Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Politisk morgenpost

Avis afslører: Inger Støjbergs ministerium udsat for 51 forskellige hackerangreb

Dagens overblik: Hele ti danske ministerier har været udsat for hackerangreb, Mette Frederiksen, Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper sender brev til Lars Løkke, og Information har skrevet en sang, som ifølge Heunicke er »noget nær helligbrøde«.

Arkivfoto: Integrationsministeren Inger Støjberg.
Arkivfoto: Integrationsministeren Inger Støjberg.

God-mandag-morgen og glædelig 1. maj.

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost, hvor du som altid får det fulde overblik over dagens politiske historier og debatter.

I anledning af arbejdernes internationale kampdag kan du i bunden af artiklen her finde en gennemgang af, hvor politikerne holder taler i dag, men inden da det politiske overblik.

Vi lægger fra land med en historie om hackerangreb.

En »rystet« forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) afslørede i sidste uge i Berlingske, at Rusland har hacket det danske forsvar over to år og skaffet sig adgang til en række nøje udvalgte ansattes emails, som hackerne har tappet for oplysninger.

Ekstra Bladet kan i dag fortælle, at det ikke kun er Forsvarsministeriet, som har været udsat for angreb.

Hele ti danske ministerier har således været udsat for hackerangreb. Det viser en aktindsigt, som avisen har søgt i alle 18 ministerier. Historien melder dog ikke om, hvorvidt det også er Rusland, som her står bag.

En gennemgang af de forskellige typer hackerangreb viser, at listen er meget lang, skriver avisen.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har for eksempel været hårdt ramt og har været udsat for 51 forskellige hackerangreb.

Erhvervsministeriet har haft to alvorlige hackerangreb, men oplyser ikke om omfanget af de skader, det har medført.

»Danmark er i en højkritisk situation. Vi har så meget data liggende digitalt, og systemerne er ikke bedre. Det kan få vidtrækkende konsekvenser for borgerne og landet,« siger it-sikkerhedsspecialist Peter Kruse fra virksomheden CSIS til Ekstra Bladet.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har ikke ønsket at stille op til interview med avisen. I en skriftlig kommentar forklarer han:

»Sikkerheden i det pågældende system er allerede blevet forøget og vil blive yderligere styrket. I Forsvarsministeriet arbejder vi løbende på at forbedre indsatsen på cybersikkerhedsområdet. Det er dog væsentligt at slå fast, at cybertrusler har en karakter og kompleksitet, der gør, at der ikke kan gives garanti for, at angreb ikke lykkes.«

Historien og svarene fra Claus Hjort Frederiksen er endnu ikke online, men kan findes i dagens avis. Du kan læse historien om det russiske angreb på forsvaret hos Berlingske her (kræver abonnement).

Og så kan vi ellers se på, hvilke nyheder 1. maj har kastet af sig.

Et brev til Løkke

Vi begynder i Information, hvor Mette Frederiksen (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL) i anledning af 1. maj. har forfattet et fælles brev med et klart budskab til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

»Vi siger nej til at hæve pensionsalderen endnu mere.«

Når regeringen i løbet af foråret fremsætter et nyt bud på Danmarks økonomi frem mod 2025, ventes det, at borgerne bliver bedt om at blive længere på arbejdsmarkedet, inden de går på pension. Dansk Folkeparti har tidligere modsat sig en højere pensionsalder, og med et fælles nej fra de tre røde partier er der ikke flertal i Folketinget for den kurs.

Regeringen er ikke kommet med et udspil endnu, men i sin 1. maj-tale fra i dag forsøger Mette Frederiksen at spørge Løkke, hvad planen er:

»Lars Løkke Rasmussen, i dag stiller jeg dig derfor et spørgsmål. Hvor meget længere skal danskerne arbejde? Er det et halvt år? Er det et år? Er det to år? Jeg synes, at I fortjener et svar. Det er ganske enkelt ikke rimeligt at ændre folks pensionsvilkår med så kort varsel. Pensionsalderen skal ikke hæves endnu mere end aftalt.«

Pensionsalderen står i forvejen til at stige gradvist i de kommende år som følge af velfærdsaftalen fra 2006. Den aftale var Socialdemokratiet med i.

Du kan læse brevet fra Frederiksen, Skipper og Dyhr her.

»Vi er Danmarks arbejderparti«

Både Politiken og Berlingske har i dag historier med fokus på, hvem der i 2017 kalder sig for arbejdere. Og hvem arbejderne egentlig stemmer på.

