Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

5 anderledes skioplevelser

Skiferie kan være meget mere og andet end de klassiske blå, røde og sorte pister. Her er fem bud på en anderledes oplevelse i sneen.

1. Kite-surfing på ski i Tyrol


Hvad: Snowkiting – eller sne-surfing.
Hvor: Achensee i Tyrol
Info: Snowkite-achensee.com

Surfing er ikke kun en sport, du kan dyrke på vandet om sommeren – du kan også spænde skiene på og lade vinden hjælpe dig med at surfe henover sneen i vintermånederne. Det kaldes snow kiting, og det kan du blandt andet prøve i Tyrol, hvor flere områder tilbyder sporten til både skiløbere og snowboadere. Bl.a. i området Achensee, hvor man har en hel skiskole dedikeret til snowkiting. Hvis du er heldig og rammer en dag med gode vindforhold, kan det være, at dine ski forlader jorden for en stund og lader dig svæve over sneen ved hjælp af vindens kraft. Det kræver dog nok lidt øvelse – og en god portion held. Flere af områderne i Tyrol tilbyder også muligheden for sne-vandreture, hvis man ikke er typen, der bryder sig om for meget luft under skiene.

2. Stå på ski i mørke


Hvad: På ski i mørke
Hvor: Poiana Brasov resort, Rumænien
Info: ski-in-romania.com

Når solen går ned over bjerget, er det som regel slut med skiløb. Men sådan behøver det ikke at være. I skiområdet Poiana Brasov i Rumænien kan du nemlig fornøje dig på pisterner efter mørkets frembrud med en omgang såkaldt ’night skiing’. Konceptet betyder, at flere løjper er oplyst om aftenen, ligesom du også har mulighed for at bruge lifterne efter normal lukketid. På den måde kan du være heldig at få en bjergside helt for dig selv. Poiana Brasov bliver ofte omtalt som værende Rumæniens bedste skiresort, og en anden fordel ved en skitur til Rumænien er, at du kommer langt for lommepengene. Generelt er night skiing blevet forholdsvist udbredt, og du kan blandt andet også prøve kræfter med diciplinen i det norske skiområde Hemsedal, og i Chamonix i Frankrig og flere andre steder i og uden for Europa.

3. Prøv verdens højeste ski-svævebane i Val Thorens


Hvad: La Tyrolienne – verdens højeste ski-svævebane
Hvor: Val Thorens, Frankrig
Info: la-tyrolienne.com

Hvis du vil have et ekstra adrenalinkick på din skiferie – og ikke er bange for højder – så kan du i Val Thorens i Frankrig prøve verdens højeste ’zip wire’. Linen, der bedst kan sammenlignes med en form for svævebane, er placeret 3.230 meter over jordens overflade og er dermed den højeste i verden. ’La Tyrolienne’, som er attraktionens officielle navn, åbnede i februar 2014 og har en maksimum hastighed på omkring 100 km i timen – det er med andre ord ikke for sarte sjæle. Turen er 1.300 meter lang og tager dig fra området Orelle til Val Thorens på bare 1 minut og 45 sekunder – og koster ca. 375 kr. for en enkelt tur. Selv om du er højt oppe, er du dog aldrig mere end ’blot’ 205 meter over jorden. Du kan prøve ’La Tyrolienne, hvis du er mellem 8 og 88 år og vejer maks 120 kg.

4. På ski fra helikopter­perspektiv


Hvad: Heli-skiing – eller ski fra helikopter
Hvor: Italien, Schweiz, Canada mfl.
Info: norreslet.dk/heliskiing

Er du typen, der nærmest kan køre ned ad de sorte pister med bind for øjnene, så kan du tage din skioplevelse til helt nye højder – bogstaveligt talt – med en heli-skiing-oplevelse. Heli-skiing er det udtryk, man bruger om en skiløber, der bliver fløjet op over bjerget af en helikopter for derefter at hoppe ud og køre ned gennem den uberørte sne med noget mere fart end sædvanligt. Det er selvsagt ikke en risikofri måde at stå på ski på, og derfor kræver det også et særdeles godt skiniveau, før du begiver dig afsted. Heli-skiing er blandt andet ulovligt i Frankrig, men kan både lade sig gøre fra Italien og Schweiz, ligesom puddersnesparadiset Canada tilbyder heliskiing flere steder. Den danske arrangør Norreslet tilbyder ture til både Italien og Schweiz.

5. Kør om kap i snelandskabet


Hvad: Snescooter-ture
Hvor: Blandt andet Monarch Mountain, Colorado, Usa
Info: Skimonarch.com

Hvis du trænger til en pause fra skiløbet, kan du se bjerget fra nye vinkler og tage på en guidet snescootertur. Du kan både bevæge dig roligt gennem smalle passager og flot natur, men også gasse op og konkurrere med venner og familie om at komme først hjem – alt efter temperament. At køre på snescooter er efterhånden blevet en mere og mere udbredt mulighed på mange skiresorts både i og uden for Europa. Monarch Mountain i Colorado tilbyder blandt andet flere typer af ture, hvor en rolig tur på to timer på en almindelig snescooter koster godt 500 kr., mens man kan vælge en mere avanceret tur med højere tempo og mere tid til at køre alene for omkring 650 kr. for to timer. Man behøver ikke tage så langt væk for at køre på snescooter. Der er også fine muligheder i f.eks. Sverige.

Læs også: Storslået skiløb i alle sværhedsgrader

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.