Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

VK-anklager om løftebrud forud for kasernelukninger

Forsvarschef får ikke frie hænder til at foreslå lukninger af kaserner og fly- og flådestationer. Forsvarsminister redder Almegårds Kaserne på Bornholm.

En af de kaserner der er i farer for at blive lukket, er Høvelte Kaserne ved Birkerød. Livgarden, der har kasernen som tjenestested, frygter, at op mod 250 mand vil forlade regimentet, hvis en fyring bliver en realitet.
En af de kaserner der er i farer for at blive lukket, er Høvelte Kaserne ved Birkerød. Livgarden, der har kasernen som tjenestested, frygter, at op mod 250 mand vil forlade regimentet, hvis en fyring bliver en realitet.

Forsvarschef Peter Bartram har ikke fået frie hænder til at foreslå lukninger af tjenestesteder inden for alle tre værn. Af den skriftlige instruks, som forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har sendt til ham, fremgår det, at »fokus naturligt vil være på en optimeret udnyttelse af Hærens og Hjemmeværnets etablissementer, herunder muligheden for at nedlægge kaserner«. Når det gælder Danmarks to flådestationer og tre flyvestationer, kan forsvarschefen alene komme med forslag om »forandringer, omflytning af kapaciteter m.v.«.

Diskussionen om lukning af kaserner blev som led i forsvarsforliget den 30. november sidste år sendt til hjørne, da politikerne besluttede at lade forsvarschefen komme med en ny indstilling om ændringer og lukninger af forsvarets etablissementer. Indstillingen skal fremsendes inden udgangen af marts, og Venstre og de Konservative har efter eget udsagn på et forligskredsmøde 6. december sidste år fået løfte om, at alle tre værns kaserner og flyve- og flådestationer er i spil.

Ifølge den konservative forsvarsordfører, Lene Espersen, fik hun og Venstres ordfører, Troels Lund Poulsen, på et møde i Forsvarsministeriet den 3. januar teksten til forsvarschefens direktiv at se. De protesterede mod, at lukninger var reserveret til Hæren og Hjemmeværnet.

»Vi fik så at vide fra Hækkerups ministersekretær, at teksten var som ministeren mente, vi var blevet enige om i december. Det er vi ikke enige i. Vi mener, at forsvarschefen skal have helt frie hænder til at foreslå en struktur, som er fremtidssikret, så vi ikke står med ny uro i forsvaret om to eller tre år. Der er ikke brug for endnu en runde med usikkerhed,« siger Lene Espersen, der vil bringe spørgsmålet op på næste forligsmøde. ---- Troels Lund Poulsen mener, at ministeren »igen er klatret op i det højeste træ, han kunne finde.«

»Vi har et løftebrud på skrift, og det vil vanskeliggøre forhandlingerne om forsvarschefens indstilling, når vi ikke får den frie faglige indstilling, vi har ønsket. Ministeren får det besværligt, fordi vi føler os svigtet,« tilføjer han.

Forsvarsminister Nick Hækkerup afviser enhver anklage om snyd på vægten.

»Jeg synes, det er Venstre og de Konservative, der klatrer i træer og svigter, når de ikke står ved, hvad vi aftalte 6. december,« siger ministeren.

DF og Liberal Alliance er tilfredse

Han finder det »sigende, at hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti støtter Venstre og de Konservative« og tilføjer, at Venstre kører et drilleri, »som det er lidt trist, at Lene Espersen er hoppet på.«

»Men der er altså fokus på Hæren og Hjemmeværnet, og jeg forstår ikke, at Venstre og de Konservative vil bringe flådestationerne i spil,« siger ministeren.

Marie Krarup er enig med Nick Hækkerup. »Vi er tilfredse med formuleringen. Den er i overensstemmelse med, hvad vi aftalte både op til forsvarsforliget og den 6. december. Alt er i spil, men når det gælder lukninger, er det Hæren og Hjemmeværnet, der er i spil,« siger hun.

Ifølge DR P4 Bornholm er ikke kun flådestationer og flyvestationer nu uden for fare for lukning. Da Nick Hækkerup forleden indviede et nyt solcelleanlæg ved Almegårds Kaserne på Bornholm, konstaterede Nick Hækkerup ifølge referatet, at det er en fordel for kasernen, at det er her, forsvaret har investeret i energiforbedringer.

»Jeg er sikker på, at vores forsvarschef også er opmærksom på, hvilke kaserner der er fremme i skoene, når det kommer til udnyttelse af vedvarende energi,« sagde Nick Hækkerup til P4 Bornholm.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.