Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Politisk morgenpost

Presset Frank Jensen udvandrer fra TV-interview: »Jeg gider ikke debattere mere med dig«

Dagens overblik: Københavns overborgmester fik nok under TV-interview. En stribe økonomer savner svar fra regeringen. Og så sendte Finansministeriet i går en ny beregning på gaden. Hele dit politiske overblik her.

»Jeg gider ikke debattere mere med dig. Du kører lidt i ring,« sagde Frank Jensen, inden han torsdag forlod et interview.
»Jeg gider ikke debattere mere med dig. Du kører lidt i ring,« sagde Frank Jensen, inden han torsdag forlod et interview.

Vi er nået til fredag og dermed ugens sidste omgang politisk morgenpost med dit fulde overblik over alt det, du skal vide om dansk politik.

I dag kommer du til at læse om Frank Jensen, som til sidst ikke ville svare mere, om topøkonomer med panderynker og om et salg i Herning, som har vakt opsigt.

Inden vi når det til det, begynder vi dog med en historie, som flere medier, herunder Berlingske, Politiken, Jyllands-Posten og Information, alle er dykket ned i i dag.

En historie om et ubesvaret spørgsmål.

Regeringen satte i går punktum for »store udspilsuge«, da finansminister Kristian Jensen (V) i Finansministeriet fremlagde regeringens bud på en finanslov for næste år.

Tirsdag fremlagde regeringen sit stort anlagte udspil med skattelettelser til 15 mia. kr., og dagen efter fulgte en erhvervspakke til to mia. kr. Torsdag kunne Kristian Jensen så offentliggøre regeringens udspil til en finanslov, og her kom han nærmere ind på, hvordan planerne skal finansieres.

Her kom det frem, at en væsentlig del af pengene til regeringens skattelettelser skal findes ved at skære i offentlige ydelser. Men finansministeren ville ikke fortælle, hvordan regeringen konkret vil finde pengene. Det skal nemlig drøftes med Dansk Folkeparti først.

Her følger det foreløbige regnestykke, som det står beskrevet i Berlingske i dag.

3,5 mia. kr. er allerede fundet med aftalen om tidligere tilbagetrækning samt Jobreform I, der indeholdt kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Derudover vil regeringen tage 7,75 mia. kr. fra det økonomiske råderum, ligesom 0,75 mia. kr. hentes fra en såkaldt reserve på finanslovforslaget.

Det bringer regningen ned på 5,25 mia kr.

Hvordan den sidste tredjedel af finansieringen af skattelettelserne skal findes, undlader finansministeren at svare direkte på.

Regeringen lægger op til, at det skal ske gennem justeringer af overførselsindkomster, og Kristian Jensen nævner tre »hovedveje« til at komme i mål: Et loft over børnechecken, ændrede optjeningsprincipper for velfærdsydelser til udlændinge og egenbetaling for udlændinge, der tager danskundervisning.

Men trods gentagne spørgsmål om, hvordan regeringen selv er kommet frem til, at det vil sikre penge nok til skattelettelser, vil Kristian Jensen ikke komme nærmere ind på, præcis hvordan besparelserne på de tre områder skal skrues sammen.

Både politikere og eksperter undrer sig over regeringens fremgangsmåde.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, til Jyllands-Posten:

»Det er en uskik, at finansieringen ikke ligger klar. Det er meget nemt at dele gaver ud og pege på en ny bil i vinduet. Det er altid sværere at finde pengene, men det skylder regeringen danskerne.«

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, til Berlingske.

»At man ikke som regering kan fremlægge en præcis finansiering på så stor en del af ens skatteforslag, vidner om, at man slet ikke tager arbejdet i Folketinget seriøst.«

Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, til Berlingske:

»Finansministeren nævner tre tiltag, som ikke i sig selv kan dække hele puljen på godt fem mia. kr. Mit bud er, at man også skal ud og lave reelle arbejdsmarkedsreformer for at finde frem til det beløb.«

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten:

»Man kan ikke påstå, at det her skatteudspil er fuldt ud finansieret. Det kræver, at regeringen helt specifikt forklarer, hvordan alle pengene til lettelserne skal findes.«

Finansminister Kristian Jensen svarer på kritikken i alle artikler. Du får et enkelt spørgsmål og svar fra Politiken herunder.

Hvordan kan I komme frem til de 5 milliarder, hvis du ikke kan sige præcis, hvad alle forslagene hver især giver?

