Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Wammen kalder nordisk forsvarssamarbejde »rettidig omhu«

Forsvarsminister Nicolai Wammen afviser, at et øget militært samarbejde mellem de nordiske lande er »offensivt« i forhold til Rusland, men mere er udtryk for rettidig omhu.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S).
Forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Ruslands spillen med musklerne får nu de nordiske lande til at rykke tættere sammen.

Det er budskabet fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S), der sammen med sine ministerkolleger fra Sverige, Norge, Finland og Island fredag har meldt ud, at man vil styrke det militære samarbejde som et værn mod Rusland.

»Vi har desværre en situation i Europa, hvor vi fra russisk side har set en opførsel, der giver dyb bekymring. Det er årsagen til, at vi nu vil samarbejde endnu tættere mellem de nordiske lande. Det gælder i forhold til, at vores forsvar nu skal træne sammen, og i forhold til at udveksle oplysninger, så vi på den måde kan være med til at passe på blandt andet den civile lufttrafik,« siger Nicolai Wammen.

Han henviser til, at Rusland har indtaget Krimhalvøen i strid med folkeretten, ligesom russiske militærfly har krænket flere af østersølandenes luftrum. Flere gange er russiske kampfly endda fløjet faretruede tæt på den civile lufttrafik.

Udover fælles militærøvelser handler det styrkede samarbejde blandt andet om at udveksle informationer og efterretninger på tværs af landegrænser.

»Vi har bedt de nordiske landes forsvar om at komme med konkrete bud på, hvordan vi kan træne mere sammen, udveksle radaroplysninger og derved få et bedre billede af, hvad der sker i Østersøen,« siger Nicolai Wammen, der ser det styrkede samarbejde som »rettidig omhu«.

»Vi mener, vi udviser rettidig omhu blandt de nordiske lande. Det her er ikke nogle træk, der er offensivt vendt mod Rusland, men nogle initiativer, der gør, vi bliver bedre rustet til at håndtere den situation, der er opstået på baggrund af Ruslands handlinger,« siger den danske forsvarsminister.

Han understreger, at de nordiske lande også vil samarbejde mere med de baltiske lande, der også ser med bekymring på Ruslands opførsel.

Formand for den danske delegation i Nordisk Råd Bertel Haarder (V) hilser det udvidede nordiske samarbejde med tilfredshed.

»Jeg er glad for, de taler sammen og skriver sammen. Det er afgørende er jo så, at det bliver til noget, og at det fører til handling – og at de baltiske lande er med. De baltiske lande er med i Nato, men det er Sverige og Finland ikke, så det kræver jo en helt særlig opmærksomhed,« siger Bertel Haarder i en skriftlig kommentar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.