Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Can I have a cup of tea, please?

Den sofistikerede engelske afternoon tea oplever i disse år en stor opblomstring. Både briter og turister strømmer til Londons hoteller og tesaloner for at opleve den ærkebritiske tradition med eftermiddagste over sandwich, scones og kager i flere varianter. Rejseliv har været til te i den engelske hovedstad.

Sandwich nederst, scones i midten og lækre kager øverst. Sådan ser anretningen typisk ud til ægte afternoon tea.
Sandwich nederst, scones i midten og lækre kager øverst. Sådan ser anretningen typisk ud til ægte afternoon tea.

Det runde bord står dækket med lyseblåt stel, sølvtøj og stive servietter. Inde på midten er der anbragt et elegant tallerkentårn fuld af fingernemme sandwich med agurk og laks, og de scones og kager, der flankerer, er som taget ud af en finale i ’Den store bagedyst’. Velklædte gæster fører dæmpede samtaler rundt om os i det rummelige, lyse lokale, og en tjener kommer nu med de bestilte typer te – klar til at blive hældt op gennem den lille forsølvede sigte, der ligger ved hver kuvert.

Vi befinder os på fjerde etage i verdens ældste stormagasin, Fortnum & Mason, der kan dateres tilbage til 1707. Det berømte varehus har adresse på det mondæne strøg Picadilly midt i London, og stedets afternoon tea er på få år blevet et af Londons helt store tilløbsstykker. The Diamond Jubilee Tea Room blev, som navnet antyder, åbnet i 2012 i anledning af dronning Elizabeths 60-års regentjubilæum. Det var majestæten selv, der åbnede tesalonen i selskab med sin svigerdatter Camilla, hertuginden af Cornwall, og den unge Catherine, hertuginden af Cambridge. Med det fornemme gæstebud blev det understreget, at stormagasinets nye serveringssted satsede på et udsøgt publikum og høje standarder.

Guld, sølv og lyseblåt porcelæn. Afternoon tea hos Fortnum & Mason har klasse.
Guld, sølv og lyseblåt porcelæn. Afternoon tea hos Fortnum & Mason har klasse.

Selv om tesalonen er af nyere dato, så var det netop på den tid, hvor Fortnum & Mason blev grundlagt, at englænderne fik øjnene op for teens lyksagligheder. Dengang i 1700-tallet var teen en luksusvare, og kun de højeste samfundslag nød den varme drik – oftest med mælk og sukker. Det var dog først i midten af 1840erne, at begrebet ’afternoon tea’ opstod. Man hævder, det var dronning Victorias hofdame og nære veninde, hertuginden af Bedford, der fandt på at skyde et ekstra måltid mad ind ud på eftermiddagen. Her, hvor ugidelighed og en lille sult let kunne indfinde sig, var der brug for adspredelse, og hertuginden begyndte at servere sandwich og kager sammen med en kop te for sine gæster.

Afternoon tea’en bredte sig herefter til hele den britiske overklasse og blev nærmest en institution. I begyndelsen var porcelæn meget skrøbeligt, og for at sikre, at kopperne ikke sprang, når den brandvarme te blev hældt op, kom man en sjat mælk i først. Senere blev kopperne af bedre kvalitet, og i de højere kredse gik man nu over til at hælde mælk i teen til sidst (for at vise, at man havde råd til gode kopper). Den dag i dag diskuterer briterne, hvilken form der er den mest korrekte – men hvis man vil være fin med de fine, så hæld aldrig mælk i koppen først. Mange tesorter, som f.eks. darjeeling, nydes dog bedst helt uden mælk.

Stor forskel på high tea og afternoon tea

Englænderne er det mest tedrikkende folkefærd i den vestlige verden. Selv om kaffekulturen også her blomstrer, så fastholder mange den daglige ’cuppa’ – en hurtig drypte at tage med på farten. Selv før en fodboldkamp kan man se yngre mandlige fans med en kop te i hånden, før braget går løs. Det ville være et særsyn i Danmark.

At så mange både kvinder og mænd drikker te i England, skyldes primært, at tekulturen i 1800-tallet bredte sig fra de højeste samfundslag til arbejderklassen. Snedige fabriksejere fandt ud af, at deres arbejdere kunne klare en solid ekstra tørn, hvis der blev serveret en kop varm te og lidt brød med kødpålæg ud på eftermiddagen.

