Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

8 vinteroplevelser i Chamonix

Chamonix er skiløb i verdensklasse. Men også luksuschalet, fine museer om bjergene og byen og butikker med det nyeste og bedste til skisport og bjergklatring. Her er otte oplevelser i den historiske franske alpeby.

Chamonix.
Chamonix.

Musée de la Memoire et du Patrimoine
De første udlændinge kom hertil med våben, da de var bange for de lokale, som boede i små hytter i det uvejsomme terræn, der kun var tilgængeligt på ryggen af et muldyr. Men da gæsterne bagefter beskrev de majestætiske bjerge blev Chamonixdalen et must for naturelskere og eventyrere.

Ikke mindst det sagnomspundne Mont Blanc, der med sine 4.811 meter er det højeste i Europa. Det blev besteget for første gang i 1786 af den franske læge, Michel-Gabriel Paccard, som også nærede en passion for mineraler og botanik.

Historien bag bedriften får man på Musée de la Memoire et du Patrimoine, hvor man også kan se det enkle udstyr, klatrerne havde dengang.

Et skridt ud i intetheden
Det er de færreste, der når toppen af Mont Blanc. Der findes dog et mere overkommeligt alternativ, Aiguille du Midi, der ligger i 3.842 meters højde og som nås med et avanceret liftsystem.

Liften er Europas højest beliggende, og selve konstruktionen er imponerende; ikke mindst den terrasse, hvorfra man nyder den storslåede udsigt over hele Mont Blanc massivet og de omkringliggende alper.

I december åbnede en tilbygning: Le pas dans le vide – »skridtet ud i intetheden« - hvor man træder ind i et lille glashus, der hænger ud over bjergkanten.

Med mere end 1.000 meters vue ned til afgrunden er oplevelsen ikke for de med højdeskræk.

På ski ned af Vallée Blanche
Fra Aiguille du Midi-toppen kan man klatre ned ad bjerget med skiene på ryggen for dernæst at suse ned ad Vallée Blanche – Den Hvide Dal. Klatreturen tager et kvarters tid og senere på turen skal der vandres lidt igen. En guide tilrådes, da der gemmer sig dybe bjergspalter under sneen, der hvert år kræver sine ofre.

Den billedskønne tur ned til byen tager to timer for de bedste og en hel dag for andre.

Mer de glace
Skituren fra Aiguille du Midi munder ud i den omtrent syv kilometer lange gletsjer, Mer de glace, der også er Frankrigs største. Gletsjeren ligger i 1.913 meters højde og den nås også med det lokale Montenverstog.

Heroppe kan man spise på det historiske Grand Hôtel de Montenvers og besøge det lille museum, Temple de la Nature, der fortæller om de mange kunstnere og videnskabsmænd, der igennem tiderne har rejst hertil.

I en isgrotte udstilles bjergkrystaller og et nyt glaciotorium viser, hvordan gletsjerne er opstået, og hvordan Chamonixs gletsjerhav er begyndt at skrumpe ind som følge af klimaforandringerne.

compagniedumontblanc.fr

Les Houches
Bjergkrystaller er også omdrejningspunkt i den nye restaurant, Le Crystal, der ligger midt i en klynge med chaleter i Granges d’en Haut.

Restauranten er indrettet med krystaller og gamle malerier fra Chamonix. Køkkenchèf’en, Fabrice Tauillier, går efter en Michelinstjerne med de allerbedste råvarer og alt godt fra både havet og bjergene.

www.grangesdenhaut.com

Shopping i Chamonix
Mange kommer til Chamonix for at shoppe alt i udstyr til ski og alpinisme (bjergklatring). Forretninger er åbne året rundt og udvalget er stort.

Det mere end 100 år gamle skimærke, Rossignol, har netop åbnet sin første butik på Paccard-vejen. Skitøjet er designet af modeskaberen, Jean Charles Castelbajac, og det er til dels retroinspireret med gamacher og strikkede huer.

På samme gågade ligger også Volcom, der blander ung mode med skiudstyr, og den nyåbnede thesalon, Chalet 4810, hvor man kan købe hjemmelavet chokolade, der er opkaldt efter Chamonixs bjergtoppe.

Få skridt væk, på rue Moussoux, ligger Arpin, der siden 1700-tallet har klædt bjergklatrerne på med Le drap de Bonneval – en uld, der kommer fra fårene i alperne og som væves på præcis samme måde som i gamle dage.

Og på Chemin Pierre Pointue finder man den lokale designer, Valerie Pache, som skaber rober i genbrugsmaterialer, der blandt andet stammer fra sejlene fra paragliding.

Lej et luksuschalet
Chamonixdalen bærer præg af, at den har været en magnet for velhavere siden 1700-tallet. Her findes alt fra storslåede paladser og art noveaubygninger til traditionelle chaleter.

En institution er det femstjernede hotel, Hameau Albert 1er, hvis ejer, Pierre Carrier, både er alpinist og køkkenchef.

Hans restaurent har to stjerner i Michelinguiden, og spisekortet er baseret på lokale og italienske råvarer.

Hovedbygningen er omkranset af moderne træchaleter, man kan leje sig ind i. Den seneste nyhed er Chez Martine – en 150 m2 luksushytte med jacuzzi og udsigt over bjergene.

www.hameaualbert.fr

Design og wellness på Hotel Mont-Blanc
Det historiske Hôtel MontBlanc er netop genåbnet efter at have ligget i hi i en årrække.

Det er Taittingerfamilien, som har overtaget den smukke bygning, der ligger midt i byen foran den lokale biograf. En af Frankrigs hotteste indretningsarkitekter, Sybille de Margerie, står bag den raffinerede indretning, der blander historik med den seneste moderne brugskunst.

Der er højt til loftet overalt og både pejsestue med bibliotek og en hyggelig restaurant og lounge. Efter en dag på pisterne er der intet så velgørende som en god massage og en tur i saunaen.

Prøv Mont-Blanc behandlingen nede i kælderens wellnesscenter, hvor man masseres fra top til tå med blødgørende olier, og afslut med en svømmetur i poolen, der ligger på taget af hotellet.

www.hotelmontblancchamonix.com

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.