Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Politisk morgenpost

DF-ordfører er irriteret på Kristian Jensen: »Det er jo dræbende at bruge sin tid på det«

Dagens overblik: Regeringen beskyldes endnu en gang for et misvisende regnestykke, en erhvervsmand forudser, at Løkke kommer »radbrækket ud af torturkammeret« i efteråret, og så har Kristian Jensen ringet til en kassedame fra Køge. Hele dit overblik her.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, er irriteret på finansminister Kristian Jensen (V), som han mener, har brugt »faktuelt forkerte« tal. Her ses Kristian Jensen i forbindelse med regeringens præsentation af et forslag til en finanslov for næste år.
Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, er irriteret på finansminister Kristian Jensen (V), som han mener, har brugt »faktuelt forkerte« tal. Her ses Kristian Jensen i forbindelse med regeringens præsentation af et forslag til en finanslov for næste år.

I dagens politiske overflyvning skal vi endnu en gang forbi et regnestykke fra regeringen. Vi skal også runde en kassedame fra Køge, der angiveligt har fået et opkald fra finansministeren, og så skal du høre mere om en kniv fra Dansk Folkeparti til regeringen.

Vi begynder på forsiden af Politiken, hvor regeringen på ny beskyldes for at fifle med tallene i sit stort anlagte skatteudspil.

Regeringen vil lette skatten for 15 milliarder kroner, ligesom den har fremlagt en erhvervspakke til to milliarder kroner. En stor del af finansieringen – 7,75 milliarder – skal hentes fra det økonomiske råderum, som er opsparede penge, staten råder over.

Men regeringens egne tal viser nu, at regeringen reelt foreslår at tage to milliarder kroner mere fra råderummet, end den selv siger. Det konkluderer to økonomer, som Politiken har bedt om at gennemgå tallene.

»Man må læse det, regeringen selv skriver sådan, at det reelt er 9,75 milliarder kroner og ikke 7,75 milliarder kroner af finansieringen til skattelettelser i 2025, der hentes i råderummet,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet.

Forklaringen er lidt teknisk, men Politiken skriver, at når der reelt er tale om to milliarder kroner mere, end regeringen selv siger, skyldes det, at pengene blot har været på en lille omvej, inden de er havnet som en del af finansieringen af skattelettelserne og erhvervsudspillet.

Regeringen tager nemlig to milliarder kroner fra det offentlige forbrug på overførselsområdet for at finansiere sine reformer, men tager herefter to nye milliarder kroner fra råderummet til at udfylde hullet på det offentlige forbrug.

På den måde er de to milliarder ekstra fra råderummet altså ad omveje landet i pakken med skattelettelser, skriver avisen.

Regeringens regnemetoder i forbindelse med skatteudspillet har allerede én gang før været genstand for kritik, da det kom frem, at det ikke er HKeren men direktøren, der får den relativt største skattelettelse, selvom regeringen har hævdet det modsatte.

Og nu er Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, blevet træt af at diskutere regnestykker. Han kalder det »faktuelt forkert«, når finansminister Kristian Jensen (V) siger, at der blot vil blive taget 7,75 milliarder kroner fra råderummet.

»Det er jeg irriteret over. Det gør, at vi bruger vores politiske kapital til noget forkert. I stedet for at diskutere indhold og hvor vi skal hen, så skal vi diskutere, om det, vi får at vide, er rigtigt, og det er jo dræbende at bruge sin tid på det,« siger René Christensen til Politiken.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, beskylder regeringen for »at manipulere med tallene«.

Men Kristian Jensen afviser pure, at regeringen bruger to milliarder kroner mere, end den selv siger.

»Vi har nogle besparelser, som skal finansiere skattelettelserne. De besparelser muliggør en fornyet indsats på velfærdsområdet for yderligere to milliarder. Det har ikke noget at gøre med at skulle finansiere skattelettelser,« siger Kristian Jensen.

Mere hos Politiken her.

Løkkes jobfradrag koster job

Vi skal kort runde Jyllands-Posten, der også er dykket ned i regeringens tal.

Avisen konkluderer, at statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye jobfradrag, der er målrettet de lavest lønnede på arbejdsmarkedet, koster job.

Regeringen har i sit skatteudspil foreslået et jobfradrag, der skal gives til folk med en løn på mere end 174.000 kroner om året, mens det gradvist aftrappes, når lønnen overstiger 394.000 kroner. Og den øvelse koster 1.500 personer i beskæftigelse på sigt, viser beregninger fra Finansministeriet.

»Når man insisterer på at målrette skattelettelser i bunden, har det en negativ effekt i forsøget på at skabe øget arbejdsudbud,« siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Jyllands-Posten.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) betoner, at jobfradraget skal ses i lyset af hele regeringens skatteudspil. Regeringen har eksempelvis også foreslået at fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget, hvilket – modsat jobfradraget – giver et øget arbejdsudbud.

