Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vigtigt spørgsmål venter skattedirektøren

Skattedirektør Lisbeth Rasmussen skal i dag fortælle, hvordan Troels Lund Poulsen (V) og hans departementschef »angreb« Thorning-parrets skatteafgørelse.

Skattedirektør Lisbeth Rasmussen forlader kommissionens lokaler efter første dag.
Skattedirektør Lisbeth Rasmussen forlader kommissionens lokaler efter første dag.

Hendes dagbog er allerede brudt op og læst. Nu gælder det for Skattesagskommissionen om at lirke op for skattedirektør Lisbeth Rasmussens tanker og hukommelse, da hun skrev den.

Lisbeth Rasmussen var chef for den gruppe sagsbehandlere i Skat København, der i sommeren 2010 blev sat til at behandle daværende oppositionsleder Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag. Onsdag skal skattedirektøren for anden gang vidne foran kommissionen i Søborg, og her vil hun formentlig blive bedt om at uddybe et særligt afsnit i sin dagbog.

Afsnittet er skrevet efter et møde i Skatteministeriet 16. september 2010, som hun ikke var med til, men fik refereret over telefon af fagdirektør Ivar Nordland:

- Han (Ivar Nordland, red.) er lettere ophidset - Peter Loft (daværende departementschef i Skatteministeriet, red.), ministeren (Troels Lund Poulsen, red.) og spindoktoren (Peter Arnfeldt, red.) angriber vores afgørelse (...) Ivar Nordland er vred over, at Peter Loft blander sig endnu mere, end ministeren og hans spindoktor gør det, skriver Lisbeth Rasmussen i sin dagbog, som siden er blevet lækket til BT.

Før mødet 16. september 2010 konkluderede Skat København, at Stephen Kinnock ikke var skattepligtig i perioden 2007-2009 - og det er den afgørelse, som de tre tilsyneladende »angriber«.

Efter den seneste afhøring af Lisbeth Rasmussen - og efter tidligere afhøringer af to øvrige embedsmænd - står det klart, at Skat København oplevede et pres fra toppen af Skatteministeriet under sagsbehandlingen af Thorning-parrets skattesag. Spørgsmålet er, om embedsmændene ligefrem oplevede en direkte politisk indblanding med det formål at få afgørelsen omgjort.

Hverken skatteministeren eller departementet må blande sig i afgørelser af enkeltsager, så hvis det er sket - og kan dokumenteres - kan Troels Lund Poulsen i værste fald ende med at få en rigsretssag på halsen. Han har selv afvist over for kommissionen at skulle have blandet sig i sagsbehandlingen som minister.

Også den socialdemokratiske ledelse har været i kontakt med Skat København i forbindelse med skattesagen. Ved seneste afhøring af Lisbeth Rasmussen kom det frem, at skattedirektøren i efteråret 2011 havde haft en samtale om skattesagen med Bjarne Corydon, der dengang var stabschef for Helle Thorning-Schmidt.

I den forbindelse besluttede kommissionen - på anmodning fra Lisbeth Rasmussens advokat - at dørene bliver lukket for pressen, når skattedirektøren onsdag skal fortælle om samtalen med Corydon. Pressen og tilhørerne vil altså blive sendt uden for døren, når dette emne kommer op.

Søndag kunne Berlingske løfte sløret for en del af korrespondancen mellem skattedirektøren og Corydon. Ifølge Berlingskes oplysninger sendte Corydon blandt andet en email til Rasmussen, hvor han anmoder hende om at gribe ind og afkræfte rygtet om, at Thorning og Kinnock ikke boede sammen som mand og kone.

Afhøringen af Lisbeth Rasmussen begynder onsdag klokken 9.30. Følg med live på b.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.