Berlingske kan konstatere, at der blandt både de røde og blå partier er kamp om titlen »arbejderparti«. Her fortalt gennem tre citater:

Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen: »Jeg er ikke i tvivl om, at Socialdemokratiet er det parti, der bedst varetager de danske arbejderes interesser.«

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup: »Vi har fokus på dagsordener, der har stor betydning for mange arbejdervælgeres dagligdag.«

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen: »Jeg synes, vi er dem, der fortjener den titel. Vi er dem, der kæmper mest og hårdest for det arbejdende folk.«

Berlingske har i dagens anledning fået lavet et Gallup med fokus på, hvem de danske arbejdere stemmer på. Den viser, at hvis der var valg i morgen, ville Socialdemokratiet få 29,1 procent af arbejderstemmerne. Dansk Folkeparti ville få 25,8 pct. og Venstre 17,6 pct. Liberal Alliance høster blot 2,7 procent af arbejdervælgerne i målingen.

Et minefelt

Hos Politiken hedder det derimod, at flere arbejdere stemte blåt end rødt ved seneste valg.

Det viser den omfattende undersøgelse af folketingsvalget i 2015, som et kollegium af forskere offentliggjorde for nylig.

Her gik 53 procent af arbejderstemmerne til blå blok med Dansk Folkeparti som det klart største trækplaster. Partiet fik 30 procent af alle arbejderstemmer.

Stemmerne fordelte sig ifølge undersøgelsen således:
Enhedslisten - 7 procent
SF - 4 procent
Alternativet - 3 procent
Socialdemokratiet - 31 procent
Radikale Venstre - 2 procent

Rød blok i alt - 47 procent

Liberal Alliance - 4 procent
Konservative - 2 procent
Venstre - 16 procent
Dansk Folkeparti - 30

Blå blok i alt - 53 procent

Til avisen siger professor og valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet:

»Der er ikke længere nogen, der kan sige, at de er det helt klare førstevalg for arbejderne. Men det er et minefelt at komme ind på, hvad der er et arbejderparti«.

Du finder historierne hos Berlingske her og Politiken her.

Dagens sang

Hvordan ville den internationale arbejderbevægelses kampsang ’Internationale’ lyde, hvis den skulle flugte med nutidig dansk venstrefløjspolitik?

Det giver Information i dag sit bud på med vers til hver af de tre partier. Du får verset om Socialdemokratiet her:

»Rejs hjem til jeres nærområder,
rejs hjem, for her er ikke plads!
Vend om på jeres tømmerflåder
og spar jer selv en hård strabads.«
S gør op med pladderhumanisme,
og et kryds ved liste A
er lig ansvarlig realisme,
der tjener velfærdsstatens sag.
/: Vågn til kamp, lad os male
hvide kors på fanen rød;
i alle nationale
slår hjertet stød for stød:/

Og en anmeldelse fra Magnus Heunicke, medlem af Socialdemokratiet, her:

»Jeg er en af dem, der får både gåsehud og tårer i øjenkrogen, når vi rejser os og synger omkvædet »Vågn til kamp af jer dvale ..« Derfor er det noget nær helligbrøde, Information er ude i her.«

»Sangen må nøjes med en enkelt rød rose, og det er mest for melodien samt for et ikke uelegant rim med nærområder/tømmerflåder, som dog taber i mødet med virkeligheden.«

Læs alle vers og anmeldelser hos Information her.

Råd om disruption

Regeringen har i dag nedsat et såkaldt disruptionråd. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse mandag morgen.

I regeringensgrundlaget hed det, at »Regeringen vil oprette et partnerskab, hvor arbejdsmarkedets parter, virksomheder, eksperter og relevante ministrer skal drøfte og analysere fremtidens arbejdsmarked,« og det bliver nu til virkelighed med Disruptionrådet.

Rådet får en række prominente medlemmer fra blandt andet erhverslivet og fagbevægelsen. Og så er en skuespiller og instruktør også at finde blandt rådets medlemmer.

Du kan læse mere om rådet her. Og se listen over medlemmer her.

Tre nyheder du heller ikke må misse i dag

1: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) gør et nyt forsøg på at imødekomme Indiens krav om at få danske Niels Holck udleveret til retsforfølgelse for våbensmugling.

Justitsministeren har sat Rigsadvokaten og Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) på sagen, og politiet har siden nytår presset på for at afhøre Niels Holck i henhold til udvisningsloven.

Mere hos Berlingske Business.

2: Den tyrkiske stat har i årevis udsendt tyrkiske imamer til Danmark. Men politikere fra Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil efter afsløring af tyrkisk overvågning i Danmark tage ordningen op til revision.

Den historie finder du i Kristeligt Dagblad her.

3: Blot nogle få dage på kursus kan løfte lønnen markant for ufaglærte, skriver Politiken. I avisen kan du møde Kamal Kumar, der gik på kursus og fik lønnen til at stige med 6.000 kroner om måneden.