Regeringen er tidligere blevet kritiseret for, at skatteudspillet kun øger arbejdsudbuddet med 7.600 personer. Dermed ser regeringen ud til at være langt fra sin ambition om at øge beskæftigelsen med 55.000-60.000 personer i 2025.

Læs nyheden hos Jyllands-Posten her og en længere baggrundshistorie her (sidstnævnte kræver abonnement).

Løkkes torturkammer

Og nu vi er i gang med regeringens regnemetoder, skattelettelser og det travle politiske efterår, der venter:

Erhvervsmanden Asger Aamund, der tidligere har støttet Liberal Alliance, sætter i dagens Berlingske ord på sine tanker om regeringens situation. Og hans prognose er ikke god.

»Regeringen er nu på vej ind i en nådesløs afpresningsproces, der udspringer af den eksisterende parlamentariske situation, hvor Lars Løkke lader som om, at han har regeringsmagten, og Kristian Thulesen Dahl lader som om, at han støtter ham,« skriver han i et debatindlæg.

Aamund forudser et anstrengende politisk efterår for statsministeren og resten af regeringen og peger især på, at det skyldes, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti »har tabt interessen for at virke for det arbejdende Danmark«.

»Når Lars Løkke ud på efteråret kommer radbrækket ud af torturkammeret, vil den nu eks-liberale regering have accepteret en pæn stigning i de offentlige udgifter og en buket skattelettelser til de lavtlønnede og pensionisterne betalt af de rige svin, der har fast arbejde,« skriver Asger Aamund og fortsætter:

»Så Danmark skrumpler videre ad den grå middelvej uden de reformer, der kunne øge den brede folkelige indtjening.«

Læs hele indlægget hos Berlingske her (kræver abonnement).

Flygtninge strømmer i job

Vi bliver i Berlingske, men vi skal videre til noget mere opløftende. Avisen bringer på sin forside historien om, at flygtninge strømmer i arbejde.

Det er tal fra Beskæftigelsesministeriet, der viser, at knap en tredjedel af de nytilkomne flygtninge og familiesammenførte er kommet i arbejde efter tre år i Danmark.

I juni 2015 var 12 procent af de flygtninge og familiesammenførte, som havde været i landet i tre år, i beskæftigelse. I juni i år var det tal steget til 30 procent.

Det er en glad beskæftigelsesminister, der noterer sig den positive udvikling.

»Selv om det er fra et lavt udgangspunkt, så er det jo en helt vanvittig og voldsom udvikling, vi ser på kort tid,« siger Troels Lund Poulsen (V), der tror på, at regeringens mål om, at halvdelen af nytilkomne i 2020 skal være i job efter tre år i Danmark, er inden for rækkevidde:

»Vi modtager i dag flygtninge med et fokus på, hvad de kan bidrage med i stedet for begrænsninger og misforstået omsorg. Og det har givet den meget stigende erhvervsfrekvens.«

Læs mere hos Berlingske her.

Dansk Folkepartis kniv

I går landede Dansk Folkeparti sammen med oppositionen en aftale om at lukke et finansieringshul på to milliarder kroner i Togfonden.

Aftalen blev indgået uden om regeringen, og det er ikke gået ubemærket hen hos landets kommentatorer, at regeringens støtteparti præsenterer en aftale sammen med de røde partier midt under forhandlingerne om finansloven.

Vi har fundet to analyser til dig.

Henrik Hoffmann-Hansen, politisk redaktør på Kristeligt Dagblad:

»Selvom ydmygelsen først og fremmest er symbolsk, er det plagsomt for regeringen, at netop som samarbejdsklimaet med Dansk Folkeparti er inde i en bedre gænge, går partiet ud på et fælles pressemøde med Socialdemokratiet og den øvrige opposition.«

»Dansk Folkeparti slås fortsat for, at Liberal Alliance skal stå tilbage med så få sejre som muligt, når røgen lægger sig efter årets finanslovsforhandlinger. Liberal Alliances fest med champagne og jordbær, efter at det i 2015 lykkedes at få sænket registreringsafgiften første gang, huskes stadig. Alt, hvad der kan lugte af en »Lamborghini-reform« med billige biler for de rigeste, indirekte topskattelettelser eller andre indrømmelser til velhavere, skal luges ud,« skriver Hoffmann.

Hele analysen her (kræver abonnement).

