Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Whistleblower: Et kæmpe demokratisk problem

Uden en ny lovgivning vil mange sager ikke se dagens lys, mener en whistleblower, der selv blev ramt på karrieren.

Hans Bøgesvang Riis afslørede for 2 år siden massive svigt i Arbejdskadesstyrelsen.
Hans Bøgesvang Riis afslørede for 2 år siden massive svigt i Arbejdskadesstyrelsen.

Jurist Hans Bøgesvang Riis satte hele sin karriere på spil – men fik en pris af Retspolitisk Forening for sit mod. For to år siden gik han i medierne og afslørede massive svigt i Arbejdsskadestyrelsen, som efterfølgende har vist sig at koste tusindvis af danskere millioner af erstatningskroner.

Han er skuffet over, at offentligt ansattes ytringsfrihed ikke beskyttes bedre i Danmark. Med de nuværende regler vil mange sager – som den han afslørede – aldrig se dagens lys, lyder vurderingen fra Hans Bøgesvang Riis, der håber, at regeringen tør tage hånd om problemet.

»Hvis man fra Folketinget og regeringen giver et signal om, at man anser problemet med, at alvorlige sager ikke kommer frem i lyset, for så stort, at man laver noget lovgivning, der beskytter dem, der står frem, så vil det uden tvivl påvirke kulturen nedad. Det vil blive meget mere naturligt for medarbejderne at gå videre end frokostbordet, hvor man sidder og snakker om problemsagerne,« siger han.

De seneste år har Folketingets Ombudsmand behandlet 33 sager, hvor embedsmænd er kommet i problemer, fordi de har ytret sig om forhold på deres arbejdsplads. I mange tilfælde risikerer embedsmænd, der ytrer sig kritisk, at blive udsat for både megen kritik og at miste deres job.

Efter at Hans Bøgesvang Riis stod frem, havde han i lang tid svært ved at finde et nyt arbejde, fordi mange kendte hans navn. Han kalder den manglende beskyttelse af offentligt ansattes ytringsfrihed et »kæmpestort demokratisk problem« og advarer mod, at mange sager aldrig vil se dagens lys, hvis man bevarer de nuværende regler.

»Hvis regeringen sendte et signal om, at det var OK at komme frem med sin kritik, og at man måske havde en lovgivning omkring whistleblowerordninger, så tror jeg, at det ad åre vil kunne påvirke kulturen,« siger han og uddyber:

»Jeg ville ønske, at man havde et system, hvor kulturen var anderledes, og hvor det var naturligt for medarbejderne at gå til deres ledelse med kritik og rejse problemer, som de synes var alvorlige.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.