Den historie her.

Dagens debat

I dagens anledning får du her et par debatindlæg, som kredser om 1. maj. Og Socialdemokratiet.

1: Ritt Bjerregaard, tidligere S-minister, i Politiken:

»Det er blevet moderne at sige undskyld for den indvandrerpolitik, der førtes i slutningen af det sidste århundrede og i begyndelsen af det nye. Hold op med at bruge kræfter på det. Det er ligegyldig sniksnak og måske en undvigemanøvre for at tage stilling til, hvad der skal til i 2017. Hverken årene 1987 eller 2007, for nu at vælge tilfældige årstal, er sammenlignelige med 2017, og det er her, vi som samfund befinder os lige nu. Der er brug for håndfaste forslag til løsninger for at få integrationen til at lykkes.«

Indlægget er ikke på nettet.

2: Asger Aamund i Berlingske:

»Der er en konkret vej fremad mod en festlig 1. maj. Ligesom sovjetfascismens gamle ofre nu er blevet rehabiliteret, er også de forkætrede Vestegnsborgmestre nu blevet nogenlunde rehabiliteret, idet Mette Frederiksen tøvende erkender, at man nok skulle have lyttet til dem.«

»Det er endnu ikke for sent at slå ørerne ud: Luk grænsen, stop for indvandring af klienter forklædt som asylanter. Alle udlændinge, der ikke er selvforsørgende, skal ud af vagten. Alle kriminelle udlændinge udvises. Kun dansk statsborgerskab til kandidater, der taler og skriver ubesværet dansk, er selvforsørgende og bekender sig til demokrati og retsstat. Stop for kontanthjælp til klienter, der afviser anvist arbejde. Sæt vækst i gang gennem en skattereform, en iværksætterplan, frie selvejende universiteter og en reduktion af papirvældet i den offentlige sektor. Så kommer væksten tilbage, og med den følger et rigere Danmark. For alle, ikke kun klienterne, men også for dem, der arbejder.«

Dagens citat

»Dét, Dansk Folkeparti er i gang med, er historieforfalskning.«

Regeringspartiet Venstre og blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, fejrer indgåelsen af en ny særaftale med Europol med en ny politisk slagudveksling om EU.

Citatet er fra Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, og historien og svaret fra DF finder du hos Berlingske her.

Fik du læst?

For serieiværksætteren Martin Thorborg blev en rejse til USA vejen til en større forståelse for både det danske skattetryk og en dansk værdi, som amerikanerne mangler.

Sidstnævnte stod klart for ham ved en børnefødselsdag, hvor den danske millionær chokerede amerikanske forældrepar og kom i unåde.

Læs interviewet hos Berlingske her.

Overblik: Her taler politikerne 1. maj

Både Ritzau og netavisen Altinget.dk har samlet til bunke, så du kan finde en 1. maj-tale i nærheden af dig. Herunder kan du se, hvor partilederne taler, og under det finder du et link til resten af dagens politiske talere.

Ingen af partilederne taler i øvrigt på den store scene i Fælledparken i København, det gør Frank Jensen (S) derimod da overborgmesteren for København altid er hovedtaler i et kommunalvalgår.

Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand:
- 6.35: Fritidscentret, 8900 Randers.
- 7.50: LO-Salen, Skt. Knuds Torv, 8000 Aarhus.
- 9.25: Birk Centerpark 4, 7400 Herning.
- 11.00: Vester Ballevej 3A, 7000 Fredericia.
- 12.30: Ved åbningen af 1. maj i Kongens Have, 5100 Odense.
- 14.30: 'Gryden', 6700 Esbjerg.

Pia Olsen Dyhr, Socialistisk Folkepartis formand:
- 8.40: Tale ved 3F Nyborg.
- 10.30 Tale ved 3F Vejle.
- 12.30: Ved åbningen af 1. maj i Kongens Have, 5100 Odense.
- 14.50: Tangkrogen, 8000 Aarhus.

Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører :
- 8:45: Hos 3F i Kastrup, Saltværksvej 68.
- 10.15: Hos Metal Hovedstaden, Nyropsgade 25.
- 14.00: Hos HK Hovedstaden, Fælledparken.
- 16.10: På Enhedslistens scene, Fælledparken.
- 19.00: Ved 1. maj-fest i Karens Minde Kulturhus, Sydhavnen.

Er det ikke nok, finder du det store overblik hos Altinget.dk her.

Er du i øvrigt skolebarn og har 1. maj-fri, så husk at nyde det, inden Rasmus Jarlov får held med at få traditionen droppet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.