele øen til en blomsterø.

Indtaget af svenskerne

Det er ikke første gang, svenskerne har indtaget den smukke ø. I 1647 – under 30 års-krigen – erobrede de svenske tropper øen, og da de to år senere forlod stedet, tog de alt med, undtagen et tungt bronzekors, som i dag står for enden af den korte bro ved indgangen til øen.

Men allerede så tidligt som i det 8. århundrede blev den lille ø befolket for første gang, da nogle munke slog sig ned her. Senere kom den i forskellige adelsfamiliers eje. I 1737 blev der bygget en kirke på øen og få år senere et trefløjet slot. I dag holder administrationen til i den ene fløj af slottet, mens Bernadottefamilien bor i de to andre fløje.

Allerede i storhertug Frederichs tid i midten af 1800- tallet begyndte man at anlægge en slotspark med en planteskole og en rosenhave, og efter at have overtaget øen i 1932 besluttede Lennart Bernadotte at fortsætte i sine forfædres spor og videreudvikle parken og rosenhaven.

Hans drøm var at omdanne øen til et mindre haveparadis på en sådan måde, at hver årstid var præget af blomster og planter i årstidens farver.

Papegøjer og tulipaner

Et af øens centrale punkter – næstefter slot og kirke – er det store palmehus og planteskolen, hvor blomsterne dyrkes og plejes, inden de sættes ud i parkens mange bede.

I palmehuset findes foruden et bredt udsnit af forskellige palmer, et stort antal eksotiske fugle, blandt andre papegøjer.

Foråret indledes med et farverigt blomstertæppe fra over en million tulipaner, og en klar forårsdag er det et flot syn at skue ud over tulipanerne med de snedækkede alper i baggrunden på den anden side af Bodensee.

En anden farvepalet, som bredes ud i maj, kommer fra over 200 Rhododendron-sorter importeret fra alle dele af kloden – lige fra Himalayas bjergegne, Kina, og Japan til hele det amerikanske kontinent.

Duftende rosenhave

Sommerhalvåret er præget af den store rosenhave, der blev anlagt i 1871 af storhertug Frederich. Lige siden er dette duftende afsnit af haven blevet beundret – og duftene indsnuset – af millioner af besøgende fra hele verden.

Farvesammensætningen af de mange roser ændrer sig fra år til år, og nye varianter kommer til hvert år. Årligt kåres en »rosendronning« i juni og juli måned.

En anden flot blomst i parken er orkidéen, hvoraf der findes mere end 3.000 – både vilde og forædlede – i alle mulige farver.

Efteråret er præget af de omkring 12.000 asters fordelt over 250 varianter i mange gule, rødbrune og lilla efterårsfarver.

Træer fra hele verden

Foruden de mange blomster findes der også eksotiske og sjældne træer og buske fra hele verden, inklusiv appelsin- og citrontræer, der trives fint her på øen, hvor klimaet nærmest er subtropisk.

Der er flere end 500 forskellige træer, og blandt dem er også det kæmpemæssige redwood-fyrretræ, der er importeret fra Californien.

Redwood-træerne på Mainau er dog unge og jomfruelige, kun cirka 100 år gamle og 15 meter høje, mens deres slægtninge i Californien bliver op til 100 meter høje. Det ældste nulevende redwood-træ i Californien menes at være over 2.500 år gammelt.

Om vinteren er der som regel stille på Mainau, men øen er åben for besøgende, som her finder fred og ro. Et vinterbesøg kan omfatte sommerfuglehuset, hvor masser af farvestrålende sommerfugle hilser på gæsterne.

Koncerter om vinteren

De senere år har øen også udviklet sig til at være et kulturcenter med udstillinger på slottet sommer og vinter samt slotskoncerter om sommeren på friluftsscenen, hvor der er plads til 1.500 tilskuere.

Klassisk musik, oprettemusik og musicals blander sig med fuglenes kor i sommerhalvåret. Om vinteren er der mindre koncerter, udstillinger og kirkekoncerter i slotskirken, ligesom private kan holde deres familiefester på en af øens restauranter året igennem.

På det kulinariske område har parken løftet sig de senere år. I dag er der seks restauranter, hvoraf den nyeste, Comturey, slog dørene op i foråret 2014. I alle restauranter serveres mad med lokalt producerede råvarer, og menuerne har et stort islæt af lokale opskrifter. Årets gastronomiske højdepunkter er forårsugerne med asparges i mange afskygninger på menuen, og om efteråret er der græskar-uger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.