»Fordi hvis man har et mål, man skal nå, så kan man vælge forskellige veje for at nå det mål. Vi mener, det er realistisk at nå et mål på fem milliarder på de justeringer, og det vil vi drøfte i forhandlingskredsen«.

Du kan dykke ned i historierne hos Politiken, Jyllands-Posten, Information og Berlingske.

Berlingske har i øvrigt lavet en grafik, hvor du kan blive klogere på regeringens økonomiske planer. Den får du herunder, inden vi - får en stund - skal se på andre historier end de økonomiske.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Frank Jensens interview

Striden om Amager Fælleds fremtid fik i går eftermiddag overborgmester Frank Jensen (S) til at forlade et interview med TV 2 Lorry.

»Jeg gider ikke debattere mere med dig. Du kører lidt i ring,« forklarede borgmesteren journalisten fra Lorry efter et spørgsmål om konsekvenserne for naturen på det omdiskuterede område.

Debatten om et nyt boligbyggeri på Amager Fælled er i den grad spidset til de seneste uger, og i denne uge tog det kommunalt ejede selskab By og Havn så småt hul på byggeriet, da man ryddede beplantningen på en del af området for at tage jordprøver forud for selve byggeriet.

Efter planen skal der bygges 2.500 nye boliger på en del af Amager Fælled. Byggeriet skal være med til at finansiere metrobyggeriet, hvilket blev aftalt af et flertal på Københavns Rådhus helt tilbage i 1994.

De Radikale i Københavns Borgerrepræsentation vil dog ud af aftalen nu, og partiet vil i stedet finde de 1,8 milliarder kroner på det kommunale budget over en årrække.

Det synspunkt undrer i høj grad Frank Jensen, forklarede han i interviewet - inden det kørte i ring.

»Jeg forstår simpelthen ikke, at et parti som De Radikale, som altid i Folketinget har brystet sig af at være et økonomisk ansvarligt parti, nu løber fra en regning, man var med til at skabe for næsten 25 år siden,« sagde han.

Det er omkring seks procent af Amager Fælled, som i sin tid blev udpeget til byggeriet. Frank Jensen har tidligere på ugen slået fast, at det bliver det sidste byggeri i det grønne område.

»Til dem, der går og er nervøse for, at det er en salamitaktik, og at fælleden bliver en ren byggeplads med andre projekter, vil jeg komme med et løfte: Det kommer ikke til at ske med mig som overborgmester. Der skal ikke graves mere her,« sagde Frank Jensen til Politiken.

Hos TV 2 Lorry kan du læse hele interviewet i kontekst, ligesom du kan se klippet med det afbrudte interview. Det er alt sammen lige her.

Opdateret: Frank Jensen har i øvrigt på Twitter fredag formiddag skrevet en kort kommentar til interviewet.

Sådan kan man også se det

Og så vender vi for en kort stund tilbage til økonomi.

Regeringen forklarede både forud for og under præsentationen af udspillet til den nye skattereform, at den lavtlønnede HKer ville få »relativt« mere ud regeringens skatteudspil end den højtlønnede direktør.

Flere økonomer påpegede dog i kølvandet på fremlæggelsen, at virkeligheden var en anden: HKeren ville således få mindst ud af skattelettelserne. Både i kroner og øre og i procent sammenlignet med direktøren.

Torsdag eftermiddag sendte Finansministeriet nye beregninger ud, og de viste, at det er direktøren, som står til den største lettelse - også relativt.

Finansminister Kristian Jensen fastholder dog, at regeringens oprindelige regnestykke er det mest retvisende, således at den lavtlønnede HK'er ifølge ham får den største relative skattelettelse.

Til DR siger Kristian Jensen:

»Jeg mener, at det resultat, som regeringen lagde frem fra starten, er det mest retvisende for, hvad det er for en gruppe af borgere, vi gerne vil sørge for får meget ud af skattereformen. Det er borgere, som er lavtlønnede, men er hårdt presset af høje huslejeudgifter.«

»Det nye er, at nogen har bedt os om at beregne på andre forudsætninger. Det har vi gjort. Og hvis man ændrer forudsætningerne for et regnestykke, så vil man altid få et andet resultat, siger Kristian Jensen om det faktum, at direktøren får den største skattelettelse efter de nye beregninger.«

Du kan læse hele historien hos DR her. Hos TV 2 her. Og hos Ritzau her.

