Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dyre rejser uden budget

Mere end hver tredje dansker lægger aldrig budget for ferien, viser ny undersøgelse. Det er farligt for din økonomi, siger ekspert

Vi søger de billigste hoteller og flybilletter, men når først vi er på ferie, stopper den økonomiske rationalitet, siger antropolog og turismeforsker. Foto: Miroslav Krejcirik
Vi søger de billigste hoteller og flybilletter, men når først vi er på ferie, stopper den økonomiske rationalitet, siger antropolog og turismeforsker. Foto: Miroslav Krejcirik

Mormor skal have en souvenir med hjem, og man skal op i Eiffeltårnet, når nu man er i Paris. Det kan være svært at holde styr på, hvor mange penge man bruger, mens man er af sted på ferie. Alligevel rejser mange danskere på ferie uden at have lagt et budget for, hvor mange penge, der må bruges på mad, shopping og aktiviteter.

En ny undersøgelse fra rejsesøgesiden Momondo viser, at 36 pct. af danskerne aldrig lægger et budget for deres ferie.

Det overrasker ikke Louise Skjødsholm, der er konsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet, der tidligere har undersøgt danskernes privatøkonomi og fundet, at 43 pct. ikke lægger budget overhovedet.

»Hvis man ikke engang lægger budget for privatøkonomien, så er det heller ikke nærliggende at gøre det for rejsen. Det er for mange uoverskueligt og kedeligt, og de fleste tror, at det er nok at have styr på fly - og hotelpris,« siger Louise Skjødsholm og peger på, at har man et stort økonomisk råderum, er et budget mindre nødvendigt.

»Men en rejse er for mange en stor økonomisk post, så det er en god idé at sætte en ramme, hvis man vil undgå, at ens økonomi er ødelagt, når man kommer hjem igen,« siger konsulenten.

Husk at medregne impulskøb

Momondos undersøgelse, der er foretaget blandt 29.000 respondenter i alderen 18-65 år på tværs af 20 lande og med mindst 1.000 respondenter i hvert land, viser yderligere, at danskerne mellem 18 og 35 år er bedst til at lægge et budget, hvorimod halvdelen af danskerne over 56 år aldrig gør det.

Turismeforsker og antropolog Anders Sørensen, der ejer og driver vidensbureauet TourismLab, peger på, at unge ofte har en strammere økonomi og færre penge.

»Når man ikke har så mange penge, prøver man at få så meget ud af dem som muligt. Udover at finde de billigst mulige billetter og hoteller, kan det også indebære at lægge et budget,« forklarer han og kalder det ‘et fornuftstegn’.

Han fremhæver også, at unge oftere tager på backpacker-rejser, der kræver en anden grad af planlægning end en ‘all-inclusive’ rejse.

»Men mange af de unge kommer alligevel hjem med et par tusinder i minus, fordi budgettet var for optimistisk,« forklarer Anders Sørensen, der bl.a. har undersøgt backpacker-kulturen.

Vi undervurderer ferieforbruget

Både turismeforskeren og Penge- og Pensionspanelets konsulent. Louise Skjødsholm, peger på, at impulskøb, køb af udstyr op til rejsen og turens madudgifter er ting, der især bliver undervurderet, når danskerne booker hotellet.

»Vi bruger bare flere penge på ferien, end når vi er derhjemme. Så jeg vil anbefale, at man i det mindste gør sig overvejelser om, hvor mange penge man kan og vil bruge på de forskellige poster, så man ikke bruger flere penge, end man har,« siger Louise Skjødsholm.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.