Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Baskerlandet og den betagende kyst

Med charmerende byer og smuk natur er det nordøstligste hjørne af Spanien et oplagt sted at tage på en ferie med bil.

Der dyrkes en del vin i Baskerlandet – her vinranker langs kysten.
Der dyrkes en del vin i Baskerlandet – her vinranker langs kysten.

De to store turistmæssige magneter i det spanske Baskerland, der ligger helt oppe i det nordøstlige hjørne af den iberiske halvø, er det ikoniske Guggenheim-museum i storbyen Bilbao samt den smukke by San Sebastián.

Men Baskerlandet rummer mange andre seværdigheder, og en tur langs regionens kyst giver en række spændende og smukke oplevelser.

De fleste besøgende ankommer til Bilbao, som er et glimrende udgangspunkt for en lille kør-selv-ferie langs kysten.

Begynd turen med at køre langs Nervión-floden ud til den lille by Getxo, hvor der venter en ganske interessant oplevelse. Her står broen Puente de Bizkaia, der stod færdig i 1893, og dermed er verdens ældste hængebro af sin art.

Læs også: Faldefærdig skønhed i ruinbyen Detroit

Broen er tegnet af Alberto de Palacio, der var elev af Gustave Eiffel – manden, der tegnede Eiffeltårnet. Og når man betragter broens fire 61 meter høje og slanke jerntårne, kan man sagtens fornemme lidt inspiration fra tårnet i Paris.

Puente de Bizkaia forbinder Getxo med nabobyen Portugalete. Der er to måder at krydse broen, og benyt endelig begge. Start for eksempel med at tage elevatoren op til gangbroen i 45 meters højde, hvorfra der er en forrygende udsigt over floden og de to byer.

Puente de Bizkaia-broens »hængende færge« fragter biler og passagerer over floden.
Puente de Bizkaia-broens »hængende færge« fragter biler og passagerer over floden.

Den hængende færge

Tilbageturen kan passende foretages med den spøjse ’hængende færge’, der med lange wirer er fastgjort på broens tværgående del. ’Færgen’ hænger et par meter over vandet og kan transportere op til seks biler samt diverse passagerer ad gangen.

Den 164 meter lange bro vakte stor opsigt ved sin færdiggørelse, da man aldrig havde set noget tilsvarende før. Puente de Bizkaia regnes da også for en af de største ingeniør- og arkitekturmæssige bedrifter i det 19. århundrede samt for et af de mest spektakulære bygningsværker under den industrielle revolution i Europa. Af samme grund blev broen i 2006 optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, og til dato er den Baskerlandets eneste stykke verdensarv.

Kør fra Getxo ud til kysten langs Biscaya bugten og fortsæt mod øst. Undervejs passeres flere små landsbyer med de karakteristiske, hvide huse med grønmalede døre og trækarme. Stop bilen og gå på opdagelse for at få et skud dejlig lokalkolorit.

Betagende natur ved den baskiske kyst

Den lange kyststrækning er præget af smalle og ofte ganske kurvede veje, og naturen er meget grøn samt uforlignelig smuk mange steder. Dertil kommer mange interessante steder, som passeres undervejs, og her er San Juan de Gaztelugatxe et godt eksempel. Det er et kapel på toppen af en lille klippeø umiddelbart ud for kysten. Øen er forbundet med fastlandet af en smal stensti, og på øen leder en trappe med 231 trin op til kapellet.

De fleste besøgende nøjes med at beundre øen og kapellet på afstand, men den friske spadseretur op til toppen kan i høj grad anbefales. Indenfor i kapellet er der tradition for, at man trækker i rebet og lader klokken ringe tre gange, hvilket angiveligt betyder, at man vender tilbage.

Den lille by Elantxobe ligger for foden af kyststrækningens højeste bjerg.
Den lille by Elantxobe ligger for foden af kyststrækningens højeste bjerg.

Den baskiske kyst rummer en række små havnebyer, hvor såvel fiskerbåde som lystbåde ligger til kaj. Mundaka er en hyggelig havneby. Den ligger, hvor floden Oka udmunder i Biscaya bugten, og her begynder kyststrækningens mest forunderlige naturområde. Det er Urdaibai, som består af både flod, bjerge, sandbanker og vådområder, og som på grund af sin særlige naturmæssige diversitet er blevet optaget på UNESCO’s liste over såkaldte biosfære-reservater.

Naturreservatet er et populært stop for migrerende fugle, og i reservatets store fuglecenter er der gode chancer for at se mange flotte flyvere.

Søg tilbage ud til kysten, hvor man inden længe når frem til den lille byperle Elantxobe. Den ligger for foden af en stejl bjergside, som leder op til Monte Ogoño, der med sine 305 meter er det højeste bjerg langs den baskiske kyst. Fra byens kirkegård leder en sti op til bjergets top, hvorfra man har en fremragende udsigt over de omkringliggende landskaber.

Strande langs den bastiske kyst

Fra Elantxobe fortsætter kyststrækningen et godt stykke med smuk natur, forrevne klipper og små idylliske byer. Længere mod øst bliver der tættere befolket, og her begynder kystens dejlige strande også for alvor.

Der er sandstrande spredt ud langs det meste af Baskerlandets kyst, men de længste og bedste finder man mod øst. Den over to km lange og særdeles brede strand i Zarautz er et godt eksempel, selv om den i højsæsonen kan være relativt pakket med besøgende.

En række dejlige strande ligger spredt langs Baskerlandets kyst – her i Sopelana.
En række dejlige strande ligger spredt langs Baskerlandets kyst – her i Sopelana.

Der blæser ofte en pæn vind ind fra Biscaya bugten, hvilket kan afstedkomme store bølger og deraf fremragende forhold for surfere. På mange strande kan man derfor nyde surferne prøve kræfter med bølgerne. Man kan dog også sagtens finde strande, der ligger mere i læ og derfor ikke rammes af store bølger.

Midt i strandlandet er byen Getaria med den fine, gamle middelalderbydel værd at besøge, og fra Getaria er der ikke langt ind til storbyen San Sebastián.

Forsøm, under et besøg i Baskerlandet, endelig ikke at supplere Bilbao og San Sebastián med en køretur langs kysten, der forbinder de to byer. Du finder mange dejlige og smukke oplevelser langs Baskerlandets betagende kyst.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.