Topøkonomer med rynkede pander

Vi hopper videre til Berlingske Business, som i går var med, da økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) fremlagde Økonomisk Redegørelse, regeringens prognose for dansk økonomi.

Ifølge ministeren vil væksten i år blive den højeste siden 2006, og det er den bedste prognose for dansk økonomi i nyere tid.

Men regeringen undervurderer styrken og opsvinget i den danske økonomi og presser for meget på til næste år med skattelettelser og øget offentligt forbrug, påpeger flere økonomer hos Berlingske Business. Det er derfor nødvendigt at stramme finanspolitikken mere, end regeringen lægger op til, hvis ikke det helt nye og friske opsving skal løbe tør for arbejdskraft, lyder det.

»Det giver anledning til rynker i panden, at regeringen ikke lægger op til en større stramning af finanspolitikken. Den etårige finans­effekt forventes således at aftage fra minus 0,2 pct. i 2017 til minus 0,1 pct. i 2018. Dermed planlægger regeringen at lette presset på den finanspolitiske bremse dybt inde i opsvinget. Det virker ærligt talt ikke velafstemt med opsvingets styrke,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

Du kan læse hele historien her (kræver abonnement)

Fire historier du også skal have med i dag

1: Det skabte lokale protester, da Herning Kommune i 2015 solgte en byggegrund i et attraktivt kvarter til en lokal Venstre-mand.

For grunden, der blev solgt, havde ikke været i udbud, og køberen, der fik grunden for 300.000 kr., satte den straks efter til salg for 1,3 mio. kr.

Borgmester Lars Krarup (V) og embedsmænd på kommunen forsvarede dog salget og brugte også skattekroner på at få udarbejdet et advokatnotat – der frikendte kommunen.

Men salget var i strid med både kommunestyrelsesloven og udbudsbekendtgørelsen, lyder det nu fra Ankestyrelsen i dagens Jyllands-Posten.

Læs mere her.

2: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) svigter vælgerne og begår løftebrud, når regeringen lægger op til at droppe muligheden for at trække håndværksudgifter fra i skat.

Sådan lyder anklagen fra regeringens eget støtteparti, Dansk Folkeparti, hos DR:

»Lars Løkke lovede jo vælgerne, at han vil lave en permanent boligjobordning, hvis han blev statsminister. Og når regeringen så fuldstændig fjerner fradragsmuligheden for håndværksudgifter, og kun vil give fradrag for serviceydelser som børnepasning og vinduespudsning, så er det da et løftebrud,« siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

Læs den historie her.

3: Generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn, får langt mere i løn end kollegerne i tilsvarende medier i Norden. Det skriver Ekstra Bladet i dag.

DRs topboss, der skal holde styr på virksomheden og 3.380 ansatte, får 3.688.115 kr. om året i lønposen. Det er over en million kroner mere end hendes kollega i Finland, Lauri Kivinen, der er den næstbedst lønnende medieboss i norden.

Den historie kan du læse her.

4: Danskerne kan ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) se frem til en tro kopi af den svenske aktiesparekonto.

»Det er ren copy-paste af Sverige, hvor over én million svenskere investerer i svenske virksomheder,« sagde Brian Mikkelsen ifølge Børsen, da han onsdag præsenterede regeringens erhvervsudspil.

Men det er det ikke.

Ifølge Niels Hansen, skattepartner i Deloitte, og en række andre eksperter, er skatteprofilen i Brian Mikkelsens ordning markant mindre attraktiv, skriver Børsen i dag.

»Hvis ministeren siger, at det er ren copy-paste, så er det jo lidt mærkeligt, at man ender med en tre gange så høj skat som i Sverige,« siger Niels Hansen til avisen.

Du kan læse hele den historie her (kræver abonnement).

Det sker i dag

09:15 Statsministeren besøger udflyttede arbejdspladser
Lars Løkke Rasmussen (V) besøger Civilstyrelsen og Nævnenes Hus. Begge er flyttet til Viborg som en del af regeringens udflytning af statslige arbejdspladser.

11:00 Statsminister genindvier verdens største kalkmine
Lars Løkke Rasmussen genindvier Mønsted Kalkgruber ved Viborg. Millioner er postet i nyt besøgscenter og i at gøre gruberne mere tilgængelige for gangbesværede.

Du er simpelthen nået til vejs ende med den politiske morgenpost for denne uge.

Ha' en god weekend.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.