Mens overklassen mæskede sig i kager og scones i deres fornemme stuer, så blev arbejdernes temåltid oftest indtaget stående ved høje borde. Hermed opstod begrebet high tea, og tedrikkeriet blev for alvor en folkelig affære.

Mange udlændinge tror fejlagtigt, at afternoon tea og high tea er det samme, men der er altså enorme sociale forskelle. Arbejderne tog begrebet high tea med sig hjem, og den dag i dag bruger mange arbejderklasse- og lavere middelklassebriter termen tea om deres aftensmad – også selv om de ikke nødvendigvis drikker te der.

Scones i det kongelige orangeri

Dagen efter den overdådige afternoon tea hos Fortnum & Mason søger vi mod et andet af Londons meget populære og sofistikerede testeder: orangeriet ved slottet Kensington Palace.

Det enorme slot inde i Kensington Gardens huser i dag lejligheder for flere medlemmer af kongefamilien. Senest er William og Kate – hertugen og hertuginden af Cambridge – rykket ind i dette royale familiekollektiv. Flere af bygningerne, herunder det store orangeri, er imidlertid lejet ud, og der har nu i flere år været café her. Bygningen tilhører dog stadig ’Kronen’, og den kongelige krone ses på både tallerkner og tekopper.

Der er lyst, stilrent og højloftet i orangeriet ved Kensington Palace.
Der er lyst, stilrent og højloftet i orangeriet ved Kensington Palace.

Det enorme, højloftede rum med gigantiske vinduespartier blev bygget til at sikre citrustræer og andre eksotiske vækster mod frost og kulde. Det giver et raffineret lys, og der er noget legende let over det ombyggede mega-drivhus. Mange af de besøgende er klædt nydeligt på – mænd med skjorte og slips, kvinder med kjoler og fikse hatte. Andre er i mere afslappet påklædning, men det er tydeligt, at eftermiddagsteen på steder som Fortnum & Mason og her i Kensington Gardens ikke er noget, man tilfældigt lige smutter forbi iført jeans og T-shirt.

Vi vælger at kaste os ud i en anden ærkeengelsk te-tradition: cream tea. Igen er der tale om et lidt forvirrende begreb, og man kunne måske tro, at det handlede om te med fløde i. Det er ikke tilfældet. Cream tea er en slags reduceret afternoon tea, som kun består af te og så scones med syltetøj (oftest jordbær eller hindbær) og clotted cream. Sidstnævnte er et mælkeprodukt, der stammer fra Cornwall og Devon i det sydvestlige England. Konsistensen kan minde om en blød flødeost, mens smagen er mere i retning af usaltet smør. De sprøde scones, gerne med rosiner i, halveres, og først påføres cremen og derefter en klat syltetøj. Hvis der skal være plads til en regulær aftensmad senere, kan cream tea være et godt – og også prisvenligt – alternativ til den omfattende afternoon tea.

Den lille lokale tea shop

Overklassen har altså deres afternoon tea og arbejderklassen high tea. Men også den store engelske middelklasse er ivrige tedrikkere, og tidligere indtog mange eftermiddagsteen i såkaldte tea shops – en slags caféer uden fornemme armbevægelser, men dog alligevel pæne og ordentlige. I provinsbyer findes endnu traditionelle tea shops visse steder, selv om der bliver færre og færre af dem.

Der findes endnu en del konditorier og klassiske tea shops i London, hvor man kan få engelsk hjemmebag i mange variationer.
Der findes endnu en del konditorier og klassiske tea shops i London, hvor man kan få engelsk hjemmebag i mange variationer.

Også i London ser man enkelte tea shops, og en af dem gemmer sig i en stille sidegade til Kensington High Street. Den hedder The Muffin Man og er de lokale Kensington-borgeres velbevarede hemmelighed. Stedet har stort set ikke ændret sig de sidste 25 år, og heller ikke denne dag svigter The Muffin Man.

Med en silende engelsk regn sivende ned over ruderne udenfor dumper vi ind til det sidste ledige bord, og tæt i tæt med de øvrige gæster får vi først sandwich og derefter et stykke kage fra den mageløse buffet med over 20 forskellige sandkager, cheesecakes, lagkager, frugttærter – og naturligvis muffins.

Med te og mælk i kopperne er det blot at læne sig tilbage, nyde den lokale stemning og glæde sig over, at der i en verden under konstant forandring fortsat findes en teashop som denne.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.