Hans Engell, politisk kommentator på Ekstra Bladet:

»Så fik den ekstremt upopulære transportminister, Ole Birk Olesen (LA), igen kniven af den christiansborgske trafikmafia. Overhalet, ydmyget, i mindretal, uden styr på sit eget ministerområde. Ministeren kunne se på TV-skærmen, hvad Folketingets flertal havde bestemt.«

»Anført af Don Wammen, som var mandsopdækket af sine caporegimer, der tæller capoerne Kim »Scarface« Christiansen (DF), Karsten Hønge (SF), Henning Hyllested (EL) og de Radikales Andreas »Corleone« Steenberg, måtte en omringet minister i går se til, mens det atter blev demonstreret, at dansk trafikpolitik bestemmes af partierne uden for regeringen,« skriver Engell.

Analysen er endnu ikke online.

Tre korte du også skal have med i dag

1. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) slår i dag fast over for Jyllands-Posten, at Brexit ikke nødvendigvis kun er en dårlig ting:

»Når man er færdig med at græde over, at briterne forlader unionen, er der kommet det gode ud af det, at meget bevæger sig i den rigtige retning. De europæiske befolkninger er blevet bevidste om, at det virkelig vil være ærgerligt at miste samarbejdet. Hvis man vil fastholde befolkningernes opbakning, skal EU være mere fokuseret og levere konkrete resultater,« siger han og fortsætter:

»Det kan man ikke afvise. Der kommer forhåbentlig en større bevidsthed om at fokusere på samarbejdet.«

Læs mere hos Jyllands-Posten her og her (sidstnævnte kræver abonnement).

2. Et bredt politisk flertal vil trodse EU og bibeholde grænsekontrollen i Danmark, skriver Berlingske.

12. november skal Danmark opgive sin grænsekontrol ved grænsen til Tyskland – ellers kommer vi på kant med EU-systemet. Men et flertal i Folketinget taler i stadig kraftigere vendinger om nødvendigheden af at bevare kontrollen ved grænsen.

Læs historien hos Berlingske her.

3. Det skal være slut med, at Liberal Alliance hvert efterår, når der landes en finanslov, kan fejre en nedsættelse af registreringsafgiften på biler med champagne.

Midt i de igangværende forhandlinger om afgiften melder Dansk Folkeparti ud, at partiet vil have, at aftalen skal munde ud i et flerårigt forlig, skriver DR.

Det skal sikre, at aftalen er låst i flere år, og at ingen aftalepartier kan kræve afgiften ændret fra år til år.

»Det er tredje gang, at vi forhandler registreringsafgift nu, og det er blevet sådan, at man ikke længere handler bil i Danmark efter sommerferien, for der sker nok noget på finansloven. Og det går altså ikke, at man lægger et helt marked dødt i et halvt år ad gangen,« siger finansordfører René Christensen (DF).

Læs mere hos DR, der også har fået en reaktion fra Liberal Alliance, her.

Fem skud fra salen – og en kassedame fra Køge

I går blev regeringens finanslovforslag førstebehandlet i Folketinget – det foregik i landstingssalen, fordi folketingssalen er under ombygning.

Vi har samlet fem skud til dig:

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V).
Transportminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V).

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, og partiets skatteordfører, Rune Lund.
Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, og partiets skatteordfører, Rune Lund.

Socialdemokratiets Nick Hækkerup tager et billede under førstebehandlingen af finansloven i landstingssalen på Christiansborg.
Socialdemokratiets Nick Hækkerup tager et billede under førstebehandlingen af finansloven i landstingssalen på Christiansborg.

Finansminister Kristian Jensen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Finansminister Kristian Jensen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Folketingssalen er under ombygning, så hun har midlertidigt indtaget formandsstolen i landstingssalen på Christiansborg.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Folketingssalen er under ombygning, så hun har midlertidigt indtaget formandsstolen i landstingssalen på Christiansborg.

DR har desuden en fin gennemgang af finanslovdebatten her.

Her kan du blandt andet læse, hvordan en kassedame fra Køge pludselig blev dagens hovedperson.

Kassedamen, Annette Hansen, fremlagde sin lønseddel i Ekstra Bladet i forbindelse med avisens serie om løn, og finansordfører Benny Engelbrecht (S) brugte hende til at illustrere, hvordan regeringens kritiserede regnestykke af skattelettelserne ikke hænger sammen.

I en pause valgte finansministeren så at ringe til den pågældende kassedame fra Køge, fortalte han i sin afsluttende bemærkning fra talerstolen.

»Hun er ret begejstret for at få en skattelettelse på 5.000 kroner om året. Det kan mærkes i min økonomi, siger hun. Hun spørger, om det så betyder mindre offentligt velfærd. Nej, siger jeg så,« fortalte Kristian Jensen ifølge DR.

Dagens indrømmelse

Det vakte opsigt, da Socialdemokratiets Magnus Heunicke i forrige uge i DR-programmet »Detektor« blev sur på vært Mette Vibe Utzon, da hun bad ham om at forklare en melding fra S-formand Mette Frederiksen om et spareforslag på ældreområdet fra en sydsjællandsk kommune.

