Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vildsvinehegn ved grænsen får grønt lys

Et flertal i Folketinget stemte mandag for det lovforslag, som gør det muligt at etablere et 70 kilometer langt vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kunne mandag konstatere, at et flertal i Folketinget har sagt god for etableringen af et vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse. Henning Bagger/ritzau Scanpix/arkiv/Ritzau Scanpix
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kunne mandag konstatere, at et flertal i Folketinget har sagt god for etableringen af et vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse. Henning Bagger/ritzau Scanpix/arkiv/Ritzau Scanpix

Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog mandag, at der kan laves et 70 kilometer langt og 1,5 meter højt vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse.

Hegnet skal hjælpe i kampen for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark og dermed beskytte dansk svineeksport.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet får hegnet ingen indflydelse på vejtrafikken. Der opsættes desuden færiste eller låger ved gangstierne, der krydser grænsen.

Afrikansk svinepest gør ingen skade på mennesker og andre dyr end vild- og tamsvin. Og endnu er sygdommen aldrig set i Danmark eller nabolandene.

Men regeringen ønsker at være på forkant, da det kan få store konsekvenser for eksporten af svinekød, hvis afrikansk svinepest rammer Danmark.

- Hvis afrikansk svinepest når til Danmark, må vi regne med, at en eksport på 11 milliarder kroner årligt lukker øjeblikkeligt, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Vildsvinehegnet er med til at forhindre, at der løbende kommer nye vildsvin til Danmark fra Tyskland, siger ministeren.

Foruden etableringen af et hegn har flertallet også vedtaget højere bøder for handlinger, som fremkalder fare for spredning af afrikansk svinepest.

Det gælder eksempelvis ved manglende rengøring af dyretransporter.

Derudover er der indført nye jagtmuligheder for vildsvin døgnet rundt, samtidig med at der er startet en informationskampagne om smitterisiko fra madaffald.

- Regeringen lægger også massivt pres på EU for at få sat gang i en fælleseuropæisk indsats. Så vi bruger hele paletten, siger Ellemann-Jensen.

Der kan gives tilladelse til opførslen af hegnet, der koster knap 80 millioner kroner, når der er gennemført de fornødne undersøgelser af natur-, miljø- og kulturforhold.

Tilladelsen forventes at være klar i efteråret 2018, oplyser ministeriet.

Dansk Folkeparti har foreslået, at der kan lægges et par meter oveni hegnet. Det skal ske for at styrke den midlertidige grænsekontrol rettet mod illegal indvandring.

Det kommer dog ikke på tale, siger ministeren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.