Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Wikipedia lukker politikers profil

En storm af brugere har redigeret så voldsomt i Ellen Thrane Nørbys side på Wikipedia, at sitet har lukket for siden.

.Fem gange har Wikipedias administratorer advaret mod den værdiladet omtale af politkeren Ellen Thrane Nørby.
.Fem gange har Wikipedias administratorer advaret mod den værdiladet omtale af politkeren Ellen Thrane Nørby.

Det internet-baserede leksikon Wikipedia har midlertidigt lukket for, at brugere kan redigere i siden for Venstre-politikeren Ellen Thrane Nørby. Det sker efter, at en storm af brugere har ændret i artiklen om hende, efter bt.dk har skrevet, at Thrane Nørbys egne medarbejdere har redigeret i oplysningerne om hende 31 gange.

- Beskyttede Ellen Trane Nørby: Særligt udsat for hærværk: Dagens avisartikel kaster lidt af sig - går nok over i morgen, skriver en Wikipediaadministrator under brugernavnet Pugilist på sitet..

Blokeringen gælder indtil lørdag morgen klokken 09:41, og avisartiklen, som er nævnt ovenfor, henviser til bt.dk's artikel om, at Wikipedia har måttet gribe ind over for Ellen Trane Nørbys medarbejdere, der skrev i et meget rosende sprog om Venstres politiske ordfører - stik imod Wikipedias retningslinjer om at skrive i et neutralt sprog.

Advaret fem gange

Ellen Trane Nørbys ansatte har 31 gange siden marts 2011 ændret i hendes leksikon - de fleste gange er der tale om smårettelser, men i en række tilfælde har medarbejderne rost Trane Nørby så meget, at det strider mod Wikipedias krav om, at den information, der publiceres, skal være neutral. Fem gange har Wikipedias danske administratorer, der modererer profilerne, måttet advare om, at Ellen Trane Nørbys leksikon-profil ikke er neutral.

- Artiklen bærer præg af at være en blanding af partibiografi og reklame. Artiklen er nogle gange blevet redigeret anonymt fra Folketingets IP-nummer. Dette er et stort problem med politikerbiografier, som vi må sætte fokus på, skriver en af de danske administratorer den 27. juli 2012.

Alle brugere kan selv ændre indhold på Wikipedia, der er et leksikon lavet af læserne.

Den 1. marts 2011 skriver Trane Nørbys politiske sekretær Anders Jørgensen på chefens leksikonprofil: ’I hendes politiske arbejde er Ellen Trane Nørby kendt for at være hårdtarbejdende og grundig’.

Dagen efter tilføjer han, at Ellen Trane Nørby i sit politiske virke har haft ’et internationalt engagement’ og haft ’et imponerende valg’.

Naturlig arbejdsopgave

I juni 2011 skriver Sara Hansen, der halvanden måned senere tiltræder som assistent for Ellen Trane Nørby, om sin kommende chef, at hun er en ’social engageret politiker’, der også kæmper for ’de svage i samfundet’.

15. november 2011, da Sara Hansen er begyndt at arbejde for Ellen Trane Nørby, ændrer Hansen igen Nørbys Wikipedia-profil: ’Med andre ord kan det siges, at Ellen Trane Nørby er en social engageret politiker, der også kæmper for de svage og udsatte i samfundet - også på det internationale plan’.

Begge indrømmer over for BT, at de har ændret oplysningerne på Ellen Trane Nørbys profil:

- Jeg ser det som en helt naturlig del af mine arbejdsopgaver at sikre, at de oplysninger, der er tilgængelige på et bruger-drevent opslagsværk som Wikipedia, også stemmer overens med virkeligheden, skriver politisk sekretær Anders Jørgensen, der stadig arbejder for Trane Nørby.

Wikipedia skriver ellers i sine politikker og normer, at man helst ikke må skrive om sig selv og dem som betaler ens løn, da man så ikke kan være neutral.

Flere politikere i samme båd

De 173.275 indlæg på den danske del af Wikipedia bestyres af 36 administratorer. En af dem er Knud Winckelmann, der selv har grebet ind over for Nørbys profil.

- Vi ser politikere, der enten selv retter eller får andre til at rette deres profil. Men Wikipedia skal være et neutralt leksikon, ikke en reklametekst, siger han.

I marts 2011 anførte Knud Winckelmann - i forbindelse med Trane Nørbys profil - at han har påført profilen advarsler på grund af formuleringer som ’fik hun et imponerende valg’ og ’kendt for at være hårdtarbejdende og grundig’, og en anden administrator tilføjede i juli 2012, at ’det er åbenlyst, at artiklen ikke er neutral'.

En bruger omskriver derfor Ellen Trane Nørbys profil, og 5. september 2012 var den så renset for reklame, at advarslerne mod profilens objektivitet blev fjernet.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby kan ikke ikke se noget problem i, at hendes egne ansatte har ændret hendes Wikipedia-profil.

- Opdateringer af Wikipedia foregår i fuld åbenhed, så både du og alle andre, der benytter sig af Wikipedia, kan se hvad og hvem, der har opdateret profilen, skriver Ellen Trane Nørby til BT.

- Jeg kan forstå, at du fokuserer på enkelte ord som ’hårdtarbejdende’ og ’imponerende valgresultat’. Man kan altid diskutere enkelte ord, men jeg betragter mig selv som hårdtarbejdende, når jeg bruger langt de fleste af døgnets vågne timer på at sikre en ny regering, skriver hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.