Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

5 billige europæiske opera-oplevelser

Opera-forestillinger i Øst- og Centraleuropa er i særklasse og ofte til en brøkdel af, hvad en tilsvarende forestilling ville koste i Danmark.

Den ungarske Statsopera i Andrássy Ut. 22, Budapest.
Den ungarske Statsopera i Andrássy Ut. 22, Budapest.

1. Den autentiske

Hvad: Stavovske Teater
Hvor:
Ovocny Trh, Prag
Hvor meget:
50 – 1100 CZK (ca. 14 – 308 kr.)
Hvordan:
Narodni-divadlo.cz
Hvornår:
september-juni

Stavovske Teater er stærkt forbundet med den østrigske komponist og musiker Wolfgang Amadeus Mozart.

Det var her i Stavovske Teatret, Mozart tilbage i 1787, helt præcist 29. oktober 1787, dirigerede premieren på sin mest kendte opera, Don Giovanni. Don Giovanni var en stor succes i Prag og blev frem til 1825 opført hele 257 gange.

Den mindre kendte af Mozarts operaer, La Clemenza di Tito, komponeret i anledning af kroningen af Leopold II til bøhmisk konge, havde premiere på teatret i 1791. Mozarts operaer er på teatrets program med jævne mellemrum, og med en smule fantasi er det nemt at forestille sig tiden dengang og Mozart med dirigentstokken.

Mozart er ikke den eneste store personlighed, der har svinget dirigentstokken i teatret. Ligeledes Carl Maria von Weber eller Gustav Mahler har dirigeret i teatret.

Stavovske Teater er fra 1783 og er i dag en af Prags tre operascener, samlet under fælles betegnelse National Teater.

2. Den smukke

Hvad: Odessa National Opera og Ballet
Hvor:
Prov. Tchaikovskogo 1, Odessa
Hvor meget:
30 – 200 UAH (ca. 12 - 120 kr.)
Hvordan:
køb billetter i teatrets billetsalg
Hvornår:
hele året

Odessa National Opera og Ballet holder til i en af Odessas mest prestigefyldte bygninger. Operahuset er bygget i 1887 og er opført i neobarok stil af arkitekter ne Ferdinand Fellner og Herman Helmer fra Wien.

Operahuset er især kendt for sin smukke arkitektur og indvendige rokoko dekorationer, men også for sin fantastiske akustik. Den skyldes ifølge eksperterne teatrets hesteskoform, som betyder, at selv et hvisk på scenen kan høres alle steder på teatrets 1.636 pladser.

Odessa National Opera og Ballet er en af Ukraines absolut vigtigste operascener, hvis klassiske repertoire bliver opført af både egne kunstnere og af gæsteoptrædende.

Teatrets ballet består af 50 balletdansere og har optrådt over det meste af verden. Af kendte kunstnere har for eksempel de russiske komponister Pjotr Iljitj Tjajkovskij og Sergej Rachmaninov dirigeret deres værker i teatret og den kendte italienske tenor, Enrico Caruso sunget i teatret.

Den nemmeste måde at købe billetter på er at møde op i teatres billetsalg mellem kl. 11 og 18 og købe billetter kontant. Der vil ofte være billetter til samme dag, disse skal dog købes senest en time før forestillingen begynder.

3. Den klassiske

Hvad: Den ungarske Statsopera
Hvor:
Andrássy Ut. 22, Budapest
Hvor meget:
500 – 14500 HUF (ca. 13 - 360 kr.)
Hvordan:
Opera.hu
Hvornår: september-juni

Den ungarske Statsopera i Budapest, som ligger på den imponerende boulevard Andrássy, er en af Budapests mest fremtrædende bygninger.

Operahuset er bygget i 1884 i en neo-renæssance byggestil af den ungarske stjernearkitekt Miklós Ybl, for midler stillet til rådighed af henholdsvis byen Budapest og den østrigsk-ungarske kejser Franz Josef .

Bygningen bliver regnet for at være en af arkitektens bedste bygningsværker samt at være et af de bedste operahuse i verden. Både på grund af sin arkitektoniske storhed og på grund af teatrets fremragende akustik.

Ved hovedindgangen står statuer af den ungarske komponist og klavervirtuos Franz Liszt, samt af komponisten og Operaens første direktør Ferenc Erkel.

Operaen har på repertoiret både opera og ballet, da Ungarns National Ballet holder også til i bygningen. Mange kendte musikere har gennem tiderne optrådt i huset, eksempelvis komponisten Gustav Mahler.

Budapests andet teater, det såkaldte Erkel Teater, tidligere kaldt for Folkets Opera, hører også ind under Den ungarske Statsopera. Der er mere eller mindre program hver dag, i weekenderne også om eftermiddagen.

4. Den kommunistiske

Hvad: Litauens Nationalopera og Ballet
Hvor:
A.Vienuolio gatve 1, Vilnius
Hvor meget:
15 – 100 LTL (ca. 33 – 220 kr.)
Hvordan:
Opera.lt
Hvornår:
september-juni

Litauens Nationalopera ligner udvendigt mere et forbrændingsanlæg end et operahus, men bygningens særegne udvendige arkitektur opvejes af den indvendige indretning og den god eakustik.

Bygningen er fra tiden under Sovjetunionen, og i løbet af den russiske okkupation hørte den til blandt de mest prestigefyldte scener i Sovjetunionen og var på jævnlige turneer i i de andre sovjetrepublikker.

Operaen består i dag af 31 solister, som i løbet af sæsonen opsætter omkring 20 produktioner, herunder to premierer. Derudover inviterer teatret ofte solister og gæsteoptrædende fra udlandet eller samarbejder med andre operahuse.

Repertoiret er klassisk, eksempelvis Puccinis Madame Butterfly, Verdis Otello og Rigoletto og Mozarts Figaros Bryllup. Der bliver spillet omkring ti forskellige operaer hver måned.

5. Den pæne

Hvad: Letlands Nationalopera
Hvor:
Aspazijas Bulvaris 3, Riga
Hvor meget:
5 – 40 EUR ( ca. 37 – 300 kr.)
Hvordan:
Opera.lv
Hvornår:
september-juni

Letland Nationaloperas bygning er fra 1863, og er opført af arkitekten Ludwig Bohnstedt fra Sankt Petersborg for Rigas Tyske Teater.

Riga havde allerede i 1782, på grund af sin store tysktalende befolkning, et tysktalende teater, hvor blandt andre den tyske komponist Richard Wagner var direktør i årene 1837-1839.

Det nuværende operahus blev indviet, som Letlands Nationaloperas bygning, til toner af Richard Wagners opera Den flyvende hollænder i 1919, og Nationaloperaen huser i dag også Letlands Nationalballet, Letlands Nationaloperas Kor og Letlands Nationaloperas Orkester, som i løbet af sæsonen opfører omkring 200 forestillinger hvert år, herunder omkring seks nye opera- og seks nye balletproduktioner.

Operahuset er blevet renoveret flere gange gennem historien, bl.a. i 1991-95, hvor scenen blev moderniseret og antallet af sæder reduceret fra 1200 til 933, og 2001, hvor operahuset fik et nyt moderne anneks med plads til 300 personer.

Operaens repertoire spænder vidt, fra klassiske operaer til moderne balletforestillinger. Der er mere eller mindre daglige forestillinger, om søndagen også en eftermiddagsforestilling.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.