Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vraget S-kandidat går efter næstformandspost i regionerne

Ulla Astman går efter at blive næstformand i Danske Regioner, efter at formandsposten glippede.

Ulla Astmann går efter posten som næstformand i regionerne.
Ulla Astmann går efter posten som næstformand i regionerne.

Socialdemokraten Ulla Astman, der er formand for Region Nordjylland, havde forventet at blive formand for Danske Regioner.

Men det skete ikke, fordi De Radikale onsdag valgte at pege på Venstres Stephanie Lose, der er formand for Region Syddanmark.

Først torsdag kommenterer Astman på sagen.

- Jeg synes, det er ærgerligt. Socialdemokratiet har haft fremgang i de danske regioner, så jeg håbede, at man ville have respekt for vælgernes dom. Det har man så ikke i Radikale Venstre, siger Astman TV2 Nord.

Regionsvalget, der fandt sted samme dag som kommunalvalget i sidste uge, endte sådan, at rød blok har otte mandater i Danske Regioners bestyrelse. Og det samme har blå blok.

De Radikales enlige mandat var dermed afgørende for, hvem der fik den magtfulde og profilerede formandspost, der siden regionernes oprettelse i 2005 har været besat af Bent Hansen (S). Han genopstillede ikke ved valget.

Aftalen betyder også, at De Radikale får formandsposten for sundhedsudvalget. Den post har Astman siddet på i ti år.

Nu går hun efter at blive næstformand i Danske Regioner i stedet for.

- Jeg forventer, at næstformandsposten ender i mit parti, siger Astman til TV2 Nord.

Lose er indtil videre den eneste af de fem regionsformænd, der er fra Venstre. Tre af de øvrige er socialdemokrater, og i Region Sjælland, der endnu er uafklaret, er det også muligt, at en S-politiker ender i toppen.

Danske Regioner er en sammenslutning af landets fem regioner, der har som deres vigtigste opgave at drive sundhedsvæsnet.

Formanden for Danske Regioner er frontfigur, når regionerne hvert år forhandler med finansministeren om, hvor mange penge de skal have til deres arbejde.

Der er ifølge Astman slået skår i samarbejdet med De Radikale i Danske Regioners bestyrelse.

- Vi bærer ikke nag, men vi glemmer heller ikke, siger hun til DR Nordjylland.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.