Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Cyperns mange ansigter

Cypern bliver solgt som Afrodites Ø, men det er turistgejl. Til gengæld er der masser af andre gode grunde til at holde ferie her

Afrodites klippe.
Afrodites klippe.

300 solskinsdage om året, nogle af Middelhavets skønneste strande ved Pharmagusta, og Aya Nappas livlige natteliv.

Det er, hvad de fleste forbinder med Cypern. Men Middelhavets tredje største ø har mange (flere) ansigter.

Mod sydvest ligger »Cyperns vilde vesten«, der byder på bjerge, dramatiske klippekyster, eventyrlige naturparker, hyggelige landsbyer, levende oldtidshistorie og ikke mindst Afrodite. Her, der og alle vegne.

Kongelige omgivelser

Ingen tvivl om, at landets kongelige lever i rimelig pomp og pragt og også på rejser nyder en ikke ringe standard. Nu som i forne tider. Og mon ikke også Erik Ejegod med sin dronning Bodil kom anduvende standsmæssigt, da parret i 1103 gik i land ved Pafos i Cyperns sydvestlige hjørne?

Det tror jeg, om end datidens omgivelser næppe slår de rammer, jeg har så svært ved at løsrive mig fra – med swim-up pool, infinity pool, spa-bade og en masse andet.

Selv navnet er næsten kongeligt: »Sensatori Resort Aphrodite Hills«, et all-inclusive ressort, som nu er kommet med i Star Tour familien og giver det danske chartermarked nok et nøk opad på luksusstigen.

Her er alt, hvad en forkælet turist kan ønske sig. Smukke bygninger og pools, flot anlagte haveanlæg, et imponerende blomstervæld, duftende, mandshøje rosmarinbuske og dekorative træer.

Så fuldendt er det, at Afrodite – skønhedens gudinde, måske ikke kun lægger navn til men ligefrem har haft en finger med i spillet.

Cyperns lille havfrue

Det er let, men tidskrævende at følge i gudinden Afrodites fodspor.

Her, der og alle vegne i Cyperns sydvestlige hjørne henviser mere eller mindre kuriøse skilte til myterne om den smukke gudinde, der ifølge overleveringerne steg op af havet tæt ved havnebyen Pafos, der sammen med Aarhus er europæisk kulturby i 2017. Templer, golfbaner, hotelkomplekser, isboder og barer – alle slår de plat på den underskønne.

Historieinteresserede rejser dog ikke forgæves til dette hjørne af Middelhavet. Pafos er for alvor ved at komme med på turisternes atlas og byder både på Afrodites tempel, strålende antikke mosaikker og kongegrave – formentlig også en dansk, da Erik Ejegod ikke overlevede sin pilgrimsrejse hertil.

Frisørsalonen Hpodoro, der har haft den samme indehaver i et halvt århundrede.
Frisørsalonen Hpodoro, der har haft den samme indehaver i et halvt århundrede.

Hans gravsted er dog endnu ikke fundet – men det bliver det, lover lokale arkæologer, der til stadighed graver skatte op af den hårde, stenfyldte cypriotiske jord.

De historiske seværdigheder ved Pafos er bestemt værd at besøge, til gengæld er andre Afrodite-seværdigheder ikke mindeværdige.

Skuffende er for eksmpel Afrodites Klippe – Petra tou Romiou – som den kaldes lokalt, om hvilken legenden fortæller, at den skumfødte Afrodite steg op af havet netop her øst for Pafos.

Den voldsomt stenede strand lokker ikke til lange ophold, og man skal være habil svømmer, hvis man skal nå ud og rundt om det yderste lille klippeskær.

Turistfælde er også den rette betegnelse for en anden Afrodite-seværdighed – Afrodites Bad tæt ved Latsi, hvor traveturen ad snørklede stier og udsigten til Middelhavet er det mest interessante.

Badet er blot en meget lille og ussel grotte, som ifølge overleveringerne skulle være stedet for mange af Afrodites stævnemøder.

Man risikerer at blive mere skuffet over grotten end mange turister er over at se hvor lille Den Lille Havfrue i København i virkeligheden er.

Pafos-mosaikkerne

Pafos-mosaikkerne.
Pafos-mosaikkerne.

Når man er færdig med Afrodite, kan man gå videre til seværdigheder, som rent faktisk er seværdige.

For eksempel Pafos-mosaikkerne.

I godt 700 år fra 300 år f. Kr. var Parfos Cyperns administrative og politiske centrum, og fra denne glorværdige fortid stammer Pafos-mosaikkerne, som en uheldig bonde under pløjning stødte på for 55 år siden.

Mosaikkerne, der befinder sig i fire tidligere romerske rigmandsvillaer, er betagende smukke og meget velholdte, og interessen samler sig ikke mindst om Dionysos hus, hvor mosaikkerne fortæller om vinens fødsel.

Guddommelig vin

Efter at have lært om vinens fødsel i de fine mosaikker ved Pafos, er det tid til at se på den rigtige vare.

Vi lejer bil og kører op i de smukke Troodos-bjerge, hvor vejene er gode og kørslen i venstre side ikke volder store problemer. Kun skal man måske holde lidt øje med andre ikke stedkendte bilister, der ikke har erfaring med bjergkørsel. Det er let, alle lejebiler har røde nummerplader.

Temperaturen falder behageligt, som vi bevæger os op i et område, der natur- og bygningsmæssigt kan minde lidt om Schweiz, og heroppe ligger de mange små vingårde, hvor gamle håndværksmæssige dyder holdes i hævd – af nød såvel som veneration.

Cypern er et af verdens ældste vinlande, men vindyrkningen har været i dyb krise og er først nu ved at genvinde lidt af fordums styrke, fortæller fru Argyrides fra Wasa Winery i den lille landsby Vasa Koilaniou 25 km fra Limasol. Sammen med datteren Rebecca driver hun Cyperns eneste vingård med to kvinder ved roret.

Vi smager os gennem Vasa Winerys udmærkede vine, hvor ikke mindst topvinen Maratheftiko gør sig bemærket. Den har da også lige vundet en sølvmedalje for 2012 årgangen.

Til bords

Enkelt og rustikt. Sådan er det cypriotiske køkken. Velsmagende først og fremmest på grund af de friske og gode råvarer. Raffinementer er det til gengæld ikke mange af.

Som på udsigtsrestauranten Viklari tæt ved Pafos, hvor der kun er to ting på menuen. Gris og kylling – grillet og serveret med det, der må være Middelhavsområdets største pommes frites.

Så enkelt - så godt! Rustik salat serveret på Andreas Tavern i Pafos.
Så enkelt - så godt! Rustik salat serveret på Andreas Tavern i Pafos.

Kvaliteten af maden er glimrende, men det er først og fremmest udsigten over Middelhavet fra den højtliggende restaurant, der har gjort stedet så populært. Den alene er næsten hele rejsen til Cypern værd.

Andre steder er det værd at gøre som cyprioterne selv, kaste sig ud i en gang meze, et væld af småretter, der sender smagsløgene på en appetitlig rejse Middelhavet rundt.

Rejseliv var inviteret af StarTour

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.