Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det blå sygesikringskort er ikke nok

EU-sygesikringskortet dækker mindre i udlandet, end mange danskere tror.

Det er en god ide at tjekke, om du er forsikret, når du tager på ferie - det blå kort er nemlig ikke altid nok.
Det er en god ide at tjekke, om du er forsikret, når du tager på ferie - det blå kort er nemlig ikke altid nok.

Skolernes sommerferie er skudt i gang, og det betyder sommerferie i udlandet for mange danskere. Og en del af de danskere, der rejser sydpå, kommer desværre også til at opleve kontakt til sygehusvæsenet med forbrændte skuldre, dårlig mave eller i de slemmere tilfælde brækkede lemmer.

Indtil 2014 skulle man bare vise sit sygesikringskort, når man gik til lægen i udlandet, men det gule er blevet afløst af det blå. Og der er stadig tvivl om, hvad det blå sygesikringskort rent faktisk dækker, når man tager på ferie inden for EUs grænser – med god grund.

For det blå sygesikringskort giver f.eks. kun ret til behandling på samme vilkår som personer, der er offentligt sygesikret i det land, man opholder sig i. Og det kan i yderste tilfælde betyde egenbetaling. Derfor råder SOS International alle rejsende til at tegne en privat rejseforsikring:

»Vi råder alle til at tegne en rejseforsikring, også selv om turen går til et land, hvor den offentlige hospitalsstandard er høj, for det kan være svært at styre, hvor man havner, hvis uheldet er ude. I Spanien er der f.eks. private afdelinger på de offentlige hospitaler, hvor turisterne indlægges helt automatisk. Og så står man med hele regningen selv,« fortæller Karin Tranberg, der er direktør i Medical Division i SOS International.

Desuden dækker det blå sygesikringskort ikke hjemtransport ved sygdom – endnu en af de ting, der kan komme til at koste dig dyrt, hvis den situation skulle opstå, fortæller Karin Tranberg:

»Det er ikke kun hjemtransport, der er for egen regning med det blå kort, man skal også selv betale for, at familien skal blive hos den syge og måske rejse med hjem før tid. Hvis man omvendt har brug for at få pårørende ud ved mere alvorlig indlæggelse, skal man også selv betale,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.