Heunicke langede ud efter værten og beskyldte hende for ikke at have forberedt sig ordentligt, mens han nægtede at indrømme at det var forkert at hævde, at kommunen blot havde ét spareforslag, selvom »Detektor« beviste det modsatte.

Siden undskyldte den tidligere S-minister på Twitter for en »ringe og underskudsagtig præstation«. Og nu har Magnus Heunicke så gæstet »Detektor« endnu en gang for at indrømme sin fejl.

Det er første gang i programmets historie, at en politiker beder om en runde to, lyder det på programmets Facebook-side, hvor klippet af Magnus Heunickes indrømmelse er lagt op:

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor Uzma Ahmed, der er integrationsrådgiver og stifter af initiativet Brune Feminister, forklarer, hvorfor hun går ind for et burkaforbud i Danmark.

»Selvom jeg tror, vi er mange forældre, der forstår og mærker de menneskelige urimpulser om at ville beskytte og sikre vores kære, så må det aldrig være tilladt at give efter for dem i den ekstreme grad, hvor vi kommer til at isolere, afskære fra lige muligheder og fremmedgøre vores børn fra samfundet. Det hører ikke hjemme i et demokrati, og derfor er der noget, som jeg aldrig joker med: Jeg går ind for et burkaforbud i Danmark,« skriver Uzma Ahmed og fortsætter:

»Javist, i Danmark vil det være symbolpolitik, fordi det muligvis er under 100 kvinder, som bliver befriet. Men symbolpolitik er væsentlig, når den tydeliggør stregerne i det, som vi kan kalde de fælles færdselsregler for, hvordan vi færdes og interagerer i et demokrati. Ved et burkaforbud står vi ved, at vi i Danmark vægter mellemmenneskelig tillid højt.«

Hun understreger samtidig, at Danmarks krigsindsats i Afghanistan også betød, at vi bogstaveligt talt befriede afghanske kvinder fra burkaen:

»Så at møde en kvinde i burka i Danmark er en provokerende hån mod den indsats og de penge, vi vælger at bruge på krig. Det er egentlig meget enkelt og logisk. Alt andet er svært at forstå og danner grobund for myter og frygt,« mener Uzma Ahmed.

Dansk Folkeparti vil i løbet af efteråret stille et beslutningsforslag om at forbyde den muslimske klædedragt i Danmark. Regeringen er splittet i spørgsmålet – de Konservative er for et burkaforbud, Liberal Alliance er imod, mens Venstre endnu ikke har taget stilling.

Indlægget er endnu ikke online.

Dagens hundehvalp

Det sker i dag

09.20: Søren Pind og Merete Riisager deltager i Uddannelsesdebatten
I dag og i morgen afholdes Uddannelsesdebatten i Nørre Nissum. (Denne morgenpost-skribent blev nødt til at google, hvor Nørre Nissum ligger. Ved du det heller ikke, kan jeg oplyse, at det ligger lidt nord for Holstebro i det vestlige Jylland, red.).

I år deltager blandt andre uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA), samt professor og uddannelsesforsker ved Brunel University London Gert Biesta og Pisa-analytiker Esther Carvalhaes. Interesseorganisationer, folketingspolitikere, meningsdannere og fagfolk fra hele landet vil sammen med over 3.500 besøgende diskutere dette års emne, som er »Kvalitet i uddannelse set i et internationalt perspektiv«.

10.00: Statsministeren fejrer Hanstholm Havns jubilæum – og fiskeriministeren skal ringe med en klokke
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V) deltager i fejringen af Hanstholm Havns 50-års-jubilæum. Det er Hanstholm Havn, Thisted Kommune og Hanstholm Jubilæumsforening, der står bag fejringen, som begynder kl. 10.00 ved Karen Ellemanns ankomst, hvor hun ringer med auktionsklokken efter en netop endt fiskeauktion. Klokken 11.00 er statsministeren blandt talerne ved den officielle fejring og reception i Multihallen.

12.30: Regeringen præsenterer løsningen for forsvarets aflastning af politiet
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil sammen med rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og forsvarschef Bjørn Bisserup præsentere en løsning for, hvordan forsvaret fremover skal aflaste politiet. Det sker på et pressemøde i Justitsministeriet.

13.00: Marianne Jelved fejrer 30 år i Folketinget
Der er i dag reception på Christiansborg for den radikale politiker Marianne Jelved, der har siddet i Folketinget i 30 år.

Ministre mødes med gode integrationskommuner
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mødes i dag i Beskæftigelsesministeriet med syv kommuner, som alle er gode på integrationsområdet. Ministrene skal høre om kommunernes erfaringer med integration som en del af den løbende opfølgning på to- og trepartsaftalerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.