Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Virksomhed bag skandaleramte helikoptere løber fra milliardaftale

Firmaet bag forsvarets skandaleramte EH-101-helikoptere er ved at løbe fra en milliardaftale med Danmark.

Firmaet bag forsvarets skandaleramte EH-101-helikoptere er ved at løbe fra en milliardaftale med Danmark.
Firmaet bag forsvarets skandaleramte EH-101-helikoptere er ved at løbe fra en milliardaftale med Danmark.

Firmaet bag Forsvarets skandaleramte EH-101-helikoptere, det britisk-italienske AgustaWestland, er ved at løbe fra en milliardaftale med den danske stat. Det skriver Metroxpress.

Ifølge en aktindsigt hos Erhvervsstyrelsen har helikopterleverandøren meddelt, at den ikke har tænkt sig at indgå nye industrisamarbejder og modkøbsaftaler, som ellers skulle sikre arbejdspladser hos virksomheder i den danske forsvarsindustri.

Ifølge Erhvervsstyrelsen har AgustaWestland til gode at indgå samarbejder for 1,3 milliarder kroner, skriver Metroxpress.

»En leverandør har meddelt, at leverandøren ikke havde til hensigt at påtage sig nye industrisamarbejdsforpligtelser. (…) Konkret er der tale om leverandøren AgustaWestland,« skriver Erhvervsstyrelsen ifølge avisen.

Da Danmark i 2001 købte de 14 helikoptere, var det ellers en afgørende del af aftalen, at firmaet skulle bidrage til at skabe danske arbejdspladser ved at indgå samarbejder med danske virksomheder.

Firmaet har dog haft svært ved at leve op til forpligtelserne: I 2011 kom det frem, at AgustaWestland ti år efter det danske indkøb stadig manglede at indgå industrisamarbejder for godt en milliard kroner. Det beløb er siden da steget til 1,3 milliarder kroner, da Danmark har indkøbt reservedele til helikopterne.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), er forarget over, at AgustaWestland ikke vil overholde sin del af aftalen. Han vil nu vende sagen med forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

»Det er jo en grotesk historie. Vi har fået helikoptere, der har problemer med at flyve, og vi får ikke de arbejdspladser, vi er blevet lovet. Derfor vil jeg også spørge ministeren, hvorfor det er endt sådan her. Og hvad han vil gøre fremover i forhold til modkøbsaftaler,« siger han til Metroxpress.

Erhvervsstyrelsen skriver, at den »til stadighed« arbejder for, at AgustaWestland »lever op til sine forpligtelser«.

Det er ikke lykkedes Metroxpress at få en kommentar fra AgustaWestland.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.